Este permisă colposcopia în sarcină?

Bună, dragile mele graviduțe!

În articolul de astăzi voi aborda un subiect extrem de interesant și solicitat în mailurile și mesajele primite de la voi. Așa cum am promis, dacă o problemă/curiozitate medicală este descrisă de mai multe persoane, aceasta va fi transformată într-un articol pe blogul meu.

Prin urmare, subiectul articolului de astăzi este colposcopia în sarcină și managerierea rezultatelor anormale ale testelor de screening pentru cancerul de col uterin, obținute în timpul sarcinii.

Dragile mele, sarcina nu schimbă evoluția naturală a infecției cu Human Papilloma Virus (HPV). Ce înseamnă asta mai exact? Înseamnă că femeile însărcinate au aceeași rată de progresie a unei leziuni cervicale precum femeile neînsărcinate, iar rezultatele anormale ale testelor screening pentru cancerul de col uterin trebuie gestionate la fel ca în cazul femeilor negravide.

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o metodă minim invazivă de investigare a tractului genital inferior (vulvă, vagin, col uterin) cu ajutorul colposcopului, care este un microscop cu lumină. Imaginea obținută cu ajutorul colposcopului este mărită de până la 60 de ori, în funcție de aparatul utilizat. Pentru evidențierea leziunilor cervicale, medicul poate aplica pe suprafața colului uterin două soluții, acid acetic, respectiv soluție Lugol (cu iod). O colposcopie durează în medie 15 minute.

Este permisă colposcopia în sarcină?

În sarcină, colposcopia este recomandată gravidelor cu risc de a dezvolta neoplazie cervicală intraepitelială (CIN3). În timpul sarcinii, singurul diagnostic care poate modifica managementul medical al unei leziuni cervicale este cancerul de col uterin. Așadar, scopul principal al testelor screening și al colposcopiei este excluderea cancerului de col uterin.

Din păcate, carcinomul cervical scuamocelular este cel mai frecvent tip de neoplazie ginecologică care apare în timpul sarcinii. Aproximativ 30% dintre femeile diagnosticate cu cancer cervical sunt de vârstă reproductivă.

Colposcopia sau colposcopia cu biopsia leziunilor cervicale suspecte este permisă în sarcină și este considerată o procedură sigură, care nu este asociată cu rezultate obstetricale/chirurgicale adverse.

Cu toate acestea, colposcopia efectuată în timpul sarcinii nu este lipsită de provocări. Statusul hormonal caracteristic stării de graviditate determină apariția unor modificări la nivelul colului uterin (modificări cervicale glandulare și stromale similare cu cele de la nivelul endometrului, stroma cervicală este supusă unei distrucții colagenice masive) care pot fi greu de diferențiat de leziunile cervicale de grad înalt. Din aceste motive, este de preferat ca examenul colposcopic să fie efectuat de către un medic specialist cu experiență în colposcopie.

Cum investigăm diferitele tipuri de leziuni cervicale diagnosticate în sarcină?

Din fericire, rata de regresie spontană a leziunilor CIN la pacientele gravide se menține ridicată, iar persistența CIN și progresia spre malignitate sunt scăzute.

Draga mea, dacă în urma analizelor efectuate ai un test Babeș Papanicolau modificat de tipul ASCUS, ASCH, LSIL sau HSIL alături de un HPV prezent, îți recomand să iei legătura cu medicul curant întrucât vei avea de efectuat investigații suplimentare, printre care și o colposcopie. În caz de prezență a AGC sau AIS pe testul Babeș Papanicolau va fi necesară și o biopsie endocervicală.

Gravidele diagnosticate cu leziuni cervicale de grad înalt (CIN 2 sau CIN 3) sau cu adenocarcinom in situ (AIS), necesită urmărire colposcopică și în funcție de vârstă, testare citologică/HPV la fiecare 3-6 luni. Perioada de timp la care se face follow up-ul este stabilită în funcție de experiența specialistului, de vârsta gestațională, precum și de complianța pacientei. Se recomandă repetarea biopsiei în caz de leziune suspectă la o examinare clinică ulterioară sau dacă se bănuiește invazie.

Dragă graviduță, dacă ai primit diagnoscul de AIS în timpul sarcinii, îți recomand să te adresezi de la bun început unui ginecolog cu supraspecializare în oncologie, pentru a avea parte de o conduită medicală adecvată.

În post-partum, investigarea colului uterin (test Babeș Papnicolau, HPV, colposcopie) se recomandă a fi efectuată după 4-6 săptămâni de la naștere, în mod optim chiar la 3 luni de la naștere, când majoritatea proceselor reparatorii locale s-au produs.

În concluzie, colposcopia în sarcină este permisă și trebuie efectuată în urma constatărilor clinice. Dacă în urma consultului se ridică suspiciunea de leziune cervicală de grad înalt, biopsia țintită este cea mai indicată. Odată exclus diagnosticul de cancer cervical, tratamentul este amânat post-partum.

Până data viitoare, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *