Sarcina si modificarile pielii

Sarcina si modificarile pielii

Buna, dragile mele gravidute!

Astazi voi aborda un subiect extrem de solicitat de catre voi, si anume modificarile suferite de piele pe parcursul unei sarcini.

Ei bine, asa cum va povesteam si cu alte ocazii, in sarcina apare un status hormonal specific.

Asadar, datorita hipervascularizatiei aparuta pe fondul modificarilor hormonale caracteristice sarcinii, pielea noastra devine mai destinsa si mai lucioasa. Suna bine, asa e? 🙂

Totusi, sa nu ne bucuram prea devreme. Spun asta pentru ca in sarcina pot sa apara si alte modificari ale pielii mai putin placute, si anume: accentuarea pigmentatiei tegumentului si nesuferitele vergeturi.

Prin urmare, cloasma, cunoscuta sub numele de masca gravidei, caracterizata prin pete de culoare galben-cafeniu, de forma neregulata, uneori confluente, cu localizare la nivelul fruntii, obrajilor, barbiei, insa si hiperpigmentarea areolelor mamare, pigmentarea liniei albe, pigmentarea ombilicului si a cicatricilor preexistente sarcinii, sunt printre modificarile cele mai frecvent intalnite la o gravida.

Daca va intrebati de ce apare aceasta pigmentatie in exces a pielii in timpul sarcinii, raspunsul este simplu. Hormonul melanostimulant (MSH) care este raspunzator pentru modificarile pielii mai sus descrise, se gaseste intr-o cantitate mai mare pe parcursul sarcinii.

Desigur, exista si alte modificari hormonale caracteristice graviditatii precum un nivel crescut al ACTH-ului, al hormonilor glucocorticoizi si al hormonilor corticosuprarenali care sunt implicate in mecanismul acestor modificari tegumentare.

Dragile mele, de regula, vergeturile apar la gravidele cu parul blond (natural) intr-un procent de 90-95%. Acestea sunt de culoare violacee (cele recent aparute), insa dupa nastere ele capata o culoarea alb-sidefie.

Un alt aspect frecvent intalnit in sarcina este observarea retelei vasculare la nivelul tegumentului. Acest lucru se intampla pentru ca epidermul, subtiat in urma ruperii retelei de colagen subiacent, lasa sa se vada dermul, ale carui papile detin o bogata retea vasculara.

Ei bine, dragile mele gravidute sper ca informatiile de mai sus sa va fie de folos!

Pana data viitoare, va imbratisez cu drag! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *