Ce trebuie să știm despre placenta praevia?

Ce trebuie să știm despre placenta praevia?

Bună, dragile mele graviduțe!

În articolul de astăzi voi vorbi despre cea mai comună cauză pentru sângerarea pe cale vaginală antepartum, și anume placenta jos inserată, placenta praevia. Am ales să dezvolt acest subiect pentru că este cel mai solicitat de voi, în mesajelor primite pe adresa de e-mail a blogului, Alexandra@sarcinamea.ro.

Ce este placenta praevia și placenta jos inserată?

Dragile mele, placenta este un organ cu evoluție temporară, care se formează pe parcursul sarcinii. Este extrem de importantă pentru că asigură transportul oxigenului și substanțelor nutritive de la mamă la făt.

Placenta praevia este definită drept implantarea parțială sau completă a placentei la nivelul segmentului uterin inferior. În funcție de raporturile sale cu orificiul intern al colului uterin (OIC), există mai multe tipuri de placentă praevia, și anume:

-placentă praevia parțială- acoperă parțial OIC;

-placentă praevia completă- acoperă în totalitate OIC;

-placentă praevia marginală- marginea inferioara a placentei atinge OIC;

-placentă praevia laterală-marginea inferioară a placentei se găsește la o distanță de până la 2-3 cm față de OIC;

Placenta jos inserată este un termen folosit pentru placenta situată la mai puțin de 20 mm față de OIC, la sarcinile cu o vârstă gestațională (VG) de peste 16 săptămâni.

Care sunt factorii de risc pentru placenta praevia?

Ei bine, dragile mele, placenta praevia se poate forma dintr-o varietate de motive. Mai jos sunt enumerați principalii factori de risc:

-intervenții anterioare la nivelul uterului, precum operația cezariană, miomectomia (extirparea fibroamelor uterine), chiuretaje uterine, etc.

-fumatul;

-vârsta maternă peste 35 ani;

-sarcinile multiple (gemelare);

-multiparitatea;

-rasa asiatică;

-traiul la altitudine mare;

-sarcinile cu feți masculini;

-placentă praevia în antecedente; etc.

Dragile mele, diagnosticăm placenta praevia la 4 din 1000 de nașteri în toată lumea, însă, din păcate, acest diagnostic este din ce în ce mai des întâlnit. Cel mai probabil din cauza creșterii ratei de nașteri prin operație cezariană.

Care sunt simptomele placentei praevia?

Simptomul caracteristic pentru placenta praevia este sângerarea pe cale vaginală, cu sânge roșu, în absența durerii, începând cu săptămâna 20 de sarcină.

În general, sângerarea este autolimitată și recurentă, însă poate fi vorba și despre o sângerare masivă, amenințătoare de viață.

Desigur, există și situații când sângerarea poate fi însoțită de durere sau de contracții uterine.

Din cauza sângerarilor repetitive, poate să apară și anemia. Așadar, la examenul clinic al unei gravide cu placentă praevia putem constata paloarea tegumentelor și a mucoaselor, tahicardie, vertij.

Cum și când se pune diagnosticul de placentă praevia?

Diagnosticul de placentă praevia este un diagnostic care se pune în trimestru 3 de sarcină, mai précis începând cu săptămâna 32 de sarcină, în urma unei ecografii transvaginale. Da, dragile mele, ecografia transvaginală este considerată sigură în sarcină. 🙂

De asemenea, se mai poate recurge la ecografia transabdominală (cu sondă pe burtică) sau transperineală (cu sondă pe perineu).

De ce spun că diagnosticul se pune în trimestrul 3 de sarcină? Ei bine, pentru că atunci se formează segmentul inferior al uterului. Segmentul superior al uterului la rândul său se dezvoltă, și se “ridică”, odată cu placenta. Doar 10% din placentele jos inserate, diagnosticate în trimestrul 2 de sarcină vor deveni placente praevia.

Cum tratăm placenta praevia?

Tratamentul de specialitate este instituit în funcție de severitatea sângerării, vârsta gestațională, starea de bine fetală, statusul hemodinamic matern, patologii și complicații asociate, etc.

Acesta poate consta în odihnă la pat, limitarea activităților fizice, medicamente tocolitice, fluide cu administrare intravenoasă, transfuzii de sânge în cazul sângerărilor severe, precum și nașterea de urgență prin operația cezariană în caz de sângerare masivă, status fetal incert, etc.

Care este modalitatea de naștere în caz de placentă praevia?

Draga mea, dacă vei fi diagnoticată cu placentă praevia vei naște prin operație cezariană.

Care sunt complicațiile placentei praevia?

Complicații materne: anemia, riscul de apariție a placentei accreta (care este o placentă extrem de aderentă la peretele uterin, cu risc de sângerare masivă; în cazul în care sângerarea uterină nu poate fi controlată medicamentos sau prin tehnici de sutură hemostatică, se va recurge la histerectomie secundară –extirparea chirurgicală a uterului- ), riscul de dezlipire prematură de placentă normal inserată, nașterea prin operație cezariană, care la rândul său crește riscul de a dezvolta placentă praevia la următoarea sarcină.

Complicații fetale: anemia, restricția de creștere intrauterină (greutate mică la naștere), ruptură prematură de mebrane amniotice, prematuritate, etc.

Sfaturi de luat în considerare

Dragile mele, în caz de sângerare vaginală, vă recomand să vă prezentați de urgență la cea mai apropiată cameră de gardă a unui spital de profil.

Educați-vă! Cu cât știți mai multe despre diagnosticul vostru, cu atât este mai bine pentru sănătatea voastră și a sarcinii. Scopul meu este informarea voastră. Este esențial să recunoașteți momentul potrivit pentru a cere ajutor de specialitate.

Păstrați o comunicare bună cu medical curant și respectați indicațiile sale.

Evitați contactul sexual în trimestrul 3 de sarcină.

Renunțați la fumat. Este un factor de risc pentru placenta praevia!

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂

One thought on “Ce trebuie să știm despre placenta praevia?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *