Simptomele din timpul sarcinii care nu trebuie neglijate – Stările de greață și vărsăturile

starile de greata si varsaturile cu debut in sarcina

Bună, dragile mele graviduțe!

După cum am menționat și în ultimul articol publicat pe blog, simptomele care apar pe parcursul sarcinii pot fi înșelătoare. Dacă ați citit deja articolul despre sângerarea pe cale vaginală cu debut în sarcină, ați aflat că pierderea de sânge pe cale vaginală poate fi atât nesemnificativă din punct de vedere clinic, dar poate fi și preambulul unei urgențe obstetricale.

Nu este datoria voastră să identificați o urgență medicală. Lăsați asta în seama medicului curant! Totuși, sarcina, pe lângă bucurie presupune și o mare reponsabilitate. Așadar, informația devine prețioasă. Voi continua să scriu mici articole pe înțelesul tuturor despre principalele simptome apărute în cursul sarcinii, simptome care nu trebuie neglijate, dar mai mult de atât, care necesită consult de specialitate. Spor la citit!

Câteva dintre cauzele stărilor de greață, vărsăturilor

Dragile mele, dacă vă confruntați cu aceste simptome în primul trimestru de sarcină, cel mai probabil este vorba despre disgravidia emetizantă. Disgravidia emetizantă sau hiperemesys gravidarum se caracterizează prin stări de greață, vărsături, dezechilibru electrolitic, scădere ponderală. Există forme ușoare dar și severe cu dezechilibru metabolic și malnutriție. Diagnosticul necesită pe lângă tabloul clinic și teste de laborator: sumarul de urină, dozarea hormonilor tiroidieni, ionograma, teste pentru hepatite, etc.  Tratamentul constă în modificări în alimentație, reechilibrare hidroelectrolitică și tratament antiemetic.

De asemenea, stările de greață și vărsăturile, alături de alte simptome precum febra, frisonul, durerea de cap, o stare generală alterată progresiv, pot întregi tabloul clinic al unei hepatopatii acute virale. În cazul hepatitei cu virus A, aceste simptome sunt urmate de icter (îngălbenirea tegumentelor și mucoaselor) la un interval de 1-2 săptămâni. Transmiterea transplacentară a virusului este considerată neglijabilă. Prin urmare, nu vă îngrijorați foarte mult.

Dacă vă confruntați cu această situație medicală, vă recomand să vă alimentați corespunzător și să evitați efortul fizic pe parcursul sarcinii. În urma unui consult la specialitatea medicală boli infecțioase, o să fiți informate și despre posibilitatea vaccinării/administrării unei imunoglobuline specifice în cazul în care există vreun risc infecțios.

Atenție! Pentru hepatita virală acută de tip B, profilaxia transmiterii materno-fetale se face prin screening prenatal, vaccinarea gravidelor seronegative, vaccinarea tuturor nou-născuților, iar în cazul nou-născuților din mame seropozitive, prin administrarea de imunoglobulină specifică, alături de vaccinare. Din păcate, pentru hepatita C nu există un vaccin.

O altă patologie medicală care poate fi sugerată de stările de greață și vărsăturile unei gravide, este hepatita toxică medicamentoasă. Pe parcursul sarcinii, gravida poate face abuz de antiinflamatoarele nonsterioidiene precum aspirina sau paracetamolul. Nu vă recomand să utilizați aceste medicamente fără prescripție medicală. Ambele pot să conducă la insuficiență hepatică maternă și moarte fetală intrauterină. Așadar, atenție!!

Litiaza biliară și colecistita afectează cu precadere femeile. Litiaza biliară simptomatică în sarcină, este tratată de obicei chirurgical, însa poate fi recomandabilă și terapia medicamentoasă care constă în acid ursodeoxicolic și acizii biliari. În episoadele acute de colecistită (inflamația colecistului), durerea este însoțită de anorexie, stări de greață, vărsături, febră. Tratamentul constă în colecistectomie laparoscopica, însă anterior acesteia este necesară reechilibrarea hiroelectrolitică, antibioterapia și analgezia.

În cazul sarcinii, litiaza biliară este principalul factor de risc pentru o pancreatită (inflamația acută a pancreasului). Tabloul clinic se caracterizează prin durere epigastrică “în bară”, stări de greață, vărsături, febră, tahicardie, hipotensiune arterială, etc. Colanciopancreatografia endoscopică retrogradă cu îndepărtarea calculilor de la nivelul canalului coledoc și papilotomia pot fi utile. Tratamentul medical constă în analgezie, reechilibrare volemică și stoparea aportului de alimente. În cazul pancreatitei necrozante, este necesar tratamentul chirurgical.

Pielonefrita este una dintre cele mai frecvent întâlnite complicații medicale în sarcină. Așadar, dacă experimentați stări de greață, vărsături, febră, frisoane, dureri lombare și în flancuri, polakiurie (urinați des), disurie (usturimi la urinat), piurie (urină tulbure), cel mai probabil aveți pielonefrită. Desigur, pentru a ajunge la un diagnostic sunt necesare și alte investigatii precum sumarul de urina, urocultura, hemocultura, ionograma, creatinina serică. Important este să recunoașteti simptomele și să vă prezentați la un consult de specialitate. Este necesar tratamentul antibiotic intravenos instituit cât mai rapid. Un tratament insuficient poate să conducă la apariția complicațiilor pielonefritei.

O patologie medicală de temut care poate debuta în sarcină este steatoza hepatică acută. Este bine de știut că aceasta se instalează târziu în sarcină, în trimestrul al III-lea. Vărsăturile persistente din ultimele săptămâni de sarcină reprezintă simptomul major. Desigur, pot să apară și alte semne și simptome precum edemele membrelor inferioare, hipertensiunea arterială, etc. Există forme severe cu insuficiență multiplă de organe, deces matern, moarte fetală intrauterină. Tratamentul constă în susținerea funcțiilor vitale și evacuarea de urgență a uterului, și anume nașterea. Postpartum, pot să apară complicații severe precum diabetul insipid tranzitoriu și pancreatita acută.

Dragile mele, după cum ați citit și mai sus, stările de greață și vărsăturile sunt simptome care nu trebuie ignorate pe parcursul sarcinii. În anumite cazuri, ele întregesc tabloul clinic al unor complicații obstetricale severe, cu prognostic nefavorabil pentru mamă și pentru făt. Pentru a nu risca sănătatea sarcinii voastre, vă sfătuiesc să vă prezentați la un consult de specialitate de la prima apariție a simptomatologiei.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *