Rinita de sarcină

Rinita de sarcină

Bună, dragile mele graviduțe!

Zilele trecute v-am adresat o întrebare atât pe pagina cât și pe grupul de pe facebook pe care le dețin (Doctor Alexandra Radu/Sarcina mea-Sfatul Specialistului), și anume câte dintre voi s-au confruntat cu nas înfundat și rinoree pe parcursul sarcinii. Nu am fost surprinsă să aflu că suficiente dintre voi au avut parte de aceste simptome cu adevărat supărătoare în perioada de graviditate.

Prin urmare, m-am hotărât să vin în ajutorul vostru cu câteva informații medicale cu referire la rinita de sarcină. Spor la citit! 😊

Ce este rinita de sarcină?

Rinita de sarcină este definită drept o congestie nazală, cel mai adesea cu debut în ultimele 6 săptămâni de sarcină (Atenție!! Poate să apara în orice moment pe parcursul sarcinii!) la o gravidă fără istoric de alergii, precum și în absența unei infecții respiratorii. De regulă, întreaga simptomatologie se remite la aproximativ 2 săptămâni post naștere.

Rinita de sarcină este destul de frecvent întâlnită, apare la 1 din 5 gravide și afectează mama, posibil și fătul. Aceasta afectează în mod semnificativ calitatea vieții gravidei și prin urmare, poate afecta dezvoltarea optimă a bebelușului.

De ce apare rinita de sarcină?

Ei bine dragile mele, etiologia rinitei de sarcină nu este pe deplin cunoscută. Este posibil ca anumite substanțe sau hormoni (hormonul se creștere placentar, estrogenii, progesteronul, peptidul intestinal vasoactiv, etc.) secretați pe parcursul sarcinii să fie răspunzători pentru apariția rinitei. Aceste schimbări hormonale produc modificări la nivelul mucoasei nazale prin creșterea activității glandelor sero-mucoase și a vasculaturii acestora.

Ca și factori de risc probabili pentru rinita de sarcină sunt incriminați fumatul, acarienii, aerul poluat, etc. Prin urmare graviduțe, renunțați la fumatul activ sau pasiv, evitați zonele poluate și schimbați cât mai des lenjeria patului în care vă odihniți.

Care sunt simptomele rinitei de sarcină?

Principalele simptome ale acestei patologii sunt: strănutul, congestia nazală (nasul înfundat) și curgerea nasului (rinoreea).

Diagnostic diferențial

De cele mai multe ori este este destul de dificil de stabilit un diagnostic clinic precis, pentru că rinita de sarcină are simptomatologie comună cu sinuzita. Așadar, este posibil ca medicul vostru curant împreună cu medicul specialist O.R.L. să vă recomande anumite investigații. Endoscopia nazală a unui nas decongestionat este metoda de diagnostic de elecție. Totuși, câteodată poate fi necesară și radiografia.

Ce tratament există pentru rinita de sarcină?

Congestia nazală negestionată corespunzător poate să conducă la infecții otice care să necesite tratament antibiotic.

Pe perioada sarcinii tratamentul rinitei este limitat, așadar sunt recomandate următoarele tratamente alternative:

-Un sistem de irigare al nasului utilizat la recomandarea unui medic specialist O.R.L.;

-Utilizarea de soluții saline: ser fiziologic, apă de mare pentru controlul secrețiilor;

-Hidratare optimă;

-Exercițiul fizic regulat;

-Achiziționarea și utilizarea unui umidificator;

-Evitarea factorilor de risc: fumatul activ/pasiv, aerul poluat, diverse substanțe chimice;

Utilizarea corticosteroizilor în rinita de sarcină nu s-a dovedit a fi eficientă, iar administrarea sistemică a acestora este de evitat în timpul sarcinii.

În cazuri mai severe de congestie nazala, strict la indicația și sub supravegherea medicului specialist O.R.L. se pot administra corticosteroizi pe cale nazală (inhalați) sau decongestionantele nazale precum oxymetazolina (rar, de evitat în primul trimestru de sarcină).

Pentru a vă afla în permanență în siguranță, nu vă recomand să utilizați medicamente fără ca acestea să fie prescrise de către medic.

Dragile mele, dacă aveți nelămuriri la cele dezbătute în acest articol, cereți detalii suplimentare medicului curant.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *