Pot să beau cafea în sarcină?

cafeaua-in-sarcina

Bună, dragile mele graviduțe!

Un subiect cu care sper să vă rețin atenția preț de câteva minute este consumul de cafea în sarcină. Sunt convinsă că multe dintre voi au fost la un moment dat curioase despre cât de sănătos este acest obicei în sarcină, devenit poate chiar mai mult decât un ritual de dimineață pentru unele dintre voi. Înainte de a intra în tema propusă, vreau să vă spun cum și cine anume m-a inspirat să scriu acest articol.

Weekend-ul trecut mă plimbam pe malul Dâmboviței și cum de-a lungul său sunt înșirate o serie de cafenele, întâmplarea a făcut să zăresc la masa uneia dintre ele o graviduță alături de prietenele sale. Aceasta avea în față o cană frumos colorată, iar alături un pahar plin cu apă.

Curioasă din fire, m-am întrebat ce poate fi în cana respectivă. Să fi fost oare ceai? Era totuși prea cald pentru a servi un ceai…oare cappuccino? Cafea? M-am întrebat dacă gravida respectivă cunoaște regulile igieno-dietetice pentru o sarcină sănătoasă, în care intră bineînțeles și consumul de cafea.

Și uite așa, una dintre voi, o graviduța, m-a inspirat să dezvolt subiectul consumului de cafea în sarcină. Pentru că nu știu câte dintre voi au curajul, sau iși amintesc la prima vizită prenatală să adreseze întrebări legate de consumul de cafea în sarcină specialistului, acest articol vine în ajutorul vostru și sper să vă epuizeze toate curiozitățile legate de acest subiect.

Acum, să trecem la treabă! Vă urez spor la citit!

Atrag atenția asupra faptului că, nu doar în cafea se găsește cofeina, ci și în ceai, coca-cola, ciocolată și chiar și în unele medicamente care ameliorează cefaleea, sau mai bine zis durerea de cap. Fiți conștiente de ceea ce consumați.

Generalități

Dragile mele, o să încep prin a vă da câteva detalii științifice cunoscute și studiate despre consumul de cofeină în sarcină. Ei bine, placenta este ușor traversată de cofeină iar viteza de metabolizare a acesteia scade în sarcină.

Așadar, substanța rămâne în organism o perioadă mai mare de timp. Acest lucru nu este motiv de îngrijorare excesivă pentru că metabolismul fetal este în plin proces de dezvoltare și nu poate metaboliza pe deplin cofeina.

Cu toate acestea, orice cantitate de cofeină consumată poate provoca modificări ale modelului de somn al bebelușului sau modelului de mișcare fetală normală în etapele ulterioare ale sarcinii.

Atentie! Cofeina este un stimulant și vă poate ține atât pe tine, cât și pe copilul tău treji!

Dacă ai căutat deja pe internet referitor la consumul de cafea în sarcină, cu siguranță ai dat peste câteva afirmații precum: “consumul de cofeină poate cauza infertilitate”/ “consumul de cofeină poate induce avortul spontan”/” gravida nu ar trebui să consume cofeină”, despre care dă-mi voie să-ți spun că sunt toate susținute de studii clinice, însa ceea ce probabil nu știi este faptul că, în majoritatea studiilor care au avut drept rezultat afirmațiile de mai sus, consumul de cofeină a fost mai mare de 300 mg/zi.

Sfaturi

Având în vedere concluziile contradictorii din numeroase studii, vă recomand, vouă, graviduțelor, să mențineți aportul de cofeină la mai puțin de 200 mg pe zi. Prin urmare, nu depășiți consumul unei căni de 350 ml.

Așadar, pentru a fi mai exactă cu răspunsul la întrebarea “este permis consumul de cafea în sarcină?” Da, este permis consumul de cafea în sarcină, dar încearcă să respecți limita de 200 mg cofeină/zi.

Ține minte faptul că, această limită include toate sursele de cofeină: cafea, ceaiuri (inclusiv ceai verde), cola, băuturi energizante și ciocolată.

Draga mea, în cazul în care nu respecți recomandările de mai sus, ești predispusă la a da naștere unui copil cu o greutate mică. Desigur, acest aspect predispune la alte complicații în perioada neonatală.

Ai mare grijă atunci când vrei să-ți savurezi cafeaua la restaurantul tău preferat. Este posibil să fie servite băuturi mai concentrate decât cele pe care le prepari singurică acasă.

Conținutul de cofeină din espresso și cafelele pe bază de espresso, cum ar fi cappuccino, flat white, latte, pot să depindă și de brand.

Un studiu a constatat că nivelele de cofeină pot varia între 50 mg și 300 mg de la un brand la altul. De asemenea, cafeaua decofeinizată de la o cafenea poate conține chiar și 15 mg de cofeină. Așadar, ai mare grijă!

Atenție! Cofeina are efect diuretic, așa că trebuie să-ți asiguri în paralel și o bună hidratare!

Dacă vrei să reduci cantitatea de cofeină consumată, cafeaua instant (solubilă) este de preferat în locul celei de filtru. Totuși, ai grijă și cu aceasta. Poate să conțină coloranți si arome artificiale.

O altă variantă sigură și bună și cu un gust apropiat cafelei normale este cafeaua decofeinizată.

Graviduțe de pretutindeni, limitați consumul de cafea și vă urez să aveti poftă la ceașca de cafea de dimineața care nu depășește 350 ml!!!

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂

One thought on “Pot să beau cafea în sarcină?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *