De ce îmi cade părul în timpul sarcinii?

De ce îmi cade părul în sarcină?

Bună, dragile mele graviduțe!

După cum vă povesteam în articolul anterior publicat pe blog, odată cu graviditatea pot apărea o serie de simptome neplăcute și deranjante pentru majoritatea dintre noi.

Printre aceste simptome se regăsește și căderea părului pe parcursul sarcinii, repectiv în postpartum (după naștere).

Dragile mele, cu siguranță ați auzit faptul că, în timpul gravidității, părul devine mai des și capată un aspect lucios.

DA, acest lucru este complet adevărat și se datorează creșterii nivelului seric al hormonilor estrogeni pe parcursul sarcinii.

Cu toate acestea, o mare parte dintre viitoarele mămici experimentează o cădere accentuată a părului în perioada gravidității.

Faci și tu parte din această categorie de graviduțe? Te invit să rămâi alături de mine până la finalul articolului pentru a afla motivul acestei neplăceri. Iți urez spor la citit! 😊

Cauzele căderii părului în sarcină

1.Cauze hormonale/Telogen Effluvium

După cum bine știți deja, în primul trimestru de sarcină apar modificările hormonale necesare creșterii și dezvoltării produsului de concepție.

De multe ori, aceste modificări reprezintă un stres, chiar un șoc pentru organismul matern.

Dragile mele, creșterea firului de păr are trei faze: faza anagenă (de creștere, care durează câțiva ani, în medie 2-8 ani), faza catagenă (de degradare a firului de păr, se întinde pe o perioadă de la 1 până la 4 săptămâni de zile) și faza telogenă (de repaus complet, de cădere a firului de păr; această fază durează 2-4 luni de zile, perioadă în care se pot pierde 50-100 fire de păr pe zi).

Printre altele, stresul reprezintă unul dintre factorii de risc pentru modificarea ciclului de creștere al firului de păr, în felul următor: o mare parte dintre firele de păr (până la 30%) vor intra în faza telogenă, de repaus, de cădere.

Prin urmare, devine lesne de înțeles de ce în loc de 100 de fire păr pe zi, putem pierde până la 300-400 de fire de păr pe zi, pe parcursul sarcinii.

2. Deficitul de vitamine și minerale/Anemia

Draga mea, pentru a avea un păr frumos și sănătos, ai nevoie de o dietă alimentară echilibrată.

Vitaminele A, B, C si E, alături de diverse minerale precum zincul, cuprul, fierul, iodul, dar și de acizii grași esențiali, sunt indispensabile pentru creșterea firului de păr.

Fierul este un mineral esențial în formarea moleculelor de hemoglobină cu rol în transportul oxigenului la nivelul țesuturilor.

Deficiența calitativă sau cantitativă a hemoglobinei, moleculă întâlnită la nivelul globulelor roșii ale sângelui (eritrocitele) definește anemia.

Întrucât moleculele de hemoglobină sunt implicate în transportul oxigenului de la plămâni la țesuturi, anemia generează hipoxie (nivel scăzut de oxigen în sânge), cu impact negativ asupra întregului organism.

Printre simptomele anemiei se enumeră: dispneea, astenia fizică, vertijul, palpitațiile, paloarea cutaneo-mucoasă, căderea părului, unghiile friabile, durerea în epigastru, paresteziile, etc.

Dintre cauzele anemiei voi aminti de: deficitul de fier, deficitul de vitamina B12, deficitul de acid folic, anemia hemolitică, consumul excesiv de alcool, tratamentul cu citostatice, etc.

Așadar, dragile mele, pentru a avea un păr cât mai sănătos trebuie să avem un stil de viață echilibrat, să consumăm din belșug legume și fructe, iar alcoolul cu moderație.

De asemenea, vitaminele A, C, E, B, zincul și seleniul combat efectele nocive ale radicalilor liberi, întârzie procesul de îmbătrânire, îmbunătățesc imunitatea organismului, având un rol determinant în procesul de creștere al firului de păr.

3. Patologia tiroidiană

Patologia tiroidiană este frecvent întâlnită în rândul gravidelor. Fie că vorbim despre hipotiroidie (un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni în sânge) sau de hipertiroidie (creșterea nivelului de hormoni tiroidieni în sange), acest dezechilibru hormonal poate fi depistat printr-un test de sânge, recomandat de obicei la debutul sarcinii.

Dintre cele două afecțiuni, hipotiroidia este mai des întâlnită în rândul gravidelor și se caracterizează prin: oboseală, crampe musculare, tranzit intestinal lent, căderea părului, depresie, uscăciunea pielii, etc.

Atenție! În perioada ulterioară nașterii, femeile pot dezvolta patologie tiroidiană. Tiroidita cu debut în postpartum este cel mai probabil o boală autoimună, asemănătoare tiroiditei Hashimoto, întrucât la fel ca și aceasta, ea se caracterizează prin prezența anticorpilor anti-tireoglobulină și anti-tiroidperoxidază.

Prin urmare, dragile mele, nu ezitați să dați o fugă până la endocrinolog pentru a vă asigura că totul este în regulă cu tiroida voastră.

O afecțiune tiroidiană nediagnosticată la timp și netratată are efecte nedorite asupra dezvoltării normale a fătului.

Nu uitați! O funcție tiroidiană normală este esențială pentru un păr sănătos și pentru o sarcină sănătoasă.

4. Trauma firului de păr

Dragile mele, diverse proceduri de înfrumusețare sau coafurile incomode (firele de păr strânse agresiv într-o coadă, cocuri, etc) pot afecta firul de păr, cu apariția alopeciei prin tracționarea firului de păr.

5. Alte cauze

-alopecia areată – este o afecțiune autoimună comun întâlnită, caracterizată prin pierderea părului atât la nivelul scalpului, cât și în alte zone ale corpului.

-alopecie androgenică – este o afecțiune determinată genetic; se poate asocia cu tulburări ale ciclului menstrual (sindromul ovarelor polichistice), acnee, pilozitate excesivp, afectarea fertilității, etc.

Ce se întâmplă cu părul în postpartum?

Dragile mele, căderea părului în postpartum este un fenomen comun întâlnit, normal și tranzitoriu. De obicei, apare la 3-4 luni de la nașterea copilului, interval care corespunde cu faza de repaus a ciclului de creștere a firului de păr. Așadar, vorbim din nou despre Telogen Effluvium.

Căderea părului poate părea și mai accentuată, dacă pe parcursul sarcinii, părul vostru a crescut mai mult decat în mod normal (sub influența hormonilor estrogeni).

Cu toate acestea, post naștere, nivelul seric al hormonilor estrogeni scade, aspect ce va determina căderea firului de păr.

Am totuși și o veste bună pentru voi! Ciclul de creștere al firului de păr va reintra în normal la aproximativ 9-12 luni de la nașterea bebelușului.

Remedii împotriva căderii părului

1. Nu vă alarmați! Căderea părului în timpul sarcinii și în postpartum nu necesită un tratament special. De cele mai multe ori, această problemă se rezolvă de la sine, în timp.

2. În cazul în care vă confruntați cu o patologie tiroidiană, anemie, deficite de vitamine sau minerale, vă recomand să păstrați legătura cu medicul curant pentru o conduită terapeutică adecvată.

3. Aveți grijă la alimentație! După cum menționam și mai sus în text, este esențial să avem un aport corespunzător de vitamine și minerale. Cele mai la îndemână surse pentru vitamine și minerale sunt legumele și fructele.

4. De asemenea, în urma analizelor de sânge, medicul curant vă poate prescrie și o formulă de vitamine și minerale cu administrare prenatală.

5. Evitați coafurile incomode și agresive cu firul de păr, precum împletiturile strânse, părul prins în coadă, cocurile, etc.

6. Stați departe de tratamentele de înfrumusețare dure pentru firul de păr, de placă, de ondulator, de coafura permanentă care deteriorează firul de păr.

7. Puteți apela și la câteva trucuri pentru a oferi volum părului vostru: un șampon sau un balsam special pentru volum, este binevenit; de asemenea, există anumite stiluri de tuns, precum bobul scurt care ajută părul să pară mai bogat.

Dragi graviduțe, sper din tot sufletul ca informațiile de mai sus să vă ajute.

Până la următorul articol, vă îmbrățiș1ez cu drag! 😊

One thought on “De ce îmi cade părul în timpul sarcinii?”

  1. Buna sunt insarcinata in 3 luni dar, am 2 saptamani de cand tot imi cade parul, de cate ori ma pieptan imi cade suvite de par . Pe zi ce trece ma tem sa nu raman fara par . Puteti sa-mi recomandati ceva! Nu stiu ce sa fac !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *