Cât de sigur este să avem animale de companie în timpul sarcinii?

Cât de sigur este să avem animale de companie în timpul sarcinii?

Bună, dragile mele graviduțe!

Astăzi am avut parte de o vizită surpriză la cabinet. Una dintre cele mai bune prietene de-ale mele, Roxana, a aflat zilele trecute că este însărcinată. Conștiincioasă din fire, aceasta s-a prezentat pentru consultație în vederea stabilirii conduitei de monitorizare, respectiv terapeutice a sarcinii.

Vreau să menționez faptul că Roxana este o mare iubitoare de animale. Are doi câini micuți și pufoși, rasa Shih Tzu, pe nume Terry și Louis, precum și o pisică rasa British Shorthair, pe nume Teba. Îi îngrijește cu mare simț de răspundere, îi duce regulat la veterinar și le cumpără hrană specială.

La aflarea veștii că este gravidă, Roxana a fost un pic temătoare cu privire la siguranța sarcinii sale. Știa de la mama ei că este indicat să eviți animalele pe parcursul sarcinii, întrucât acestea pot să transmită diverse boli cu efecte devastatoare asupra produsului de concepție.

Am profitat de întâlnirea noastră și am încercat să-mi lămuresc prietena cu privire la acest subiect, în special pentru că ea adăpostește sub acoperișul casei sale trei animale.

Sunt convinsă că multe dintre voi se regăsesc în situația Roxanei. Prin urmare, articolul de astăzi este dedicat graviduțelor iubitoare de animale, precum și deținătorilor de animale de companie care își doresc în viitorul apropiat un bebe. Vă urez spor la citit!

Dragile mele, animalele de companie pot aduce multă distracție și bucurie unei case. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să aleagă cu atenție animalul de companie pe care îl păstrează în casa lor și să învețe să aibă grijă în mod corespunzător de acesta.

În continuare, veți găsi răspunsurile la cele mai frecvent întâlnite curiozități de-ale graviduțelor cu privire la animalele de companie.

Sunt câinii animale de companie sigure pentru o gravidă?

Draga mea, dacă îți duci câinele la veterinar în mod regulat și acesta este la zi cu vaccinurile indicate de către specialist, precum cel antirabic, nu ai de ce să-ți faci griji cu privire la animalul tău de companie. Ca o măsura suplimentară de precauție, mergi la control cu patrupedul pentru a fi examinat dacă este purtător de diverși paraziți (precum căpușele), în special dacă îl lași să alerge liber prin parcuri.

Îți recomand să respecți următoarele reguli pentru siguranța sarcinii tale:

-nu lăsa câinele să sară pe burtica ta

-în cazul în care câinele tău este obișnuit să sară/muște, dezobișnuiește-l de aceste obiceiuri proaste, înaine de nașterea copilului

-asigură-te că animalul tău de companie este la zi cu vaccinurile

-dacă prietenul tau necuvântător este atașat de tine, favorizează o relație de apropiere a patrupedului cu un alt membru al familie, astfel încât acesta să nu se simtă neglijat la venirea pe lume a bebelușului

Cât de sigur este să am o pisică drept animal de companie pe parcursul sarcinii?

Îngrijirea pisicilor în timpul sarcinii poate reprezenta o problema, întrucât materialele fecale ale acestora pot să conțină un parazit unicelular, denumit Toxoplasma gondii. Infecția cu acest protozoar duce la apariția bolii toxoplasmoză. În cazul în care toxoplasma traversează placenta în primele luni de sarcină, fătul poate fi afectat în mod sever. Problemele care pot să apară, pot varia: naștere prematură, greutate mică la naștere, defecte ale sistemului nervos central fetal, deces fetal.

Un prim pas în depistarea infecției cu toxoplasma constă în realizarea unui profil serologic matern, care cuprinde IgM, IgG, IgA și IgE încă de la începutul sarcinii.

Iată ce poți face pentru a preveni toxoplasmoza:

-du-ți pisica la veterinar pentru a fi testată pentru Toxoplasma gondii; în cazul în care pisica ta este infectată, roagă un prieten să se ocupe de aceasta pe perioada sarcinii

-roagă un membru al familiei să curețe litiera în fiecare zi, iar apoi să se spele pe mâini cu simț de răspundere; în cazul în care nu poți conta pe ajutorul nimănui, folosește mănuși din cauciuc, speciale, atunci când cureți litiera, ulterior spală-te bine pe mâini

-încearcă să ții pisica în casă pe cât posibil, pentru a evita contactul cu pisicile rătăcite, fără stăpân sau cu șoareci sau păsări infectate cu acest parazit

-poartă mereu mănuși și spală-te bine pe mâini după ce te-ai ocupat de grădinărit

-spală bine legumele și fructele înainte de a le consuma

-nu hrăni felina cu bucăți de carne crudă

Chiar dacă nu ai pisică, poți fi totuși expusă la riscul de dobândi o infecție cu toxoplasma prin manipularea sau consumul de carne crudă. Acest parazit se găsește în special în carnea de porc, vită sau oaie.

Așadar, este o idee bună să folosești mănuși la manipularea cărnii crude, prepară bine termic mâncarea, spală-te pe mâine înainte de masă și spală bine ustensilele folosite la manipularea cărnii crude.

Ce facem cu hamsterii, șoarecii și porcușorii de guineea în timpul sarcinii?

Aveți mare grijă la aceste animăluțe de companie pe parcursul sarcinii, întrucăt acestea pot fi purtătoate de un virus numit virusul coriomeningitic (LCMV), care conduce la coriomeningita limfocitară. LCMV poate provoca malformații congenitale severe, dar și avort spontan.

Recomandarea specialiștilor este să îndepărtați din casă animalele rozătoare pe parcursul sarcinii!

Animalele exotice, precum reptilele sunt permise ca și animale de companie în sarcină?

Reptilele precum șerpii, șopârlele, broaștele țestoase sunt adesea purtătoarele infecției cu salmonella, cu posibilitatea de a o transmite la om. Gravidele au un risc mai mare pentru a contacta această infecție.

În cazul în care ești gravidă, este de preferat să eviți contactul cu reptilele, eventual să le îndepărtezi din locuința ta.

Și totuși, prietenii noștri înaripați-păsările, pot fi periculoși pentru sarcină?

La aflarea veștii că ești gravidă, mergi cu prietenul tău necuvântător la veterinar pentru a exclude o posibilă infecție.

Păsările pot transmite: salmonella, chlamydioza, campylobacter. Aceste infecții, odată dobândite pot avea drept rezultat avortul spontan în cazul sarcinilor incipiente sau chiar moartea fetală intrauterină.

Roagă un prieten sau un membru al familiei să te ajute cu igienizarea coliviei sau folosește mănuși de cauciuc în cazul în care te hotărăști să faci acest lucru singură. Bineînțeles, spală-te temeinic pe mâini după manipularea coliviei sau hrănirea animăluțului de companie.

Acestea fiind spuse, bucuria de a avea un animal de companie poate depăși cu mult riscurile minore. Ele sunt minunate pentru alungarea stresului, pentru a te înveseli, atât timp cât respecți indicațiile specialiștilor în îngrijirea acestora, precum și a sarcinii tale!

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *