Riscurile deficitului de vitamină D în sarcină

Riscurile deficitului de vitamină D în sarcină

Bună, dragile mele graviduțe!

Astăzi voi aborda un subiect solicitat de foarte multe dintre voi pe adresa de e-mail a blogului. Este vorba despre importanța vitaminei D în sarcină, riscurile hipovitaminozei D precum și tratamentul de urmat pe parcursul gravidității.

Așadar, să trecem la treabă! Vă urez spor la citit!

Ce este vitamina D?

Vitamina D este una dintre cele 4 vitamine liposolubile (A,K,E,D).

Există două forme de vitamina D.

Vitamina D3 (colecalciferolul) rezultă în urma conversiei la nivelul pielii, sub acțiunea razelor ultraviolete ale soarelui (UVB), a unei substanțe numite 7-dehidrocolesterolul.

Vitamina D2 (ergocalciferolul) derivă din plante (ciuperci) și drojdie.

Forma biologică activă a vitaminei D este 1,25 (OH)2 D. Pentru obținerea formei active a vitaminei D, este necesară hidroxilarea vitaminei D în ficat până la obținerea de 25 (OH) D.

La rândul său, 25 (OH) D suferă procesul de hidroxilare renală, în felul acesta formându-se 1,25 (OH)2 D.

Deși 25 (OH) D are o activitate biologică scăzută, aceasta reprezintă principala formă circulantă a vitaminei D.

Concentrația serica de 25 (OH) D reflectă starea nutrițională. Producția renală a 1,25 (OH)2 D este strict reglată de hormonul paratiroidian (PTH), precum și de nivelurile serice de calciu și fosfat.

Care este rolul vitaminei D în organismul uman?

Alături de metabolitul său activ 1,25 (OH)2 D, are rolul de a regla metabolismul mineral si osos.

Un deficit al 1,25 (OH)2 D, determină o absorbție intestinală inadecvată de calciu și fosfat, lucru ce va conduce la hiperparatiroidism secundar și afectarea mineralizării osoase.

Ce înseamnă asta, mai exact? Înseamnă apariția rahitismului la copii și a osteomalaciei la adulți.

Rahitismul este o boală care se dezvoltă de obicei în copilărie, la mai multe luni de la naștere, din cauza deficitului de vitamină D, care după cum bine știm, este implicată în mineralizarea osoasă.

Dragile mele, este important de știut faptul că, deficitul matern de vitamină D este responsabil pentru apariția tetaniei hipocalcemice a nou-născutului.

Atenție!! Deși pe parcursul sarcinii mama are deficit de vitamina D, nivelul seric de calciu fetal este normal. Cu toate acestea, după naștere se întrerupe aportul de calciu de la mamă la făt. Astfel, nou-născutul poate dezvolta hipocalcemie.  

Fătul în curs de dezvoltare necesită aproximativ 30 g de calciu.

Care sunt categoriile de gravide care prezintă risc crescut pentru apariția hipovitaminozei D?

Deficitul de vitamină D este de trei ori mai frecvent întâlnit iarna și primăvara, comparativ cu vara și toamna.

Graviduțelor, vă recomand să aveți mare grijă la excesul ponderal acumulat pe parcursul sarcinii.

S-a demonstrat faptul că femeile obeze (cu un IMC-indicele masei corporale-  ≥ 30kg/m2) anterior obținerii unei sarcini sunt mai predispuse la a dezvolta deficit de vitamină D, comparativ cu femeile cu un IMC normal (sub 25 kg/m2) înainte de sarcină .

Obezitatea în sarcină a fost asociată cu niveluri mai scăzute de vitamină D atât la gravide cât și la nou-născuții acestora.

De asemenea, graviduțele care asociază boli renale și hepatice, fibroză chistică, boala Chron, boala celiacă, cele care au suferit intervenții chirurgicale bariatrice (pentru micșorarea stomacului), un pigment mai închis la culoare al tenului sau cele care se expun mai puțin la soare sunt la risc pentru a dezvolta deficit de vitamina D.

Care este principala sursă pentru vitamina D?

Cea mai mare sursă pentru vitamina D la adulți este sinteza la nivelul pielii sub influența radiațiilor solare. Jumătate de oră de expunere la soare livrează 50 000 UI de vitamina D la persoanele cu un ten deschis la culoare.

Aportul de vitamină D din dieta are o contribuție relativ mică.

Care sunt complicațiile materne, fetale, neonatale ale defictului de vitamina D?

Dragile mele, studiile de specialitate susțin faptul că hipovitaminoza D poate fi asociată cu hipertensiunea arterială maternă, preeclampsia, diabetul gestațional, cu o rată crescută a nașterii prin operație cezariană sau cu nașterea unor copii cu greutate mică.

Deficitul matern de vitamină D este o cauză comună pentru hipocalcemia neonatală. Este important de știut faptul că aceasta poate fi prevenită.

De asemenea, hipovitaminoza D este asociată cu creșterea și dezvoltarea necorespunzătoare a oaselor fetale.

Alte studii susțin o asociere potențială între hipovitaminoza D maternă și apariția astmului bronșic și a alergiilor la urmașii acestora.

Ar trebui să fac vreo analiză pentru vitamina D pe parcursul sarcinii?

Ei bine, nu există date care să susțină testarea de rutină a tuturor gravidelor.

Cu toate acestea, anumite categorii de gravide, sau mai bine zis cele care prezintă risc înalt pentru apariția hipovitaminozei ar trebui testate: graviduțele care suferă de o patologie gastrointestinală, gravidele supraponderale/obeze, gravidele cu risc pentru dezvoltarea preeclampsiei, gravidele care poartă haine lungi, ce le acoperă întreaga suprafață a corpului, etc.

Recomandările RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) pentru suplimentarea cu vitamina D în sarcină

În general, doza de vitamină D recomandată zilnic gravidelor dar și lăuzelor care alăptează este de 10 micrograme (400 UI).

Pentru gravidele cu risc crescut pentru hipovitaminoză D (obeze, îmbrăcăminte pe întreaga suprafață a corpului, expunere redusă la soare, pigmentație crescută)- cel puțin 1000 UI vitamină D zilnic.

Pentru gravidele cu risc crescut pentru preeclampsie doza recomandată este de cel puțin 800 UI de vitamină D, utilizată în combinație cu suplimentul de calciu.

Tratament. Pentru majoritatea femeilor cu deficit de vitamină D, tratamentul durează 4-6 săptămâni, fie cu colecalciferol 20 000 UI săptămânal, fie cu ergocalciferol 10 000 UI de două ori pe săptămână, continuând cu recomandarea standard de suplimentare.

Ei bine, dragile mele, sper că informațiile prezentate în articolul de astăzi să vă fie de folos. Pentru detalii suplimentare, vă încurajez să luați legătura cu medicul curant.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *