Tot ce trebuie să știi despre CORONAVIRUS, dacă ești gravidă

Tot ce trebuie să știi despre CORONAVIRUS, dacă ești gravidă

Bună, dragile mele graviduțe!

Pentru că isteria virusului SARS-CoV-2 a luat proporții uriașe, și pentru că observ doar panică în jurul meu, m-am hotărât să scriu acest articol pe care îl dedic în special viitoarelor mămici.

Așadar, vă invit să rămâneți alături de mine până la finalul articolului, pentru că urmează să citiți lucruri interesante și utile despre acest virus. Spor la treabă!

Ce este virusul SARS-CoV-2?

Virusul SARS-CoV-2 este un nou coronavirus, detectat pentru prima dată în orașul Wuhan, provincia Hubei, China, la sfârsitul anului 2019. Boala pe care acesta o provoacă a fost prescurtată „COVID-19”, acronim provenit din limba engleză.

Ei bine, dragile mele, coronavirusurile reprezintă o familie numeroasă de virusuri, comun întâlnite în rândul mai multor specii de animale: cămile, bovine, pisici și lilieci.

Rareori, coronavirusurile care infectează animalele pot infecta și oamenii, cu transmiterea ulterioară între persoane. Asemenea virusuri, cunoscute până în prezent sunt MERS-CoV, SARS-CoV, și acum mai nou, virusul numit SARS-CoV-2.

Virusul SARS-CoV-2 este un betacoronavirus, la fel ca și MERS-CoV și SARS-CoV. Toate aceste trei virusuri își au originea în lilieci. În urma mutațiilor genetice suferite, virusurile au devenit transmisibile și la om.

Care sunt modalitățile de transmitere ale virusului?

Ei bine, virusul SARS-CoV-2, este o descoperire recentă, așadar mai sunt multe de studiat despre acesta, printre care și modul în care se răspândește. Totuși, modalitățile de transmitere recunoscute sunt:

Transmiterea pe cale aeriană, de la persoană la persoană

Persoanele situate la mai puțin de 2 metri față de o persoană infectată prezintă un risc mare pentru contactarea virusului. Transmiterea se face prin picăturile Pfluge, adică picăturile formate din secrețiile nazo-faringiene, în urma strănutului sau a tusei. Aceste picături pot ateriza în gurile sau în nasul persoanelor care se află în apropiere, sau pot fi direct inhalate în plămâni.

ATENȚIE! Și persoanele asimptomatice pot transmite virusul!

Contactul cu suprafețele sau obiectele contaminate

Este posibil ca o persoană să se infecteze cu SARS-CoV-2 prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect contaminat cu virusul, ulterior prin atingerea propriei guri, a nasului sau eventual a ochilor.

Pentru că SARS-CoV-2 a fost identificat și în tractul gastrointestinal, în salivă și urină, sunt necesare studii suplimentare pentru a analiza aceste căi de transmitere.

Cum se manifestă COVID-19?

Tabloul clinic caracteristic COVID-19 este compus din: febră (definită ca temperatura corpului >/= 37,5*C), tuse, dispnee (dificultate în respirație), și într-o proporție mult mai mică tulburările gastrointestinale (stări de greață, vărsături, scaune diareice).

Măsuri de prevenție împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde, de mai multe ori pe zi, în special după utilizarea toaletei și înainte de masă.

Dacă nu aveți la îndemână săpun, utilizați o soluție dezinfectantă pe bază de alcool (concentrația să fie de cel puțin 60%).

Evitați contactul cu persoanele bolnave.

Stați la cel puțin 2 metri distanță de persoanele care strănută/tușesc.

Folosiți mască de protecție dacă sunteți bolnave.

Acoperiți-vă gura și nasul dacă tușiți/strănutați.

Curărațați toate suprafețele cu substanțe dezinfectante pe bază de clor sau alcool.

Sunt femeile însărcinate mai predispuse la a dezvolta forme severe de COVID-19, comparativ cu publicul larg?

Ei bine graviduțelor, până în prezent nu există informații științifice publicate despre susceptibilitatea femeilor însărcinate pentru dezvoltarea COVID-19.

Totuși, este cunoscut faptul că în timpul sarcinii apar o serie de modificări imunologice și fiziologice care ar putea fi răspunzătoare pentru o predispoziție mai mare a gravidelor în ceea ce privește dezvoltarea infecțiilor respiratorii virale, inclusiv COVID-19, comparativ cu restul populației.

Sfatul meu pentru voi este să respectați cu strictețe regulile de igienă, să evitați zonele aglomerate, precum și compania persoanelor bolnave.

Ce riscuri există pentru sănătatea fătului, în cazul gravidelor infectate cu virusul SARS-CoV-2?

După cum am menționat și anterior, mai sunt multe de studiat despre acest virus. În prezent nu există informații despre efectele adverse ale virusului asupra dezvoltării normale a fătului.

Un lucuru extrem de important de știut este faptul că printre simptomele COVID-19 se enumeră și febra.

Temperatura ridicată, peste 38*C, în primul trimestru de sarcină crește riscul apariției malformațiilor fetale. Așadar, contactați-vă medicul curant, încă de la apariția primelor simptome ale bolii.

Există riscul de transmitere verticală (de la mamă la făt/nounăscut) a virusului?

Ei bine, până în prezent, se crede că virusul care provoacă COVID-19 se răspândește în urma contactului strâns cu o persoană infectată, prin picăturile lui Pfluge.

Nu se știe încă dacă în cazul unei femei însărcinate, diagnosticată cu COVID-19, virusul SARS-CoV-2 este transmisibil si la făt.

În puținele cazuri de sugari născuți din mame cu COVID-19, publicate în literatura de specialitate, câțiva au avut rezultate pozitive la testarea pentru virusul SARS-CoV-2.

Virusul NU a fost detectat în lichidul amniotic sau în lapte matern. De asemenea, au fost testate și placente provenite de la mamele infectate cu virusul SARS-CoV-2, rezultatele fiind negative.

Cel mai probabil, transmiterea virusului are loc în perioada neonatală, și nu în timpul gravidității.

Sunt disponibile informații limitate despre transmiterea verticală pentru alte coronavirusuri (MERSCoV și SARS-CoV), însă transmiterea verticală nu a fost raportată în cazul acestor infecții.

Așadar, dragi graviduțe, dacă respectați regulile simple de igienă, vă protejați atât pe voi, cât și pe aproapele vostru.

Dragile mele, mortalitatea globală asociată noului coronavirus este de 2-3%, cea mai afectată categorie de vârstă fiind 60+.

De menționat este faptul că virusul gripal a cauzat mai multe victime decât noul virus atât de mediatizat.

Prin urmare, graviduțelor, hai să răspândim împreună informație, nu panică!

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

P.S. Vă rog să țineți cont de faptul că zilnic apar informații noi despre infecția cu virusul Sars-CoV-2. Prin urmare, țineți legătura cu medicul vostru curant pentru o informare medicală actualizată.

One thought on “Tot ce trebuie să știi despre CORONAVIRUS, dacă ești gravidă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *