Ce medicamente (nu) pot lua în perioada sarcinii?

Ce medicamente (nu) pot lua în perioada sarcinii?

Bună, dragile mele graviduțe!

Am observat faptul că articolul “Cât de sigur este să luăm paracetamol în timpul sarcinii?” a declanșat cascada întrebărilor “cât de sigur este să iau medicamentul X în sarcină? menționez că în prezent am X săptămâni de sarcină!”.

Dragile mele, voi începe prin a menționa faptul că blogul meu conține informații medicale pertinente, însă fiecare dintre voi poate prezenta o particularitate medicală, care poate schimba conduita terapeutică propusă sau sugerată de articolelor publicate pe sarcinamea.ro.

Așadar, informațiile prezentate pe acest blog NU substituie consultul la medicul specialist! Vă încurajez să păstrați legătura cu medicul curant și să discutați cu acesta, fiecare dintre curiozitățile voastre.

Acestea fiind spuse, în articolul de astăzi voi relata în mare, modul în care medicamentele pot afecta dezvoltarea produsului de concepție și care este cea mai sensibilă perioadă de pe parcursul sarcinii, privind administrarea de substanțe active.

De asemenea, la rugămintea voastră, voi enumera câteva dintre cele mai utilizate medicamente pe parcursul sarcinii, considerate fără riscuri, respectiv periculoase pentru sănătatea sarcinii.

Pe acestea, le veți regăsi sub forma de tabel la sfârșitul articolului. Vă urez spor la citit! 😊

Ei bine, dragile mele, majoritatea claselor de medicamente utilizate în sarcina sunt: antiemeticele, antibioticele, antihistaminicele, anticoagulante, tranchilizantele și hipnoticele, analgezicele, etc.

Medicamentele administrate în timpul sarcinii, pot afecta produsul de concepție prin diverse mecanisme, și anume:

-pot produce hipertonie uterină (contracții uterine), rezultând anoxie (lipsa oxigenului) fetală secundară;

-pot acționa direct asupra embrionului, rezultând un efect toxic, teratogenic (apariția anomaliilor fetale);

-pot acționa asupra vaselor de sange, cu vasoconstricție placentară și afectarea schimburilor de oxigen și substanțe nutritive dintre mamă și făt;

-pot altera biochimia maternă, afectând indirect fătul.

Atenție! Severitatea afectării fătului depinde de vârsta acestuia, potența și doza medicamentului administrat!

Dragile mele, dacă vom lua medicamente în faza embrionară sau zigotică, adică în primele 3 săptămâni postconcepție, conform legii “totul sau nimic”, embrionul fie va înceta din evoluție, fie nu este afectat absolut deloc.  

Medicamentele administrate în perioada organogenezei, adică între 3 și 8 săptămâni postconcepție, pot provoca: avort spontan sau diverse malformații fetale.

După perioada organogenezei, se pare că medicamentele nu mai au efect teratogenic, în schimb pot afecta creșterea sau funcționalitatea organelor fetale.

Prin urmare, dragile mele graviduțe, vă recomand să nu apelați la automedicație, chiar dacă este vorba despre o simplă răceală. Mergeți la consultație la medicul specialist pentru a primi cele mai adecvate sfaturi medicale cu privire la situația voastră medicală!

După cum am promis, voi enumera o parte dintre cele mai utilizate medicamente în sarcină considerate sigure, respectiv periculoase pentru dezvoltarea normală a sarcinii. 😊

Medicamente Săptămâna 1-12 de
sarcină
Săptămâna 13-40
de sarcină
Paracetamol (AINS) Da Da
Aspirină (AINS) Da Da
Ibuprofen (AINS) Nu Da
Indometacin (AINS) Nu Da
Bromhexin
(antitusiv)
Nu Da
Codeină
(antitusiv)
Nu Da
Labetalol
(Beta-blocant)
Da Da
Nifedipin/Verapamil

(blocant calcic)
Nu Da
Alfa MetilDopa
(antihipertensiv)
Nu Da
Inhibitori de enzimă de conversie
(antihipertensiv)
Nu Nu
Mebendazol
(antiparazitar)
Da Da
Metronidazol
(antiparazitar)
Nu Nu
Metoclopramid
(antiemetic)
Da Da
Clorpromazina
(antiemetic)
Nu Da
Nistatin (antifungic) Da Da
Clotrimazol
(antifungic)
Da Da
Miconazol
(antifungic)
Nu Da
Acidul valproic
(antiepileptic)
Nu Nu
Fenitoina
(antiepileptic)
Da Da

Legendă tabel: AINS-antiinflamator nonsteriodian

Graviduțelor, sper că articolul de astăzi v-a adus un pic de lumină în ceea ce privește medicația din timpul sarcinii.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

6 thoughts on “Ce medicamente (nu) pot lua în perioada sarcinii?”

  1. Buna ziua
    Am luat in săptămâna 34 de sarcina 2 supozitoare de indometacin . Unu luni și unu duminica . Cât de grav este?
    Nu mi trecerea durere de burta cu no Spa și am recurs la indometacin căci îmi recomandase dr prin săptămâna 25 .

    1. Buna ziua. Indometacinul face parte din clasa de medicamente antiinflamatoare non-steroidiene. Indometacinul nu este indicat a fi utilizat in trimestrul al III-lea de sarcina, intrucat poate duce la inchiderea prematura a ductului Botalov, insotita de HTP in special dupa 32 de saptamani de sarcina, poate provoca anomalii de lichid amniotic, oligoamnios. Totusi, daca ati luat doar 2 supozitoare nu ar trebui sa se intample mare lucru. Va recomand sa luati legatura cu medicul curant pentru orice nelamuriri. Sanatate!

      1. buna ziua
        am 24 de saptamani si am durere continua in partea stanga in urma unei conversatii telefonice cu medicul ginecolog mi sa recomandat sa iau Indometacin
        dar din câte am citit pe prospect este toxic pt fat .
        ce imi recomandați sa fac ?

  2. Bună ziua. Urmez un tratament de la medicul dermatolog cu duac gel( conține clindamicina) . În următoarea perioadă aș dorii să rămân însărcinată, ar trebui să întrerup tratamentul acum? Sau doar în momentul în care o să rămân însărcinată? Mulțumesc

  3. Ce parere aveti de Prednison in sarcina? Dar de estrogen 2 mg? Medicamentele fac parte dintr-o schema mai ampla dupa un transfer de embrion congelat si pierderi recurente de sarcina (din motive diverse, nu neaparat oprite in evolutie)? Pe prospect scrie ca nu trebuie luate in sarcina si totusi de ce au fost prescrise, daca ar fi teratogene?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *