Sindromul Couvade sau sindromul tăticului însărcinat – cauze și tratament

Sindromul Couvade

Bună, dragile mele graviduțe!

Dragile mele, cu toatele știm faptul că starea de graviditate este o experiență absolut minunată, însă pe lângă aspectele sale plăcute, aceasta vine la pachet cu o serie de efecte secundare nedorite, fizice și psihice cauzate de modificările hormonale ale organismului matern. Prin urmare, devine lesne de înțeles de ce majoritatea gravidelor se plâng de greață, balonare, constipație, probleme dentare, etc. Totuși, devine puțin bizar atunci când auzim și partenerii gravidelor plângându-se de aceleași simptome neplăcute. Da! Ați auzit foarte bine! Până la jumătate dintre bărbații care așteaptă un copil experimentează aceleași simptome precum partenera lor gravidă. Ei suferă de sindromul Couvade!

Vă invit să rămâneți alături de mine până la finalul articolului pentru a afla cauzele și posibilitățile de tratament pentru această afecțiune neobișnuită a viitorului tătic. 😊

Ce este sindromul Couvade?

Sindromul Couvade este o afecțiune în care așa cum menționam un pic mai devreme în text, bărbații care au partenere gravide asociază simptome caracteristice sarcinii, așa numita sarcină de simpatie sau sindromul tatălui însărcinat. Cauzele sindromului Couvade nu sunt pe deplin cunoscute, deși există mai multe teorii în această direcție.

Atenție! Această afecțiune nu este recunoscută ca fiind o problemă medicală sau de sănătate mintală.

Cum se manifestă sindromul Couvade?

Ei bine dragile mele, simptomele sindromului Couvade pot varia, ele implică de obicei o combinație dintre următoarele:

-Probleme gastro-intestinale, cum ar fi greață, dureri de stomac, balonare, diaree sau constipație;

-Arsuri la stomac;

-Dureri de spate, crampe musculare ale membrelor inferioare;

-Modificări ale poftei de mâncare, creșterea în greutate;

-Dureri dentare;

-Probleme respiratorii;

-Disconfort urinar;

-Anxietate sau depresie;

-Neliniște, insomnie;

-Scăderea libidoului.

Când apare sindromul Couvade?

Dragile mele, simptomele acestei afecțiuni apar de obicei în primul trimestru de sarcină, mai precis în jurul celei de-a treia luni de sarcină. În majoritatea cazurilor, acestea par să se amelioreze în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, însă revin în al treilea trimestru de sarcină.

Graviduțelor, nu vă panicați! Am și vești bune pentru voi. Simptomele tăticului însărcinat se remit odată cu nașterea copilului. 😊

Care sunt cauzele sindromului Couvade?

Ei bine, există o serie de teorii care încearcă să explice modul în care se dezvoltă acest sindrom. Regăsiți mai jos câțiva factori de risc care pot contribui la apariția sindromului Couvade, deși este important de menționat faptul că specialiștii în domeniu nu au o explicație pentru care unii bărbați dezvoltă afecțiunea, iar alții nu.

Somatizarea

Draga mea graviduță, nu neglija sentimentele partenerului tău de viață! Simptomele somatice sunt adevărate simptome fizice care rezultă din suferința emoțională. Este obișnuit ca noii părinți să simtă anxietate sau stres în legătură cu nașterea copilului lor, indiferent cât de încântați sau fericiți ar fi ei. Mai mult de atât, se crede faptul că sentimentele de anxietate sau stres pot conduce la apariția simptomelor somatice asemănătoare cu cele ale sarcinii.

De asemenea, a deveni părinte marchează o schimbare în rolul unui adult în societate. Acest lucru poate duce la debutul sentimentelor de stres și anxietate, indiferent dacă o persoană își dă seama de acest lucru sau nu. Cercetătorii au sugerat faptul că unii bărbați manifestă într-un mod inconștient simptomele de sarcină ca drept răspuns la sentimentele lor cu privire la noile responsabilități și schimbări care urmează să apară în viața lor.

Modificările hormonale

Totodată, unele cercetări au arătat că bărbații ale căror partenere sunt însărcinate pot prezenta modificări ale hormonilor, cum ar fi scăderea testosteronului și creșterea estradiolului. Este posibil ca aceste modificări hormonale să contribuie la apariția simptomelor de sarcină.

Sentimentele de atașament

Draga mea, dacă ai un partener de viață extrem de implicat în tot ceea ce presupune sarcina ta, participă la evenimente legate de sarcină (cursuri de puericultură, alăptare, îngrjirea nou-născutului, etc.), la pregătirile pentru naștere, acesta se va identifica mai puternic cu rolul de tată, comparativ cu restul viitorilor tătici. Potrivit unor experți, acest lucru poate duce la apariția simptomelor de sarcină, prin simpatie.

Cauzele psihosociale

Ei bine, există câțiva medici specialiști care cred că sindromul Couvade presupune o problemă de sănătate mintală. Explicațiile comune pentru apariția simptomelor sindromului Couvade ar fi următoarele: invidia partenerei pentru capacitatea de a rămâne însărcinată și de a da naștere, sentimentul de vinovăție cu privire la  sarcină, sentimentul de rivalitate cu privire la rolul părinților.

Cu toate acestea, niciuna dintre teoriile mai sus expuse nu a fost dovedită științific.

Cât de frecvent întâlnit este sindromul Couvade?

Graviduțelor, nu vă speriați dacă partenerul vostru de viață manifestă aceelași simptome de sarcină ca și voi. Bărbații din întreaga lume experimentează sindromul Couvade. Studiile de specialitate raportează rate diferite în funcție de zona geografică. Cele mai recente statistici sugerează că sindromul Couvade apare până la 52% dintre bărbații din Statele Unite ale Americii, care au partenere însărcinate.

După cum spuneam, bărbații din întreaga lume experimentează sindromul Couvade. Deși este posibil să apară simptome severe, mulți prezintă doar câteva simptome ușoare. Deoarece simptomele dispar după naștere în aproape toate cazurile, această afecțiune poate trece mai mult neobservată.

Totuși, unii bărbați se pot simți îngrijorați sau tulburați de simptomele manifestate. Prin urmare, ar fi indicat ca și medicul ginecolog curant să consilieze viitorul tătic și să îl asigure de faptul că această afecțiune de care suferă, nu este una neobișnuită.

De asemenea, poate fi liniștitor pentru viitorul tătic să știe că sindromul Couvade este de cele mai multe ori o reacție la schimbările pe care le aduce sarcina în viața viitorilor părinți, și nu un semn al unei probleme de sănătate mintală.

Cum se tratează sindromul Couvade?

Dragile mele graviduțe și dragii mei viitori tătici, deoarece simptomele se rezolvă de la sine și nu reprezintă în general o amenințare sau un prejudiciu, nu există un tratament specific recomandat bărbaților care suferă de sindromul Couvade. Cu toate acestea, există mai multe strategii care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Meditația și Yoga. Pentru foarte mulți bărbați meditația, yoga, precum și alte abordări similare pot fi cu adevărat relaxante. Acest tip de terapie poate ajuta persoanele care prezintă simptome de depresie sau anxietate ca parte integrantă a sindromului Couvade.

Terapia medicamentoasă, inclusiv remediile pe bază de plante, poate ajuta la tratarea simptomelor fizice, cum ar fi greața sau durerea. Să nu uităm că unii bărbați ar putea avea dureri de travaliu prin simpatie, așadar medicația îi poate ajuta. 😊

Tăticilor, amintiți-vă că nu sunteți singuri în această călătorie! Dacă vă luptați cu sentimente și simptome pe care nu le înțelegeți, un terapeut instruit vă poate ajuta să le depășiți. Cereți ajutor chiar astăzi!

Ei bine, dragile mele, sper ca informațiile de mai sus să vă fie de ajutor.

Sunt foarte curioasă dacă partenerii voștri au avut/au simptome caracteristice unei sarcini. Aștept să vă împărtășiți experiența sub forma unui comentariu la articol sau pe adresa de e-mail a blogului, alexandra@sarcinamea.ro.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *