Aerul poluat poate afecta sarcina!

Aerul poluat poate afecta sarcina!

Bună, dragile mele graviduțe!

Cu toții știm faptul că Bucureștiul este un oraș extrem de aglomerat, cu trafic intens, prin urmare un oraș poluat. În Europa, Bucureștiul ocupă locul cu numărul 6 în topul celor mai poluate orașe.

Lipsa aerului curat poate avea efecte devastatoare asupra întregului organism, pornind de la tulburările de somn, și până la patologiile tractului respirator cu prognostic rezervat.

Și totuși, ce impact are aerul poluat asupra sănătății sarcinii? Vă invit să rămâneți alături de mine, până la finalul articolului, pentru a afla răspunsul la această întrebare. Spor la citit!

Dragile mele, aerul poluat ucide aproximativ șapte milioane de oameni pe an, în întreaga lume.

Datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că 9 din 10 persoane respiră un aer care conține niveluri ridicate de poluanți.

Alarmant, aș spune!

V-ați întrebat vreodată din ce este compus aerul pe care îl respirăm?

Ei bine, aerul reprezintă denumirea generală a amestecului de gaze care formează atmosfera planetei noastre.

Este compus în mare parte din azot (78%) amestecat cu oxigen (21%), vapori de apă (variabil), argon (0,9%), dioxid de carbon (0,04%) și alte urme de gaze.

Aerul pur nu are miros și nici culoare. Aerul conține de obicei praf, polen, spori, si alți compusi denumiți „poluanți”.

Care sunt poluanții aerului?

Poluarea aerului provine din surse naturale și antropice (artificiale, create de om). În timp ce sursele naturale contribuie în mod substanțial la poluarea aerului prin: incendii forestiere, erupții vulcanice, furtuni de praf, etc., contribuția activităților umane depășește cu mult sursele naturale.

Poluanții aerului sunt de două tipuri: primari (emiși în atmosferă, de către o sursă: coș de fum, țeavă de eșapament, etc.) și secundari (formați în atmosferă). Poluanții primari ai aerului cuprind: dioxidul de sulf (SO2), oxizii de azot (NO, NO2), monoxidul de carbon (CO), compușii organici volatili, particulele fine de materie aflate în suspensie (PM).

Poluanții secundari apar în urma reacțiilor chimice în atmosferă, ale poluanților primari, implicând adesea componentele naturale ale mediului, precum oxigenul și apa. Poluanții secundari conțin ozon, oxizi de azot și particule de materie (PM) secundare .

Activitățile umane considerate surse majore de poluare pentru aer includ:

-arderea combustibilului pentru mijloacele de transport;

-generarea căldurii și a energiei electrice (centrale electrice de petrol și cărbune);

-instalații industriale (fabrici, mine și rafinării de petrol)

-arderea deșeurilor;

-gătitul rezidențial, încălzirea și iluminarea cu ajutorul combustibilului poluant;

Poluanții cu cele mai puternice dovezi referitoare la efecte negative asupra sănătății umane sunt particulele fine de materie aflate în suspensie(PM), ozonul troposferic (O3), dioxidul de azot (NO2) și dioxidul de sulf (SO2).

PM sunt particule inhalabile și respirabile, compuse din sulfați, nitrați, amoniac, clorură de sodiu, carbon negru, praf mineral și apă. Particulele cu un diametru mai mic de 10 microni (PM10), inclusiv particulele fine cu diametrul sub 2,5 microni (PM2.5) prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătatea omului, deoarece ele pătrund în plămâni și în circulația sistemică.

Surse pentru PM sunt reprezentate de: motoarele diesel și benzină, combustia solidă -cărbune, lignit, ulei greu- utilizată pentru producerea de energie în gospodării, alte activități industriale (construcții, minerit, fabricarea cimentului, ceramică și cărămizi).

Și totuși, ce înseamnă un aer poluat?

Dragile mele, există un indice care ne ajută să monitorizăm calitatea aerului pe care îl respirăm.

Indicele al calității aerului (ICA) se determină pe baza concentrațiilor noxelor de CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate.

Stațiile de măsurare oferă informații care sunt utilizate în calcularea ICA, cuprinzând poluanții principali (PM10), la care se adaugă poluanții auxiliari (PM2,5). Stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc medii orare și se calculează ICA.

Un interval ICA <25 înseamnă un grad foarte scăzut de poluare, între 25-50 grad scăzut de poluare, 50-75 grad mediu de poluare, 75-100 ridicat, iar peste 100 foarte ridicat.

Puteți urmări în timp real valoarea ICA, pe site-urile de specialitate.

Ce impact are aerul poluat asupra sănătății sarcinii?

Ei bine, voi începe prin a spune faptul că organogeneza, precum și întreaga perioadă de dezvoltare fetală, este o fereastră extrem de importantă și critică pentru sănătatea unui om.

Bolile cu debut la vârsta adultă își pot avea originea în perioada fetală, și pot fi atribuite efectelor adverse ale expunerii prenatale la factorii de mediu.

Dragile mele, în literatura de specialitate există diverse studii care descriu asocieri între expunerea prenatală la poluarea mediului înconjurător și efectele adverse asupra dezvoltării normale a sarcinii.

Se pare că există o asociere între expunerea prenatală la PM provenite din combustie, inclusiv carbonul negru, și greutatea mai mică la naștere a nou-născutului, nașterea prematură și restricția de creștere intrauterină.

La fel ca și fumatul, un aer poluat poate crește riscul pentru avortul spontan, cel mai probabil în urma unei inflamații intrauterine sau a stresului oxidativ provocat de poluanți.

Dragi graviduțe, s-a demonstrat prezența particulelor de carbon negru, provenite din poluarea aerului înconjurător, în placenta umană, aspect ce sugerează expunerea directă a fătului la aceste particule în perioada cea mai sensibilă a vieții.

Această dovadă, a translocării particulelor din plămânii mamei la nivelul placentei, ar putea explica efectele nocive ale aerului poluat asupra dezvoltării fetale.

Alte studii de specialitate sugerează o relație directă între nivelurile crescute de PM în aerul inhalat și decesele respiratorii din perioada postnatală.

Feții expuși la niveluri crescute de poluanți au un risc suplimentar pentru dezvoltarea în viața adultă a bolilor cronice, precum astmul bronșic, diverse alte patologii pulmonare, dar și tulburări cognitive și de comportament.

De asemenea, a fost dovedită o asociere între expunerea la O3 în primul trimestru de sarcină și nașterea prematură. Această asociere poate fi mai pregnantă în rândul femeilor însărcinate, cu astm bronșic.

Un studiu efectuat de chinezi, publicat în anul 2018, sugerează faptul că, expunerea prenatală la PM 10 și SO2 în primul trimestru de sarcină, crește incidența apariției preeclampsiei materne, patologie caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg și prezența proteinelor în urină, după vârsta gestațională de 20 de săptămâni.

Cu toate acestea, sunt necesare studii de specialitate suplimentare, pentru identificarea celei mai vulnerabile perioade de expunere în sarcină, pentru stabilirea exactă a contribuției diferiților poluanți în dezvoltarea fătului, precum și pentru clarificarea mecanismului apariției tuturor complicațiilor fetale, în urma expunerii la aerul poluat.

Cum te poți proteja de poluare?

Urmărește la știri sau citește în ziare despre prognoza poluării aerului, și nu ieși din casă atunci când se anunță niveluri ridicate. De asemenea, poți accesa site-urile de specialitate pentru a urmări buletinul privind poluarea orașului în care locuiești.

În condiții extreme de poluare, folosește o mască specială pentru protecție, care filtrează până la 95% din poluanții aerului.

Limitează timpul petrecut în mașină și stai departe de zonele cu trafic mare atunci când este posibil, pentru a limita expunerea la gazele de eșapament.

Renunță la fumat! Evită fumatul pasiv!

În timpul gătitului, folosește hota! Asigură-te de faptul că ai aerisit bine bucătăria și casa după ce ai terminat de pregătit bucatele tale preferate.

Elimină poluarea din casă prin schimbarea periodică a filtrelor de la aparatele de aer condiționat.

Cumpără flori și plante care purifică aerul.

Aerisește casa periodic, cel puțin 20 de minute pe zi.

Cumpără un dispozitiv pentru purificarea aerului.

Optează pentru produse naturale de curățat.

O calitate mai bună a aerului pe care îl respiri, poate avea beneficii de lungă durată pentru copilul tău.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

One thought on “Aerul poluat poate afecta sarcina!”

  1. Foarte detaliat ai scris, sfaturile pentru protecție sunt la țintă 🙂
    Am postat și eu scurt pe această temă, mai exact despre PM1. Mare pacoste sunt aceste particule extra fine, în concentrație mare pot într-adevăr să crească riscul de naștere prematură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *