Bună, dragile mele graviduțe!
În ultima perioadă găsesc inspirație pentru abordarea și dezvoltarea diverselor teme de interes pentru voi în activitatea mea de zi cu zi.
Fiind adepta unui stil de viață sănătos, din rutina mea nu lipsește sportul, sau mai bine zis mersul la sala de sport. Îmi place să combin exercițiile de tipul ridicat greutăți cu mersul în pas alert pe bandă. Sigur, având în vedere că afară s-a făcut frumos, poate chiar voi înlocui banda de la sală cu alergatul în parc.
Un lucru curios este faptul că în niciuna dintre zilele în care aleg să merg la sală, nu văd graviduțe în sala de sport. Bineînțeles că mă întreb: “Oare se întâmplă acest lucru pentru că gravidelor le este teamă să facă sport în timpul sarciii?” “Știu ele care este limita efortului pe care au voie să-l atingă prin exercițiul fizic pe care aleg să-l facă?”
Așadar, vă propun să citiți acest articol pentru a vă lămuri asupra problemei. Vă urez spor la citit!
Generalități
Dragile mele, activitatea fizică regulată în toate fazele vieții, inclusiv în sarcină aduce numai beneficii. Sarcina este momentul ideal pentru menținerea sau adoptarea unui stil de viață sănătos.
Mișcarea regulată în timpul sarcinii îmbunătățește sau menține starea fizică, reduce creșterea excesivă în greutate, reduce riscul de diabet gestațional în cazul graviduțelor cu exces ponderal, reduce riscul de hipertensiune arterială în sarcină, reduce riscul de naștere înainte de termen.
De asemenea, să nu uităm de efectele psihologice favorabile pe care sportul le induce asupra viitoarei mămici prin reducerea stresului, a anxietății, a oboselii sau a depresiei.
Încurajez graviduțele sănătoase să facă activitate fizică de intensitate moderată. Dragile mele, asta inseamnă să mergeți pe jos cel putin 150 de minute pe săptămână.
Poate că unele dintre voi obișnuiau să alerge înainte de sarcină. Dați-mi voie să vă spun că vă puteți continua această activitate fizică dar vă sfătuiesc să păstrați legătura în permanență cu medicul curant, iar durata și intensitatea exercițiului fizic să fie ajustate și individualizate.
Vă recomand să vă monitorizați frecvența cardiacă și să vă asigurați că de-a lungul exercițiului fizic efectuat aceasta rămâne sub 150 de bătăi pe minut.
Atenție la accidentările apărute în timpului efortului fizic. Voi, graviduțelor, sunteți mai predispuse la așa ceva din cauza edemelor membrelor inferioare ( așa zisele „picioare umflate”) și a laxității articulațiilor.
De asemenea, recomand graviduțelor cu diverse complicații medicale care țin de sarcină și nu numai, ca înainte de a participa la diverse activități fizice să fie evaluate cu atenție de către medicul specialist în obstetrică-ginecologie.
Cine trebuie să evite efortul fizic în sarcină
Graviduțelor, dacă vă confruntați cu: anemie, sângerare vaginală, boală cardiovasculară, incompetență cervico-istmică, dacă aveți cerclaj al colului uterin, contracții uterine dureroase sau travaliul declanșat înainte de termen, ruptură prematură de membrane amniotice, sarcină multiplă, hipertensiune arterială, boală tiroidiană, obezitate morbidă, placenta praevia (jos inserată), tulburare de alimentație, vă recomand să evitați sportul în sarcină sau cel puțin să stați de vorbă cu medicul vostru curant înainte să vă angajați în orice fel de activitate fizică.
Activități fizice pe care ai voie să le practici în sarcină
Mersul pe jos
Inotul
Mersul pe bicicleta staționară
Exerciții aerobice de intensitate redusă
Yoga sau pilates, dar incearcă să eviți pozițiile care presupun clinostatismul prelungit (mai bine zis poziția culcat pe spate), pentru că prin compresia uterului gravid asupra venei cave inferioare, apare scăderea tensiunii arteriale
Alergatul sau jogging-ul poate fi sigur pentru voi, cele care aveau această activitate în mod regulat înainte de sarcină, altfel vă sfătuiesc să o luați treptat
Ridicatul greutăților- sfatul meu este să folosești greutăți mici și mișcări repetate
Activități fizice pe care iți recomand să le eviți în sarcină
Sporturile de contact (box, fotbal, baschet, hockey pe gheață)
Activități fizice cu risc mare de cădere (schiatul de orice fel -pe zăpadă sau pe apă, surful, mersul cu bicicleta “off road”, gimnastica, echitația)
Scufundările
Parașutismul
Încercă să eviti practicarea sportului într-un mediu cu umiditate crescută și temperaturi ridicate.
Este bine să purtați haine cât mai lejere în timpul desfășurării activității fizice. Dacă vreți să faceți sport în natură, în special pentru că vremea este atât de plăcută și de permisivă în această perioadă a anului, vă sfătuiesc să alegeți un loc cu suprafață plată, să purtați încălțăminte corespunzătoare și să încercați să aveți această activitate între orele 10 dimineața și 2 după amiaza (se pare că în această perioadă numărul de contracții uterine este mai mic).
Când trebuie să te oprești din activitatea fizică
Draga mea, trebuie să te oprești din a face efort fizic imediat cum experimentezi amețeală, dispnee (respirație îngreunată) înainte de a face efort fizic, dacă începi să sângerezi pe cale vaginală, dacă ai dureri de spate sau dureri abdominale, dacă pierzi lichid amniotic pe cale vaginală sau dacă simți că rămâi fără aer.
În concluzie, activitatea fizică de intensitate moderată asigură sănătatea corpului și a minții!
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂
3 thoughts on “Sportul în sarcină”