Fibromul uterin în sarcină

Fibromul în sarcină

Bună, dragile mele graviduțe!

Astăzi revin pe blog cu un subiect solicitat de foarte multe dintre voi în mesajele primite pe pagina de facebook Dr Alexandra Bruja, precum și pe adresa de e-mail a blogului, alexandra@sarcinamea.ro.

Este vorba despre fibromul uterin în sarcină. Pentru că încă există neclarități despre ce se întâmplă cu fibromul uterin pe parcursul unei sarcini și despre complicațiile acestuia în sarcină, vă invit să rămâneți alături de mine până la finalul articolului. Vă urez spor la citit! 😊

Ce este fibromul uterin?

Dragile mele, fibromul uterin este una dintre cele mai frecvent întâlnite tumori benigne (non-canceroasă) ale aparatului genital feminin, cu originea la nivelul țesutului muscular neted uterin.

În general, apare la femeile cu vârste fertile, cuprinse între 16 și 50 de ani.

În funcție de localizarea acestuia la nivelul uterului, fibromul uterin este de mai multe tipuri:

-submucos – cu dezvoltare spre cavitatea uterină; poate distorsiona cavitatea uterină;

-subseros – cu dezvoltare spre suprafața uterului, depășind conturul acestuia; acesta poate fi pediculat (cu baza de implantare mică la nivelul uterului, practic este atașat de uter prin intermediul unui cordon vascularizat) sau sesil (baza de implantare este largă la nivelul uterului);

-intramiometrial – se dezvoltă în grosimea peretelui uterin;

-cervical- cu origine la nivelul colului uterin

De ce apare fibromul uterin?

Ei bine, situația nu ne este nici nouă foarte clară. Se pare că există mai mulți factori de risc care contribuie la dezvoltarea acestei patologii. Dintre aceștia, vreau să menționez consumul excesiv de alcool, carnea roșie, menarha precoce (prima menstră apărută la mai puțin 10 ani), rasa neagră, etc.

Hormonii secretați de ovare, în special estrogenii reprezintă o condiție stimulantă a creșterii și dezvoltării fibroamelor uterine.

Ce se întâmplă cu fibromul uterin pe parcursul sarcinii?

Dragi graviduțe, evoluția unui fibrom uterin pe parcursul sarcinii este incertă. Acesta fie nu-și modifică dimensiunea, ceea ce se întâmplă în majoritatea cazurilor, fie își reduce dimensiunea (rar), fie crește în dimensiune.

Conform studiilor de specialitate, 1/3 din fibroamele uterine cresc în dimensiune în primul trimestru de sarcină, în special în primele 10 săptămâni de evoluție ale sarcinii.

Mai mult de atât, se pare că fibroamele uterine de dimensiuni mici (< 3-4 cm) au un tipar diferit de creștere în al doilea trimestru de sarcină, acestea crescând în dimensiune, față de fibroamele uterine de dimensiuni mari (> 6 cm), care-și păstrează dimensiunea neschimbată.

Cu toate acestea, în al treilea trimestrul de sarcină, fibroamele uterine tind să-și reducă diametrele. 😊

Care sunt simptomele fibromului uterin în sarcină?

Ei bine, simptomul predominant este durerea. În general, este vorba despre o durere localizată în abdomenul inferior sau la nivel lombar (dureri de spate).

Durerea este frecvent întâlnită în cazul fibroamelor uterine mari (>5 cm), mai ales în ultimele două trimestre de sarcină.

De asemenea, pot să apară și sângerări vaginale, în special dacă placenta este implantată în apropierea tumorii uterine.

Care sunt complicațiile fibromului uterin în sarcină?

Dragile mele, majoritatea sarcinilor cu fibroame uterine decurg fără probleme, însă în literatura de specialitate sunt menționate și câteva complicații despre care ar trebui să știm, și anume: avortul spontan și sângerarea care pot surveni oricând în sarcina incipientă, respectiv travaliul și nașterea prematură, dezlipirea prematură de placentă normal inserată (care reprezintă o urgență obstetricală) în ultima parte a sarcinii.

Fibroamele uterine mari, cu evoluție submucoasă pot distorsiona cavitatea uterină și pot provoca anomalii fetale precum: torticolis, dolicocefalie (craniul fetal mai lung decât în mod normal), anomalii ale membrelor inferioare fetale, etc.

De asemenea, prezența fibroamelor uterine reprezintă un factor de risc pentru apariția placentei praevia (http://sarcinamea.ro/ce-trebuie-sa-stim-despre-placenta-praevia ), a prezentațiilor distocice, afectarea travaliului cu nașterea prin operație cezariană (este afectată contractilitatea uterină), hemoragia din postpartum, etc.

Cum tratăm fibromul uterin în sarcină?

Analgezicele

Ei bine, după cum vă povesteam mai sus în articol, cel mai comun simptom întâlnit este durerea. Așadar, tratăm durerea prin odihnă, hidratare corespunzătoare și analgezice.

De cele mai multe ori este vorba despre un antiinflamator nonsterodian (AINS).

Atenție!! AINS-urile trebuie utilizate cu grijă în sarcină și niciodată mai mult de 48 de ore în al treilea trimestru de sarcină. De ce? Pentru că folosirea acestui medicament poate determina închiderea prematură a canalului arterial fetal, hipertensiune pulmonară fetală, oligoamnios (lichid amniotic în cantitate scăzută), etc.

Așadar, evitați autoadministrarea de medicamente pe parcursul sarcinii și urmați îndeaproape recomandările medicului vostru curant.

Miomectomia

Dragile mele, este de preferat să beneficiați de această procedură terapeutică înainte de obținerea unei sarcini. Se recomandă în special la femeile cu avorturi spontane recurente, infertilitate, etc.

Desigur, în cazul unei urgențe chirurgicale, precum torsiunea unui fibrom subseros pediculat, miomectomia se poate practica și în timpul sarcinii.

NB! Dragile mele, dacă ați avut în antecedente miomectomie cu deschiderea cavității uterine, cel mai probabil vi se va recomanda să nașteți prin operație cezariană.

O altă modalitate de tratament pentru fibromul uterin este embolizarea bilaterală a arterelor uterine. Aceasta este o procedură radiologică intervențională și este contraindicată pe parcursul sarcinii, precum și la femeile interesate să conceapă în viitorul apropiat.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *