Fumatul și sarcina

Fumatul și sarcina

Bună, dragile mele graviduțe!

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru optimizarea creșterii și dezvoltării sarcinii voastre este renunțatul la fumat. De asemenea, este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă îmbunătăți sănătatea pe termen lung. Rețineți! Nu este niciodată prea târziu să renunțati la fumat!

De ce fumatul este dăunător în sarcină?

Fumatul poate să conducă la scăderea cantității de oxigen și de substanțe nutritive care ajung la făt prin intermediul placentei.

Draga mea, dacă fumezi/vei continua să fumezi pe parcursul sarcinii, este bine să cunoști riscurile la care te supui, și anume:

-avort spontan

-sarcina extrauterină (o sarcină care se dezvoltă în afara uterului)

-moarte fetală intrauterină sau moartea subită a nou-născutului

-malformații fetale: mai ales cheiloschizis (buza de iepure), palatoschizis ( despicătura vălului palatin)

-restricție de creștere fetală intrauterină (făt mic pentru vârsta gestațională)

-naștere prematură (înainte de termen)

-dezlipire prematură de placentă normal inserată

Copiii născuți din mamele care fumează pe parcursul sarcinii au un risc mai mare de a dezvolta:

-astm bronșic, infecții respiratorii, otite

-dezvoltare intelectuală precară

-tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție

-moarte infantilă subită

Încă de la prima vizită prenatală, vei fi întrebată de către medicul specialist curant de viciile tale. Dacă printre acestea se află și fumatul, vei fi sfătuită să renunți. În același timp, vei primi și informații despre riscurile pe care le implică atât fumatul activ, cât și fumatul pasiv asupra ta și a sarcinii.

Sunt fumătoare! Ce ar trebui să fac?

Sfatul este de a renunța complet la fumat, atât tu, cât și partenerul tău de viață. Sigur, reducerea numărului de țigări fumate este un aspect pozitiv pentru tine și te încurajez să faci asta, însă nu există studii care să dovedească faptul că această conduită este asociată cu lipsa riscurilor asupra ta sau a sarcinii tale. La fel ca și în cazul alcoolului, nu există un nivel “sigur” de fumat în sarcină. Așadar, iți recomand să renunți definitiv la acest viciu. Cu cât o faci mai devreme, cu atât este mai bine pentru sănătatea ta și a copilului tău.

Atenție! Fumatul pasiv este la fel de dăunător ca și fumatul activ. Prin urmare, vă sfătuiesc să evitați locurile special destinate fumătorilor precum și persoanele fumătoare.

Ce este testul monoxid de carbon (CO)?

Dragile mele, CO este un gaz toxic incolor și inodor, care limitează cantitatea de oxigen care ajunge la făt. Nivelurile de CO sunt mai mari la femeile care fumează activ sau pasiv față de femeile care nu fac acest lucru.

Vă recomand să faceți un test respirator atât în sarcină cât și în afara acesteia pentru aprecierea nivelului de expunere la CO. În urma testului va rezulta o cifră care măsoară cantitatea de CO în părti per milion (PPM). 0-3 PPM presupune o expunere redusă la CO în ultimele 24-48 ore, pe când 4+ înseamnă că ai fost expusă recent la CO și acest lucru poate fi îngrijorător.

De obicei expunerea la CO poate avea drept cauze: fumul de țigară, sisteme de eșapament defecte, aparate de gătit sau de încălzit defecte, sistem de ventilație necorespunzător, intoleranță la lactoză, expunere la niveluri ridicate de poluare, etc

Pot sa folosesc terapie de substituție nicotinică (TSN) când sunt însărcinată?

Terapiile de substituție nicotinică (TSN), cum ar fi plasturele, guma de mestecat, pastilele sau spray-urile de gură, oferă forme pure de nicotină și sunt ajutoare sigure și eficiente pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat.

Dragile mele, deși unele țări susțin utilizarea TSN pe parcursul sarcinii, ghidul național contraindică utilizarea TSN în timpul sarcinii.

În ultima perioadă, țigările electronice au devenit o alternativă populară față de fumatul tutunului. Având în vedere că acestea pot conține câteva substanțe nocive precum și nicotină, iar riscurile pe termen lung pentru copilul vostru nu sunt cunoscute, nu vă recomand utilizarea acestora în timpul sarcinii.

Ce ar trebui să mai știu despre fumat?

Femeile fumătoare au nevoie de o perioadă mai lungă pentru a concepe.

Fumatul afectează numărul spermatozoizilor și calitatea spermei.

Dacă renunți la fumat, laptele matern va fi de o calitate nutritivă mai mare și vei produce mai mult.

Informații utile de reținut!!

Fumatul în timpul sarcinii este dăunător pentru tine și copilul tău.

Fumatul pasiv poate, de asemenea, să fie dăunător.

Dacă fumezi, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te oprești.

Oprirea în orice moment în timpul sarcinii va ajuta, desi cu cât o faci mai repede cu atât este mai bine.

Trebuie să te oprești complet din fumat, în mod ideal, înainte de a rămâne gravidă.

Fă  un test monoxid de carbon (CO) la începutul sarcinii.

Ghidul național contraindică terapia de substituție nicotinică (TSN) în sarcină.

Utilizarea țigărilor electronice nu este recomandată în timpul sarcinii.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *