Bună, dragile mele graviduțe!
Câte dintre voi ați observat că pe durata sarcinii memoria vă joacă feste, că ați devenit mai uituce decât de obicei?
Ei bine, corpul unei femei suferă mai multe modificări pe parcursul gravidității. Unele dintre acestea sunt imediat recunoscute de către viitoarea mămică: burtica ce va crește de la o lună la alta, schimbările de dispoziție, grețurile și vărsăturile matinale, oboseala, vergeturile, ș.a.m.d. Altele sunt mai puțin evidente, precum schimbările care apar în creierul unei viitoare mămici.
Draga mea, dacă se întâmplă să uiți anumite lucruri importante sau să-ți rătăcești cheile de la casă/mașină mai des decât obișnuiai să o faci anterior sarcinii, probabil că te confrunți cu “sindromul creierului de gravidă”, cunoscut și sub numele de mamamnezie.
Hai să vedem împreună ce înseamnă acest lucru și dacă există soluții pentru așa ceva.
Ce modificări apar în creierul unei gravide?
După cum spuneam și puțin mai devreme, organismul matern suferă o serie de adaptări în timpul sarcinii, astfel încât fătul să aibă parte de o dezvoltare optimă. Aceste adaptări includ pe lângă altele și modificări în structura și funcția creierului.
Dovezile privind existența “creierului de gravidă” sunt totuși contradictorii.
În anul 2016 o echipă de cercetători din Spania și Olanda a condus un studiu, apelând la rezonanța magnetică nucleară (RMN), o tehnică imagistică, pentru a descoperi ce se întâmplă cu creierul uman în timpul sarcinii.
Au fost comparate imaginile RMN obținute anterior sarcinii cu imaginile RMN obținute după ce femeile au născut. Ce modificări au fost surprinse pe RMN?
Ei bine, se pare că în timpul sarcinii materia cenușie este redusă cantitativ. De asemenea, scade în volum și țesutul cerebral de culoare roz-gri care conține corpurile celulare și sinapsele celulelor nervoase. Mai mult de atât, studiul a arătat că această reducere în volum a creierului a persistat cel puțin 2 ani după naștere.
Neurologul Elseline Hoekzema de la Universitatea Leidein din Olanda, autorul principal al studiului, este de părere că nu întotdeauna o reducere în volum a creierului presupune ceva negativ, o pierdere a funcției creierului, ci mai degrabă o reglare fină a conexiunilor dintre neuroni, un fel de proces de specializare al creierului viitoarei mămici pentru a avea grijă de bebelușul ei.
Modificările petrecute în creierul unei gravide sunt comparate cu modificările petrecute în creierul unui adolescent. În perioada de adolescență caracterizată printr-un “bum” hormonal, se pierde din substanța cenușie. De fapt, sunt eliminate sinapse (conexiuni între neuroni) mai vechi și înlocuite cu sinapse noi complexe, care asigură procesul de maturizare al adolescentului.
În cazul gravidei, modificările petrecute în creierul său sunt percepute ca un proces de adaptare la maternitate și specializare în îngrijirea bebelușului ei.
Studiul din Olanda arată că zonele creierului care s-au micșorat cel mai mult sunt cele implicate în cogniția socială, în capacitatea de a percepe ce gândește/simte aproapele tău, indiferent de modul de concepție: natural sau fertilizare in vitro.
Se pare că legătura dintre mama și copil la câteva luni de la naștere este cu atât mai puternică cu cât modificarea în dimensiune a substanței cenușii este mai accentuată.
Cel mai probabil explozia hormonală (hormonii estrogeni, progesteronul, prolactina, oxitocina) din timpul sarcinii este responsabilă pentru modificările structurale și funcționale ale creierului.
În timp ce studiile privind modificările cognitive din timpul sarcinii sau din perioada postpartum sunt contradictorii, multe gravide relatează că se confruntă cu probleme de memorie, aspect cunoscut drept “creierul de gravidă” sau mamamnezia.
Graviduțo, stai liniștită! Sarcina nu-ți afectează IQ-ul, ci doar prioritățile. 😊
Din punct de vedere al evoluției umane, este stipulat faptul că această afectare a memoriei viitoarei mămici este un lucru benefic. Mămica uită de griji inutile și se concentrează pe ceea ce este cu adevărat important, și anume îngrijirea bebelușului său.
Nivelul hormonal crescut din perioada gravidității poate afecta și memoria spațiala a viitoarei mămici. Ce înseamnă asta? Ei bine, înseamnă că nu-ți mai aduci aminte unde ți-ai pus cheile, ochelarii, cartea preferată, etc.
Un alt studiu referitor la modificările petrecute la nivelul creierului gravidei, condus de Helen Christensen de la Universitatea din Australia a concluzionat că funcția cognitivă a gravidelor nu este afectată pe parcursul sarcinii.
Dragile mele, sunt mult prea puține studii în momentul de față despre impactul încărcării hormonale din timpul sarcinii asupra creierului femeilor.
Așadar pentru a întelege mai bine fenomenul cunoscut drept “creierul de gravidă”, sunt necesare studii suplimentare.
Soluții pentru mamamnezie
Draga mea graviduță, dacă simți ca nu mai ești la fel de “pe fază” ca odinioară, este momentul să simplifici un pic lucrurile din viața ta: predă ștafeta partenerului tău de viață și lasă grijile inutile deoparte, concentrează-te mai mult pe educația prenatală, cursuri de puericultură, relaxare, meditație, etc.
După sosirea bebelușului, lipsa somnului poate agrava simptomatologia. Ce poți face?
Notează într-o agendă lucrurile care contează pentru tine! În felul acesta te asiguri că nu vei scăpa nimic important (lista de cumpărături, întrebări pentru medicul tău curant, etc.).
Odihnește-te mai mult! Desigur, acest lucru poate fi dificil pentru o proaspătă mămica. Ține minte! Nu este o rușine să ceri ajutorul celor apropiați atunci când puiul tău te epuizează. Poate ești o norocoasă și soțul tău te ajută la îngrijirea bebelușului. Totuși, daca nu acesta este cazul, poate părinții/frații/prietenii locuiesc în același oraș cu tine. Cere-le ajutorul pentru a-ți supraveghea micuța/ul pentru câteva ore pe săptămână pentru ca tu să ai parte de un somn profund calitativ. Vei vedea ca mamamnezia se va îmbunătăți cu timpul.
Nu te îngrijora excesiv! Creierul scade în dimensiune în sarcină, însă crește în dimensiune după naștere. În cât timp? Asta nu știe să-ți spună nimeni. Fiecare corp este diferit, prin urmare timpul este diferit pentru fiecare mămică în parte (6 luni, 2 ani, etc.).
Draga mea, dacă ai nelămuriri la cele relatate mai sus în text, îți recomand ca de obicei să iei legătura cu medicul tău curant pentru informații suplimentare.
Care este experiența ta cu mamamnezia? Te invit să ne povestești în comentarii la acest articol.
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊