Bună, dragile mele graviduțe!
Regăsiți în articolul de astăzi informații medicale cu adevărat utile despre testul non-stres (TNS), cunoscut și sub numele de cardiotocogramă. “Ce este testul non-stres? De ce trebuie făcut și care sunt indicațiile sale?” sunt cele mai frecvent întâlnite curiozități în rândul gravidelor. Pentru a afla răspunsurile la întrebările de mai sus, vă invit să rămâneți alături de mine până la finalul articolului. Să trecem la treabă! 😊
Ce este testul non-stres fetal?
Testul non-stres este un test simplu non-invaziv, efectuat în timpul sarcinii, de regulă după 26-28 de săptămâni de sarcină și care presupune monitorizarea simultană a frecvenței cardiace fetale și a dinamicii uterine (contracțiile uterine) cu ajutorul unor transductori externi. El este denumit test non-stres tocmai pentru că nu supune fătul vreunui stres.
Care este protocolul de efectuare a TNS-ului?
Ei bine dragile mele, acest test se poate efectua doar în cadrul unităților medicale special amenajate pentru efectuarea sa. De ce? Pentru că pe lângă personalul medical instruit, este necesar și un echipament special care constă într-un monitor electronic materno-fetal care urmărește ritmul cardiac fetal -RCF- (așadar o sursă de semnal Doppler) și contracțiile uterine (tocodinamometru extern).
De regulă, acest test este efectuat la circa 2 ore postprandial, undeva între orele 8:00-16:00 (însă decât deloc, orice moment al zilei este binevenit pentru efectuarea testului) și durează în medie 20 de minute.
Pentru acest test, gravida va fi așezată în pat, în poziția decubit lateral (adică pe o parte, de regulă pe partea stângă pentru a evita apariția sindromului utero-cav) sau va fi așezată într-un scaun înclinat, în poziția semi-Fowler. Ulterior moașa/asistenta/doctorul va așeza pe burtica graviduței cei doi transductori externi prinși cu ajutorul unor centuri, care vor monitoriza așa cum am menționat și mai devreme în text, RCF și contracțiile uterine.
Dragile mele, vă sfătuiesc ca înainte de efectuarea TNS-ului să nu consumați alcool, să nu fumați, să nu ingerați diferite medicamente precum sedativele și să evitați cofeina.
Ce ne indică un TNS?
Ei bine graviduțelor, principalul obiectiv al monitorizării fetale este detectarea hipoxiei fetale (suferința fetală) sau a riscului de dezvoltare a acesteia. Așadar, TNS-ul indică starea de bine fetală în momentul efectuării acestuia. Interpretarea traseelor ritmului cardiac fetal (RCF) se poate face fie vizual fie cu ajutorul unui computer. Interpretarea TNS-ului are la bază premiza conform căreia un făt sănătos va prezenta mișcări la intervale de timp variabile, iar sistemul nervos central (SNC) și miocadul fetal neafectate de hipoxie (lipsa oxigenului), vor răspunde la aceste mișcări într-un mod reflex prin creșterea RCF (așa numitele accelerații), rezultând un traseu reactiv.
Totuși, absența accelerațiilor poate să apară și în următoarele circumstanțe: perioadele de somn fetal, consumul matern de sedative, beta-blocante, în caz de fumat, etc.
În cazul unui TNS areactiv pentru 40 de minute se poate apela și la stimulare fetală vibroacustică. De asemenea este bine de știut faptul că, între 26 și 32 de săptămâni de sarcină, în medie cam 15% dintre TNS-uri pot să fie areactive din cauza imaturității miocardului și SNC-ului fetal.
Atenție! Un RCF normal este cuprins între 110-160 bpm.
Ce înseamnă un TNS normal?
Un TNS normal îndeplinește următoarele criterii:
-RCF între 110-160 bpm cu o variabilitate cuprinsă între 5-25 bpm;
-Cel putin 2 accelerații în 20 de minute.
Ce înseamnă un TNS anormal?
Un TNS poate să fie “anormal” dacă apar următoarele modificări pe acesta:
-Tahicardie persistentă (>160 bpm);
-Bradicardie persistentă (<110 bpm);
-Variabilitate < 5bpm;
-Decelerații variabile sau tardive cu caracter periodic;
-Decelerații spontane;
-Aritmie fetală, etc.
Care sunt indicațiile TNS-ului?
Dragile mele, medicul vostru curant vă poate recomanda TNS-ul și de 2 ori pe săptămână în special în caz de diabet gestațional, restricție de creștere fetală intrauterină, hipertensiune arterială, preeclampsie, sarcină multiplă, anomalii de lichid amniotic, boli autoimune materne, colestază de sarcină sau sarcină suprapurtată (> 42 de săptămâni de sarcină).
Dragile mele, sper ca informațiile prezentate mai sus să vă fie utile.
În caz de nelămuriri, vă recomand să luați legătura cu medicul vostru curant pentru detalii suplimentare cu privire la TNS.
Graviduțelor, voi ce experiență ați avut/aveți cu TNS-ul? Vi s-a recomandat acest test în sarcină? De câte ori l-ați făcut și la ce interval de timp?
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊