Bună, dragile mele graviduțe!
În timp ce pandemia cu noul coronavirus ia amploare la noi în țară, problemele dentare din timpul gravidității rămân inevitabile.
Așadar, vă propun să lăsați deoparte problema pandemiei, preț de câteva minute și să mă acompaniați până la finalul acestui articol, în care mi-am propus să vorbesc despre sănătatea cavității orale.
Dragile mele, una dintre problemele nedorite ale sarcinii este reprezentată de durerea de dinți, respectiv sensibilitatea crescută de la nivelul gingiilor.
Ei bine, pentru a beneficia de o sănătate orală și dentară de durată, este necesară o îngrijire eficientă adecvată. În cazul femeilor, îngrijirea dentară este extrem de importantă în perioadele de sarcină, alăptare, precum și în menopauză.
ATENȚIE! Din cauza unei îngrijiri dentare precare, gravidele pot da naștere unui copil cu o greutate mai mică, poate să survină nașterea prematură, preeclampsia, ulcerațiile gingivale, gingivita, granulomul de sarcină, tumorile gingivale de sarcină (epulis gravidarum), eroziunile dentare, pierderea dinților, și nu în ultimul rând uscăciunea gurii.
Schimbarea nivelului hormonal din sarcină este răspunzătoare în mod direct pentru afecțiunile gingivale, precum și pentru apariția cariilor.
Ce modificări pot să apară la nivelul gingiilor?
În perioada sarcinii, gingiile sunt extrem de sensibile și pot să apară gingivitele și tumorile gingivale de sarcină, cu o frecvență crescută.
Gingivitele afectează în medie 40% din gravide, apar de obicei în a doua lună de sarcină, ating apogeul în luna a opta de sarcină și se vindecă spontan după naștere. Sunt generate de placa dentară bacteriană.
Papilele gingiilor apar roșii, întreaga gingie capătă aspectul unei căpșuni umflate. Pot să apară durerea și sângerarea. ☹
De asemenea, pot să apară hiperplazii localizate ale gingiilor, cu apariția tumorilor gingivale de sarcină. La baza apariției acestora stau factorii iritanți.
Cauzele apariției tuturor acestor modificări sunt: creșterea nivelului de progesteron din sângele matern, aspect ce duce la creșterea permeabilității vasculare, dar și deficitul de vitamina C.
Modificările estrogenilor şi progesteronului influenţează compoziţia florei microbiene subgingivale, favorizând dezvoltarea unor specii de Bacteroides, Prevotella intermedia și Campylobacter rectus.
Ce modificări pot să apară la nivelul dinților?
Dragile mele, este cunoscut faptul că, în timpul sarcinii crește frecvența apariției cariilor.
Nu există o bază științifică pentru credința conform căreia, nevoia fetală crescută pentru calciu, în ceea ce privește dezvoltarea intrauterină, este satisfacută din dinții mamei, și că sarcina se soldează cu pierderi dentare.
Totuși, foarte multe gravide suferă de disgravidie emetizantă (stări de greață și vărsături), aspect ce crește aciditatea în cavitatea orală, afectează în mod negativ igiena orală și provoacă eroziuni ale smalțului dentar.
În timpul sarcinii scade nivelul de calciu. Cu toate acestea, concentrația serică a calciului ionic este identică cu cea anterioară gravidității, deși turn-overul osos este aproape dublu pe parcursul sarcinii.
O îngrijire orală atentă pe parcursul gravidității previne apariția problemelor dentare!
În primul trimestru de sarcină crește apetitul pentru diverse alimente, în special pentru carbohidrați. Așadar, devine extrem de important să ne spălăm pe dinți după o masă copioasă.
Este importantă alimentația pentru sănătatea cavității orale în sarcină?
Dragile mele, în timpul sarcinii, aportul zilnic de calciu recomandat este de 1200-1500 mg. Prin urmare, vă recomand să consumați alimente bogate în calciu, precum laptele, produsele lactate și legumele verzi cu frunze.
O dietă alimentară echilibrată este esențială pentru starea de sănătate generală, sănătatea orală atât a mamei, cât și a bebelușului.
Ce alimente ar trebui să consum sau să evit pe parcursul sarcinii, pentru sănătatea mea orală?
Ei bine dragile mele, evitați să consumați zaharul în cantități mari. De asemenea, este bine să evitați consumarea fructelor uscate pe parcursul sarcinii. Fructele proaspete sunt cele mai sănătoase.
Legumele, fructele, produsele lactate, cerealele, ouăle, carnea, peștele conțin vitamine (A, C, D), calciu și fosfor, așadar ar trebui să facă parte dintr-o dietă alimentară echilibrată.
ATENȚIE! Consumul de alcool și nicotină în timpul sarcinii afectează sănătatea orală, și nu numai.
Recomandări pentru îngrijirea orală în sarcină
Îngrijește-ți și curăță-ți dinții în permanență pe parcursul sarcinii!
Mergi la consult stomatologic înainte de a rămâne gravidă, pentru a diagnostica și trata din timp problemele dentare.
Pentru o îngrijire dentară corespunzătoare, sunt necesare două consulturi stomatologice în primul trimestru de sarcină, ulterior câte un consult trimestrial.
Spală-te pe dinți și folosește ața dentară, de cel puțin de două ori pe zi.
Fă gargară cu apă de gură sau cu o soluție salină călduță.
Ideal ar fi să eviți orice intervenție stomatologică în primul trimestru de sarcină. Totuși, în caz de urgență, dinții trebuie tratați.
Ai mare grijă în al treilea trimestru de sarcină, dacă ai nevoie de tratamente stomatologice. Evită poziția “culcat pe spate” pentru perioade lungi de timp, întrucât poate să apară sindromul utero-cav. Dacă te ia cu amețeală pe scaun, pune-te în poziția decubit lateral stâng, sau mai bine zis, întoarce-te pe partea stângă.
Dacă ai nevoie de radiografie dentară pe parcursul sarcinii, îți recomand să o eviți în primul trimestru de sarcină.
Comitetul național pentru protecție împotriva radiațiilor a raportat faptul că, cantitatea cumulată de radiații nu ar trebui să depășească 0,2 Gy, doze mai mari determinând microcefalie și retard mintal.
Dacă ai nevoie de anestezie pentru diverse intervenții dentare, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente, anestezia locală cu lidocaină și prilocaină este permisă în sarcină.
Draga mea, sarcina este o perioadă în care trebuie să respecți căteva reguli stricte de igienă și alimentație, pentru a-ți proteja sănătatea, dar și a bebelușului tău.
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂
La cat timp dupa o radiografie si dupa tratarea problemelor dentare putem ramane insarcinate?