Sunt gravidă! În ce poziție să dorm?

Sunt gravidă! În ce poziție să dorm?

Bună, dragile mele graviduțe!

Acum câteva zile m-am întâlnit cu o prietenă graviduță în 30 de săptămâni, la una dintre cafenelele amenajate în aer liber din centrul Bucureștiului. Întâlnirea a fost o delectare pentru psihicul amândurora, ținând cont de circumstanțele actuale ale distanțării sociale impuse de pandemia cu care ne luptăm deja de mai bine de 1 an de zile.

Recunosc că m-a surprins una dintre întrebările prietenei mele legate de sarcină, și anume care este cea mai “sănătoasă” poziție de dormit în sarcină, atât pentru mamă cât și pentru făt.

Mi s-a părut curioasă întrebarea ei, întrucât internetul este plin de informație medicală. Totuși, de cele mai multe ori aceste informații medicale nu sunt scrise de persoane specializate în domeniul medical. Da! Contează sursa informației medicale pentru a beneficia de o informare cât mai corectă posibil.

Prin urmare, astăzi voi dezvolta subiectul -poziții de somn în sarcină- și sper să vă fie de folos!

Ei bine, dragile mele, nu contează atât de mult poziția de somn în primul trimestru de sarcină. Burtica nu crește foarte mult în primele 13-14 săptămâni de sarcină, astfel încât vă recomand să abordați poziția de somn preferată, fie ea pe spate sau chiar pe burtică.

Totuși, începând cu trimestrul doi de sarcină, burtica unei graviduțe va crește considerabil. Acum este momentul să vă documentați despre posibile poziții de somn în sarcină.

Pe lângă pozițiile de somn pe care le vom aborda imediat, vă recomand să aveți grijă la calitatea saltelei pe care vă odihniți. Este ideală o saltea suficient de fermă, pentru a evita eventualele dureri de spate în viitorul apropiat.

De asemenea, pernele speciale pentru gravide vă pot îmbunătăți semnificativ calitatea somnului. Aceste perne se găsesc în forma literelor “C” si “U”. Ele sunt extrem de utile gravidei în special în ultimul trimestru de sarcină, în poziția de somn laterală, susținând burtica și îndreptând spatele. Așezată între genunchi, ameliorează și durerile de spate sau pelvine pe care le poate resimți o graviduță.

Care sunt cele mai bune poziții de somn în sarcină?

Rămâneți alături de mine până la finalul articolului și veți afla detalii utile despre fiecare dintre ele. Să începem! 😊

Poziția de somn pe spate

După cum spuneam și mai sus în text, în primul trimestru de sarcină puteți să dormiți în orice poziție. Chiar vă încurajez să profitați de primele 13-14 săptămâni de sarcină pentru a vă odihni în poziția voastră preferată, pentru că dacă aceasta este pe spate sau pe burtică, va trebui să renunțați la ea pe măsură ce sarcina avansează.

Începând cu trimestrul doi de sarcină, lucrurile stau un pic alfel. De ce? Din cauza modificărilor fizice suferite de corpul vostru. Burtica va crește și va începe să comprime organele învecinate.

Hai să ne imaginăm împreună ce se poate întâmpla în cazul unei gravide care hotărăște să doarmă pe spate. Păi…uterul gravid crescut în volum va comprima intestinele, aspect ce va conduce la îngreunarea tranzitului intestinal atât pentru materiile fecale cât și pentru gaze. Astfel, gravida va avea dureri abdominale datorate unei digestii întârziate (aerocolie, constipație, etc.).

De asemenea, uterul gravid mărit poate comprima anumite vase de sânge care asigură o circulație sanguină placentară bună, cu apariția sindromului utero-cav. Mă refer la vena cavă inferioară (VCI), o venă mare care colectează sângele din partea inferioară a corpului.

Dacă aceasta este comprimată, este afectată cantitatea de sânge care ajunge la inima ta și implicit cantitatea de sânge care pleacă dinspre inima ta spre organe. Poți experimenta senzație de leșin, amețeli, transpirație, greața. Partea proastă este că și fătul poate avea de suferit prin scăderea perfuziei utero-placentare (adică scade cantitatea de sânge bogat în oxigen și nutrienți care ajunge la bebe).

Compresia venelor pelvine de către uterul gravid poate facilita apariția sau agravarea unei crize hemoroidale.

Concluzia: Este bine să evităm dormitul pe spate, în special începând cu săptămâna 25 de sarcină, și mai ales dacă ne confruntăm cu simptomele mai sus amintite.

Poziția de somn pe burtă

Este permisă în prima parte a sarcinii. Totuși, devine lesne de înțeles faptul că, din cauza creșterii în volum a uterului, această poziție devine aproape imposibilă în ultimele două trimestre de sarcină.

Poziția de somn laterală/pe o parte

Graviduțelor, veți observa că pe măsură ce burtica va crește, medicul vostru curant vă va recomanda să adormiți într-o poziție laterală, fie ea pe partea stângă sau pe partea dreaptă. De ce? Pentru a evita apariția sindromului utero-cav despre care am vorbit deja.

Hai să vedem dacă există vreo diferență între adormitul pe partea stângă față de adormitul pe partea dreaptă în sarcină.

Poziția de somn laterală stângă

Această poziție este recunoscută ca fiind poziția de somn ideală pentru o gravidă. Cum vena cava inferioară este localizată pe partea dreaptă, paralel cu coloana vertebrală, dormitul pe partea stângă asigură un flux bun al VCI. Ce înseamnă asta? Înseamnă că va ajunge o cantitate optimă de sânge la inima ta, și de aici spre bebelușul tău.

De asemenea, această poziție de somn nu face compresie pe ficat, ajutând la o funcționare optimă a acestuia și ajută la decomprimarea sistemului pielo-caliceal renal drept.

În mod fiziologic, pe măsura ce uterul crește, acesta suferă o dextro-rotație, adică o rotație spre dreapta, comprimând sistemul pielo-caliceal renal drept și favorizând dilatația acestuia cu posibilitatea apariției uretero-hidronefrozei renale drepte în sarcină.

Poziția de somn laterală dreaptă

Bine, bine, dar dacă poziția de somn laterală stângă este considerată ideală, oare ar trebui evitată poziția de somn pe partea dreaptă, în sarcină?

Nu! Nicidecum! Un studiu publicat în aprilie 2019, a concluzionat că dormitul gravidei pe partea dreaptă este la fel de sigur pentru aceasta cât și pentru fătul ei, ca și dormitul pe partea stângă.

Înainte de a încheia acest articol vreau să demontez mitul conform căruia poziția de somn iți poate indica sexul bebelușului. Dragile mele, nu există studii în această direcție. 😊

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

2 thoughts on “Sunt gravidă! În ce poziție să dorm?”

  1. Mulțumim mult pentru acest articol! Foarte foarte util!
    Bravo pentru tot ceea ce faci! Găsesc articolele tale foarte utile și le citesc cu drag ( eu fiind acum in 27 saptamani de amenoree).
    Bravo încă o data!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *