Cât de sigur este să ne vopsim părul în sarcină?

vopsitul-in-sarcina

Bună, dragile mele graviduțe!

Având în vedere că există o largă curiozitate despre vopsitul părului în sarcină, m-am gandit să scriu astăzi despre acest subiect.

Câte dintre voi nu s-au întrebat: oare există vreun risc pentru sarcina mea dacă mă vopsesc? Ce fel de vopsea de păr să folosesc? Când este momentul potrivit să mă vopsesc? (și aici mă refer la vârsta gestațională). Prin urmare, sper că acest articol să vă fie de folos. Nu-mi rămâne decât să vă urez spor la citit!

Un pic de știință printre recomandări

Tema posibilelor efecte adverse fetale, precum malformațiile congenitale sau cancerele cu dezvoltare în perioada copilăriei, cauzate de folosirea coloranților de păr în sarcină, a fost dezbătută multă vreme. Prin urmare, s-au facut și multe studii pe acest subiect, primele prin anii ’70, pe diverse animale precum șoareci sau iepuri gestanți. Rezultatele nu au fost tocmai concludente.

În câteva studii, au fost analizați din punct de vedere al riscului dezvoltării malformațiilor fetale, diverși componenți ai vopselelor de păr și nu s-a depistat niciun impact toxic.

Bineînțeles că au fost efectuate studii și pe populația umană. Mai mult de atât, în studii a fost inclus cel mai expus grup profesional la aceste substanțe chimice, și anume coafezele. Datele obținute au fost nesemnificative statistic, așadar graviduțele coafeze nu ar trebui să se îngrijoreze excesiv.

Totuși, e bine să luați în calcul câteva reguli de igienă a sarcinii și anume: purtați mănuși când aplicați colorantul de păr pentru a limita expunerea la acesta, nu lucrați mai mult de 35 de ore pe săptămână și asigurați-vă că salonul în care lucrați are un sistem de ventilare bun.

După cum spuneam și mai sus, datele găsite în literatura de specialitate sunt contradictorii. Așadar, menționez faptul că s-a demonstrat o legatură clară între utilizarea coloranților de păr de nuanța închisă (maro închis, negru) și cancerele adulților, în special cu limfomul Non-Hodgkin. De asemenea, se pare că există o legătură între utilizarea vopselei de păr în timpul sarcinii și apariția cancerelor cu dezvoltare în copilărie. Prin urmare, pentru a exclude orice îngrijorare ar trebui evitată orice colorare a părului în sarcină.

Generalități

Compoziția vopselei pentru păr variază în funcție de tipul vopselei. Efectele vopselelor de păr temporare și semi-permanente sunt diferite de efectele vopselelor de păr permanente. Moleculele colorant din vopselele de păr temporare și semi-permanente se depun pe cuticula de păr în timp ce în cazul vopselelor de păr permanente, aceastea pătrund în firul de păr.

Coloranții de păr permanenți necesită utilizarea unei substanțe auxiliare, cum ar fi peroxidul de hidrogen pentru a ajunge în firul de păr. Peroxidul de hidrogen cauzează extinderea cuticulei de păr, perturbă pigmentul natural de melanină din păr și permite colorantului de păr să ajungă în firul de păr provoacând pigmentare prin oxidare. Prin urmare, leziunile oxidative ale părului provocate de coloranții permanenți sunt diferite. Daunele sunt cu atât mai mari cu cât se folosesc culori în nuanțe închise (maro închis, negru).

Atenționări și sfaturi

Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că vopselele de păr pot afecta fătul nu numai prin absorbția lor la nivelul scalpului ci și prin inhalare. Prin urmare, graviduțelor, vă recomand să așteptați până în doilea trimestru de sarcină pentru a vă vopsi părul sau pentru a practica această meserie.

Acest lucru ar trebui făcut într-un mediu bine ventilat; folosiți mănuși atunci când aplicați vopseaua de păr; colorantul de păr nu trebuie păstrat prea mult timp în părul vostru, clătiți bine părul după ce ați aplicat colorantul. De asemenea, vă recomand să folosiți coloranți semi-permanenți sau substanțe chimice superficiale de tip balayage sau henna care sunt complet pe bază de plante. Dovezile sugerează că există o absorbție sistemică minimă a produselor de păr, astfel încât utilizarea lor de către femeile gravide de 1 până la 2 ori pe parcursul sarcinii nu este considerată a fi îngrijorătoare.

Un alt sfat pe care mi-aș dori să-l luați în considerare este acela de a aplica o cremă pe bază de petrol pe pielea scalpului înainte de aplicare vopselei de păr pentru a minimiza expunerea cutanată directă la vopsea. De asemenea, sfătuiesc să reduceti timpul de aplicare a colorantului cu 25% pentru fiecare sesiune de vopsire a părului.

O ultimă recomandare, evitati aplicarea prelungită și frecventă a vopselei de păr atât în sarcină cât și în afara acesteia.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *