Ecografia fetală – când și cât de des ar trebui să o fac? ce riscuri implică această investigație?

Dr Alexandra Bruja

Bună, dragile mele graviduțe!

Luna aceasta, au trecut pragul cabinetului meu mai multe gravide, urmărite de diverși colegi ginecologi, solicitând ecografie fetală. 😊  

Ei bine, dragile mele, când pășiți în cabinetul unui medic specialist/primar obstetrică-ginecologie, altul decat medicul vostru curant, înainte de ecografia propriu-zisă așteptați-vă la o serie de întrebări cu privire la istoricul vostru medical/obstetrical.

De ce este atât de importantă această discuție preliminară cunoscută drept anamneză? Pentru că ecografia fetală este interpretată în contextul clinic.

Așadar, orice informație medicală este bine venită, pentru că ne ajuta pe noi, medicii voștri, să înțelegem mai bine ce se întâmplă cu fătul din pântecele vostru.

Pe lângă anamneză, mai ales dacă veți alege să faceți ecografiile fetale la un alt medic decât medicul vostru curant, veți fi întrebate “ați făcut morfologia fetală? când ați făcut ultima ecografie? cum arăta curba de creștere fetală la ultima biometrie ?”

Experiența mi-a demonstrat că cele mai multe dintre voi nu știu ce presupune o ecografie, la ce vârstă de sarcină trebuie făcută, de câte ori în sarcină este necesară ecografia și mai ales dacă această investigație este dăunătoare sau nu pentru făt.

Prin urmare, articolul de astăzi este dedicat gravidelor, dar și tuturor celor care iși doresc să se lămurească cu privire la ecografia fetală. Vă urez spor la citit! 😊

Ce este ecografia (ultrasonografia) fetală?

Ecografia fetală este o investigație noninvazivă efectuată în timpul sarcinii, care utilizează fascicule de ultrasunete reflectate de țesuturi, pentru a obține o poză cu structurile de interes, organe fetale, placentă sau lichidul amniotic.

Cât de sigură este ecografia pentru făt?

Studiile cu privire la diagnosticul ultrasonografic, arată că această investigație este considerată în general sigură pentru făt. Nu utilizează radiații care să dăuneze fătului.

Ultrasuntele produc efecte biologice la nivelul fiecarui țesut pe care îl traversează, cel mai probabil prin două mecanisme: termice și non-termice. Aceste efecte nu sunt neapărat dăunătoare dacă sunt respectate câteva reguli, precum principiul ALARA (as low as reasonably achievable).

Conform principiului ALARA, expunerea fetală la ultrasunete trebuie menținută la cel mai scăzut nivel posibil, care totuși să asigure obținerea informațiilor diagnostice dorite, într-un mod adecvat.

Desigur, această investigație trebuie făcută doar atunci când există o indicație medicală validă.

Așadar, dragile mele, gândiți-vă de două ori atunci când solicitați ecografie fetală doar de dragul de a-l vedea pe bebe. Faceți ecografiile strict la recomandarea medicului vostru curant!

În ce situație și de câte ori ar trebui să fac ecografie în sarcină?

Ei bine, dragile mele graviduțe, prima ecografie fetală este efectuată de regulă în primul trimestru de sarcină (1-14 săptămâni), având scopul de a confirma prezența sarcinii, viabilitatea acesteia, precum și de a stabili vârsta gestațională.

Această ecografie poate fi efectuată ca și parte a screening-ului pentru anomaliile cromozomiale fetale, fiind necesară măsurarea translucenței nucale (TN) fetale, detecția osului nazal, măsurarea ductului venos, etc.

Următoarea ecografie fetală realizată de rutină în timpul sarcinii, este în al doilea trimestru de sarcină, între săptămânile 16 și 22, având drept scop evaluarea detaliată a anatomiei fetale și diagnosticarea anomaliilor fetale în cazul prezenței acestora. Aceasta reprezintă ecografia morfologică sau morfologia fetală. Scopul principal al acestei ecografii este evaluarea dezvoltării normale a fătului. De asemenea, este evaluată creșterea fetală, cantitatea lichidului amniotic, placenta, cervixul, și acum se poate afla și sexul fătului.

În cazul diagnosticării vreunei anomalii fetale, ecografia poate ghida diverse intervenții diagnostice, precum amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale.

Următoarea ecografie fetală se poate realiza în al treilea trimestru de sarcină pentru evaluarea creșterii fetale, evoluția vreunei anomalii fetale detectate anterior, evaluarea activității cardiace fetale, studiul velocimetriei Doppler pe arterele ombilicală și cerebrală medie fetale care atestă starea de bine fetală, analiza poziției si a prezentației fetale înainte de naștere.

Indicațiile ecografiei în primul trimestru sarcină

-confirmarea diagnosticului de sarcină, estimarea vârstei gestaționale, diagnosticarea/evaluarea unei sarcini multiple, evaluarea activității cardiace fetale

-evaluarea unei sarcini extrauterine

-evaluarea sângerarii vaginale/durerii pelvine

-evaluarea/detectarea anomaliilor fetale (anencefalia)

-evaluarea maselor tumorale pelvine materne/anomalilor uterine materne.

-în caz de suspiciune de molă hidatiformă

-măsurarea translucenței TN fetale, ca parte a screening-ului pentru aneuploidiile fetale.

Atenție! Pot fi necesare mai multe evaluări ecografice în primul trimestru de sarcină. Spre exemplu: o sarcină incipentă când nu se decelează toate elementele de sarcină la prima ecografie, sângerarea vaginală, absența activității cardiace fetale, etc.

Indicațiile ecografiei în al doilea și în al treilea trimestru de sarcină

-estimarea vârstei gestaționale

-evaluarea creșterii fetale

-evaluarea sângerarii vaginale, a durerii abdominale

-insuficiența cervicală

-determinarea prezentației fetale

-evaluarea stării de bine fetală

-suspiciune de dezlipire prematură de placentă normal inserată

-suspiciune de anomalii fetale/ale lichidului amniotic

-ruptură prematură de membrane amniotice

-absența mișcărilor fetale

-evaluarea placentei jos inserate

-follow-up pentru anomalii fetale diagnosticate anterior, etc.

Dragile mele, sper că informațiile de mai sus să vă fi lămurit cât de cât despre cât de importantă este ecografia în timpul sarcinii, dar mai ales faptul că această investigație trebuie făcută doar la recomandarea medicului specialist.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *