Cârceii în sarcină. Află de ce apar și cum să scapi de ei!

Carcei

Bună, dragile mele graviduțe!

V-ați întrebat vreodată de ce apar crampele musculare și durerile de la nivelul membrelor inferioare în timpul sarcinii? Ei bine, eu da! În ambele sarcini m-am confruntat  cu acest simptom și deși dețineam câteva informații despre acest subiect, am început să caut articole de specialitate care să mă ajute în deslușirea misterului crampelor musculare cu debut în sarcină. Mai mult de atât, pentru că disconfortul resimțit era atât de mare, am vrut să găsesc soluții pentru ameliorarea durerii, care să și funcționeze.

Așadar, dacă și voi vă confruntați cu această problemă în sarcină sau vă interesează să cunoașteți mai multe informații despre acest subiect, vă invit să rămâneți alături de mine până la finalul articolului, întrucât veți afla despre o serie de remedii care să vă ajute la prevenirea și tratarea acestui simptom neplăcut.

De ce apar crampele musculare în timpul sarcinii?

Draga mea, dacă suferi de crampe musculare în timpul sarcinii, dă-mi voie să-ți spun că nu ești singură. După cum am menționat anterior, și eu m-am confruntat cu acest simptom în ambele sarcini. Multe femei însărcinate acuză crampe și dureri musculare la nivelul membrelor inferioare, mai ales în trimestrele doi și trei de sarcină, și adesea noaptea. De ce apar ele de fapt? Nimeni nu știe cu precizie. Se presupune că acest simptom este corelat cu modificarea circulației sanguine, cu stresul muscular suplimentar provocat de creșterea greutății corporale din timpul sarcinii sau cu deficiența de vitamine și minerale.

Cum tratăm crampele musculare?

Draga mea graviduță, în timpul sarcinii volumul tău de sânge crește, lucru care va duce la o circulație sanguină mai lentă și mai departe la hemoroizi, varice, cârcei, umflarea picioarelor, etc.

Pentru îmbunătățirea tuturor simptomelor mai sus prezentate, poți să faci următoarele lucruri acasă:

  1. Încearcă să dormi în decubit lateral stâng, adică pe partea stângă. Această poziție de somn reduce presiunea de pe vena cavă inferioară și nu impactează fluxul sanguin principal.
  2. Când stai așezată în pat, ține picioarele ridicate pe o pernă. Acest lucru reduce edemul membrelor inferioare și îmbunătățește circulația sanguină de la nivelul acestora.
  3. Fă mișcare moderată deoarece acest lucru ajută la menținerea adecvată a fluxului sanguin. Ai grijă ca înainte de orice tip de activitate fizică să îți pregătești corpul cu ajutorul exercițiilor de încălzire.
  4. Crampele musculare reprezintă un simptom comun al deshidratării, așa că te rog nu uita să bei câte un pahar de apă la fiecare 1-2 ore, astfel încât la final de zi să ai un total de 2l de lichide consumate.
  5. Ai grijă la alimentația ta! Mănâncă alimente bogate în potasiu (banană, spanac, kiwi), magneziu (ciocolată neagră, avocado, nuci), calciu (lactate, somon, fasole, smochine, patrunjel). De asemenea, nu uita de vitaminele prenatale prescrise de medicul curant. Menționez că studiile de specialitate efectuate cu privire la suplimentarea cu Magneziu și Calciu în timpul sarcinii, NU demonstrează o reducere în apariția și frecvența episoadelor crampelor musculare de la nivelul membrelor inferioare.
  6.  Controlează-ți greutatea! În timpul sarcinii, necesarul caloric crește cu doar 300-500 kcal, așadar expresia “mănânacă cât pentru doi” este doar un mit.
  7. Masează zona afectată. Acest lucru decontracturează musculatura afectată.

Dragilor, un lucru este cert. Crampele musculare nu sunt deloc plăcute sau dorite. Dacă este să vorbesc din experiență proprie, ce m-a ajutat pe mine cel mai mult în ameliorarea simptomatologiei a fost masajul mușchilor gambelor (la acest nivel aveam cel mai frecvent cârceii). Acest lucru ajută la restabilirea fluxului sanguin local. De asemenea, obișnuiam să fac regulat exerciții de elongare musculară, iar în timpul crampei musculare pur și simplu întindeam piciorul pentru detensionarea musculaturii, până la încetarea crampei. Totodată, am luat și suplimente cu Magneziu și Calciu, însă asta pentru că în urma analizelor efectuate am constatat că nivelurile serice de Calciu și Magneziu erau scăzute. Personal, nu am remarcat o îmbunătățire a simptomatologiei în urma administrării de Calciu și Magneziu, însă trebuie să recunosc că m-a ajutat la nivel mental. Știam că fac tot ce îmi stă în putință pentru a-mi ameliora disconfortul.

Draga mea, dacă remediile menționate mai sus în articol nu funcționează pentru tine, este timpul să iei legătura cu medicul curant. În anumite situații, durerile localizate la nivelul membrelor inferioare pot sugera o tromboză venoasă profundă. Aceasta este o afecțiune medicală serioasă care necesită tratament de urgență, pentru evitarea posibilelor complicații, precum trombembolismul pulmonar. Nu uita că starea de graviditate reprezintă un status protrombotic (adică predispune la formarea cheagurilor de sânge) prin creșterea fiziologică a factorilor procoagulanți și scăderea factorilor inhibitori ai coagulării, tocmai pentru a proteja viitoarea mămică de apariția hemoragiei imediat în postpartum.

Te sfătuiesc să îți anunți medicul curant de îndată ce observi că durerea de la nivelul membrelor inferioare nu dispare, în caz de apariție a căldurii, a edemului, precum și a roșeții la nivelul picioarelor, te deplasezi cu dificultate sau analizele de sânge sunt modificate.  

Sper că articolul de astăzi v-a adus claritate cu privire la durerea/crampele musculare localizate la nivelul membrelor inferioare care apar în sarcină. Dacă aveți nelămuriri despre subiectul abordat în articolul de astăzi, nu ezitați să îmi scrieți pe adresa de e-mail alexandra@sarcinamea.ro.

Până data viitoare, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *