Bună, dragile mele graviduțe!
Vă simțiți mereu balonate? Aveți probleme cu tranzitul intestinal? Nu vă descurajați! Există remedii!
Dragile mele, tulburările gastrointestinale (GI) cu debut în sarcină (stările de greață/voma, balonarea, constipația) reprezintă unul dintre principalele motive pentru care gravidele se adresează medicului curant.
În situații excepționale, acestea pot să conducă la apariția complicațiilor precum fecalomul (materii fecale deshidratate care stagnează în rect), hematemeza (vomă amestecată cu sânge în cadrul sindromului Mallory-Weiss), sângerarea pe cale vaginală sau rectală (rectoragii) din cauza efortului la defecație.
Atenție!! Până la 40% dintre gravide vor suferi de constipație pe parcursul sarcinii.
Prin urmare, dragi graviduțe, fiecare dintre noi va experimenta la un moment dat pe parcursul sarcinii aceste aspecte mai puțin plăcute ale gravidității.
În articolul de astăzi mi-am propus să scriu despre două dintre cele mai nesuferite simptome ale sarcinii, poate chiar jenante, și anume despre meteorismul abdominal sau mai bine zis balonarea, respectiv constipația.
Vă invit să rămâneți alături de mine până la finalul articolului pentru a afla informații despre cauzele apariției acestor modificări în sarcină, precum și despre cele mai sigure remedii la care puteți apela pentru ameliorarea simptomatologiei. Vă urez spor la citit! 😊
Definiții
Dragile mele, meteorismul abdominal (balonarea) reprezintă o condiție medicală care apare atunci când tractul gastrointestinal este plin cu aer.
Acesta poate fi însoțit de durere abdominală difuză, durere toracică sau lombară, flatulență și de eliminarea excesului de aer prin eructații (neplăcuta râgaială).
Constipația se caracterizează prin scaune cu frecvență redusă (de regulă mai puțin de 3 scaune pe săptămână), precum și prin eliminarea dificilă a materiilor fecale, care sunt adesea “uscate” și au o consistență dură.
Ei bine, constipația poate duce și la apariția hemoroizilor, a fisurilor anale, etc., astfel încât devine lesne de înțeles de ce trebuie să știm cum să prevenim sau cel puțin să ameliorăm simptomatologia prezentă.
Care sunt cauzele acestor tulburări GI?
Dragile mele, în timpul sarcinii există o multitudine de cauze care pot provoca constipația și balonarea, și anume:
1.Modificările hormonale aferente sarcinii
După cum bine știți, pe parcursul sarcinii, organismul nostru trece printr-o serie de schimbări, printre care și cele hormonale.
Creșterea nivelului seric de progesteron și scăderea nivelului de motilină determină relaxarea musculaturii netede a intestinelor, aspect ce va conduce la apariția balonării.
Peristaltismul intestinal (adică mișcarea de contracție a musculaturii intestinelor) diminuat crește timpul tranzitului intestinal al materiilor fecale cu creșterea reasborbției apei de la nivelul acestora. Acest lucru favorizează apariția constipației.
2. Efectul compresiv al uterului
Pe măsură ce sarcina avansează, uterul pune presiune pe organele înconjurătoare (de ex. intestine) și provoacă tulburări digestive, precum constipația sau balonarea.
3. Efortul fizic diminuat
Reducerea activității fizice, în special în ultimul trimestru de sarcină, câștigul în greutate al gravidei favorizează instalarea constipației.
4. Suplimentele
Ei bine..DA! Diverse suplimente pe bază de calciu sau fier, constipă și balonează! Utilizați-le cu grijă și doar la recomandarea medicului curant!
5. Alimentația
Este cunoscut faptul că anumite alimente constipă sau balonează. De preferat este să țineți un jurnal al alimentelor consumate și în cazul în care apare simptomatologia nedorită la vreunul dintre ele, veți ști ce aliment să excludeți din dieta voastră.
Ce remedii există?
1.Hidratează-te!
Draga mea, bea cât mai multe lichide. Îți recomand să consumi cel puțin 2 litri de lichide pe zi, proveniți din apă, sucuri, supă, ceai, etc.
2.Ai grijă la alimentație!
Îți recomand să consumi alimente bogate în fibre, precum cerealele integrale, tărâțe, linte, nuci, semințe, legume proaspete, fructe deshidratate sau proaspete, etc.
Consumă cu moderație sau evită alimentele care balonează sau constipă: fasolea, varza, broccoli, cartoful, prăjelile, băuturile carbogazoase, etc.
După cum menționam și mai sus în text, jurnalul alimentar poate fi de folos. În cazul în care nu obișnuiești să consumi anumite alimente, îți recomand să le introduci gradat în dieta ta pentru a descoperi eventuale alergii.
3.Mergi la toaleta la timp!
În momentul apariției senzației de defecație, mergi la toaletă! Amânarea evacuării duce la constipație chiar și în absența altor cauze.
4.Fă mișcare!
Activitatea fizică și exercițiile fizice ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică.
Mergi la sală de două/trei ori pe săptămână sau fă o plimbare zilnic. Îți recomand să mergi pe jos cel puțin 30 de minute pe zi. Exercițiile fizice te ajuta să te menții în formă atât fizic cât și emoțional.
De asemenea, sportul ajută la prevenirea constipației și la accelerarea digestiei.
5.Folosește suplimente de fibre
Draga mea, întreabă-ți medicul curant despre suplimentele pe bază de fibre.
Un remediu natural util pentru tratarea constipației în sarcină este reprezentat de suplimentele de psyllium.
În cazul utilizării semințelor de psyllium este obligatorie o hidratare corespunzătoare (2,5L/zi).
Atenție!! Pot cauza flatulență. ☹
6.Mergi periodic la doctor
Draga mea, constipația sau balonarea pot fi simptome în cadrul unor probleme medicale, precum tulburările endocrinologice (hipotiroidia), metabolice (diabetul zaharat), neurologice, psihiatrice (depresia), tumorile pelvine, etc.
Prin urmare, nu neglija examenul medical anual.
7. Laxativele
Fă apel la acest remediu strict la recomandarea medicului curant!!!
Laxativele reprezintă a doua linie de tratament, după regimul igienodietetic (creșterea consumului de apă, fibre, sport, alimentație).
Laxativele osmotice (cresc cantitatea de apă din intestine și fac scaunul mai moale) precum lactuloza și polietilenglicolul, sunt slab absorbite la nivel sistemic.
Pot fi utilizate în sarcină, în condiția unui aport hidric și de fibre corespunzător.
NU se administrează mai mult de câteva zile pentru că pot provoca deshidratare și tulburări electrolitice.
Atenție! Utilizarea supozitoarele cu glicerină pot provoca inflamația mucoasei rectale! Nu le utilizați timp îndelungat!
Laxativele emoliente, precum docusatul de sodiu, se pot administra pe parcursul sarcinii la recomandarea specialistului. Atenție!! Pot cauza hipomagnezemie neonatală. Așadar, evitați autoadministrarea!
În ceea ce privește laxativele stimulatoare iritante (ex. bisacodil), acestea se administrează pe o perioadă scurtă de timp sub stricta supraveghere a medicului curant.
Dragile mele, sper că informațiile prezentate în acest articol să vă fie de folos.
Țineți minte! Urmați îndeaproape recomandările medicului vostru curant și evitați automedicația!
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊