Bună, dragile mele graviduțe!
Pe măsură ce apar tot mai multe date și informații noi despre vaccinurile anti-COVID-19, este normal să apară și mai multe curiozități cu privire la modul în care vaccinurile ne-ar putea afecta sănătatea. Pentru femeile aflate la vârsta fertilă și pentru cele care doresc să conceapă în viitorul apropiat, cântărirea riscurilor și beneficiilor primirii unui vaccin anti-COVID-19 reprezintă o prioritate absolută.
Există vreun motiv de îngrijorare cu privire la impactul vaccinului asupra fertilității? Hai, să aflăm împreună! 🙂
Ei bine, conform datelor publicate în literatura de specialitate, vaccinarea anti-COVID-19 nu pare să afecteze fertilitatea, cel puțin acestea sunt concluziile specialiștilor în domeniu, susținute de dovezile științifice deținute în momentul de față.
Una dintre cele mai respectate organizații internaționale formată din specialiști obstetricieni și ginecologi, ACOG (Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor) a afirmat în data de 21 Martie 2021 următoarele: „Vaccinarea este puternic încurajată în randul femeilor care nu sunt gravide. Mai mult de atât, ACOG recomandă vaccinarea persoanelor care încearcă în mod activ să conceapă, precum și persoanelor care se gândesc la o sarcină în viitorul apropiat și care îndeplinesc criteriile de vaccinare pe baza recomandărilor de prioritizare. În plus, nu este necesară întârzierea sarcinii după completarea dozelor de vaccinare anti-COVID-19”.
Dacă aceste afirmații nu ne liniștesc, există și alte organizații internaționale compuse din specialiști în rândul obstetricienilor și ginecologilor, și mai mult de atât, în rândul specialiștilor în reproducere umană care afirmă același lucru, și anume faptul că vaccinarea anti-COVID-19 nu pare să afecteze fertilitatea.
În data de 5 Februarie 2021, atât ACOG cât și ASRM (Societatea Americană de Medicină Reproductivă) și SMFM (Societatea de Medicină Materno-Fetală), au declarat următoarele:
„ Ca și experți în sănătatea reproducerii umane, recomandăm în continuare ca vaccinul să fie disponibil persoanelor însărcinate. De asemenea, asigurăm pacientele că nu există dovezi care să sugereze că vaccinul poate duce la pierderea fertilității. În timp ce fertilitatea nu a fost studiată în mod specific în studiile clinice ale vaccinurilor, nu a fost raportată nicio pierdere a fertilității în rândul participantelor la studiu sau în rândul milioanelor de femei care au primit vaccinurile de la autorizarea lor și nu au apărut semne de infertilitate în studiile pe animale. Pierderea fertilității este puțin probabilă din punct de vedere științific. ”
CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din S.U.A.) a declarat în data de 18 Martie 2021: „Este posibilă vaccinarea anti-COVID-19 în cazul persoanelor care îți doresc o sarcină în viitorul apropiat, în măsura în care acest lucru este disponibil. În prezent nu există dovezi că vreun vaccin, inclusiv vaccinurile anti-COVID-19 afectează fertilitatea. CDC nu recomandă femeilor testul de sarcina de rutină înainte de vaccinarea COVID-19. Dacă se încearcă obținerea unei sarcini, nu trebuie evitată sarcina după primirea unui vaccin anti-COVID-19. Oamenii de știință studiază cu atenție vaccinurile anti-COVID-19 pentru efectele secundare și vor raporta constatările pe măsură ce acestea vor fi disponibile.”
De asemenea, RCOG (Colegiul Regal al Obstetricienilor si Ginecologilor), organizație de renume din Marea Britanie compusă din medici specialiști, afirmă că „femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să evite sarcina după vaccinare. Dacă vă aflați in situatia în care v-ați vaccinat, vaccinarea înainte de sarcină va ajuta la prevenirea infecției cu COVID-19 și a consecințelor grave ale acesteia. În unele cazuri, femeile vor trebui să ia o decizie cu privire la întârzierea sarcinii până in momentul in care vaccinul devine disponibil pentru ele. Nu există dovezi care să sugereze că vaccinurile anti-COVID-19 vor afecta fertilitatea. Nu există un mecanism biologic plauzibil prin care vaccinurile actuale ar putea avea vreun impact asupra fertilității femeilor. Nu au fost prezentate dovezi că femeile care au fost vaccinate au avut probleme de fertilitate.”
Așadar dragile mele, pe măsură ce experții ne asigură de lipsa riscurilor cu privire la afectarea fertilității, nu uitați faptul că vaccinarea este până la urmă o decizie personală. Indiferent de alegerea voastră, nu uitați de regulile de igienă care trebuie respectate în continuare. De asemena, vă încurajez să discutați pe larg acest subiect cu medicul vostru curant, alături de care veți lua cea mai potrivită decizie pentru voi.
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂