Am pierdut dopul gelatinos! Semn de naștere prematură?

Bună, dragile mele graviduțe!

Astăzi m-am hotărât să scriu despre dopul gelatinos, asta pentru că am observat că sunt multe nelămuriri cu privire la ce este dopul gelatinos, ce înseamnă dacă acesta este pierdut mai devreme pe parcursul sarcinii, adică înainte de termen, cum arată acesta dar și când anume trebuie anuțat medicul curant.

Așadar, invit toată lumea interesată de informație medicală corectă dar mai ales graviduțele, să rămână alături de mine până la finalul articolului pentru că urmează să vă spun lucruri cu adevărat importante și utile pentru o sarcină sănătoasă. Să trecem la treabă! 😊

Ce este dopul gelatinos?

Dragile mele, dopul gelatinos reprezintă colecția de mucus de la nivelul canalului cervical cu rol în protecția fătului împotriva infecțiilor. Acesta se formează încă din etapele timpurii ale sarcinii, mai exact după implantarea ovulului fertilizat la nivelul cavității uterine. Astfel, glandele colului uterin încep să secrete un fluid gros de o consistență asemănătoare cu jeleul, pentru a menține întreaga arie închisă și protejată.

Sub influența hormonului progesteron, mucusul se îngroașă și continuă să fie secretat pe tot parcursul sarcinii, astfel încât dopul gelatinos rămâne mereu „proaspăt”. La nivelul acestui fluid gros și lipicios se găsesc anticorpi care pot proteja fătul aflat în creștere, dopul gelatinos fiind o adevărată barieră antimicrobiană.

Cum arată dopul gelatinos?

Ei bine dragile mele, dopul gelatinos poate îmbrăca diverse forme. Pot să vă spun că nu este de o priveliște încântătoare, însă este important să știm să îl recunoaștem. În general, dopul gelatinos arată după cum spune și numele său precum o masă gelatinoasă, de culoare cremoasă, până la alb-gălbui, însă poate fi și roz din cauza striurilor sanguinolente (firișoarelor de sânge). Alteori, dopul gelatinos poate să apară sub forma unei descărcări vaginale de culoare roz, bej, maro și chiar roșiatică pe care o puteți observa pe lenjeria intimă sau pe hârtia igienică după ce ați urinat.

Atenție!

Înainte de debutul travaliului, survin modificări ale nivelurilor serice hormonale. Pe măsură ce fătul se apropie de încheierea procesului de dezvoltare, nivelurile serice ale hormonilor estrogeni cresc. Prin urmare mucusul cervical se va subția, colul uterin se va înmuia și ușor ușor colul uterin va începe să se deschidă. Astfel, pot să apară descărcări vaginale inodore sau chiar poate să cadă brusc dopul gelatinos.

Pierderea dopului gelatinos poate indica faptul că travaliul se apropie, indiferent de stadiul sarcinii. Așadar, dacă dopul gelatinos este pierdut devreme, sub 37 de săptămâni de sarcină, poate fi un semn pentru nașterea prematură. Spun poate, pentru că nu este o regulă!

Ce înseamnă dacă am pierdut dopul gelatinos înainte de săptămâna 37 de sarcină?

Draga mea, dacă ai pierdut dopul gelatinos înainte de săptămâna 37 de sarcină nu înseamnă neapărat ca vei naște prematur. De fapt, multe femei se confruntă cu scurgeri vaginale și chiar cu mici pete de sânge pe parcursul sarcinii și continuă să aibă o sarcină sănătoasă și să nască la termen.

De asemenea, nu înseamnă că bebelușul tău prezintă brusc un risc crescut pentru infecții. Atât lichidul amniotic cât și membranele amniotice asigură o protecție amplă fătului până în momentul în care membranele amniotice se vor rupe.

Chiar dacă ai pierdut dopul gelatinos, nu este necesară nicio măsură suplimentară din partea ta pentru a-ți poteja bebelușul, cum ar fi  evitarea contactului sexual sau a dușurilor/băilor. După cum spuneam și mai devreme, abia atunci când membranele amniotice se vor rupe, bebelușul începe să fie expus riscului de infecție.

Totuși, pierderea timpurie a dopului gelatinos poate însemna și că poti intra mai devreme în travaliu. Cunoașterea semnelor travaliului prematur te poate ajuta la identificarea momentului potrivit pentru a-ți contacta medicul.

Care sunt semnele unui travaliu prematur?

-pierderea unei secreții vaginale sanguinolente; îți recomand să-ți anunți medicul curant la cea mai mică secreție vaginală roșiatică întrucât o secreție sanguinoletă poate prevesti și o dezlipire prematură de placentă normal inserată, adică o urgență obstetricală, etc.

-contracții uterine intense și regulate; îți recomand să arunci un ochi peste articolul Contracțiile uterine adevărate vs. contracțiile uterine false pentru detalii suplimentare;

-presiune pelvină intensă;

-dureri lombare;

– ruperea membranelor amniotice cu pierderea de lichid amniotic.

De asemenea, îți recomand să-ți anunti medicul curant și în următoarele situații:

-nu simți mișcări active fetale;

-reducerea mișcărilor active fetale;

-contractură uterină persistentă;

-sângerare vaginală;

-orice altă acuză obiectivă/subectivă care nu îți dă pace.

Dragile mele, sper că v-am lămurit cât de cât despre cum stau lucrurile cu dopul gelatinos. Aștept în continuare comentariile și sugestiile voastre, fie sub formă de comentariu la articol fie pe adresa de e-mail a blogului alexandra@sarcinamea.ro

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *