Bună, dragile mele graviduțe!
Încep articolul de astăzi prin a menționa că toate analizele recomandate de către medicul specialist curant sunt extrem de importante. De la banala hemolecogramă (HLG) care ne poate lămuri asupra unei anemii/trombocitopenii/leucocitoze cu debut în sarcină, și până la ecografia morfologică trimestrială în care este descrisă până la cele mai mici detalii, anatomia fetală.
Pentru că observ o mare confuzie în rândul vostru referitor la analizele recomandate pe parcursul sarcinii, m-am gândit să vin în ajutorul vostru și să scriu despre câteva dintre ele.
În cele ce urmează o să vă prezint o analiză extrem de utilă pentru sarcină, și anume detecția streptococului de grup B (SGB), cunoscut și sub numele de streptococul agalactiae. Vă urez spor la citit! 😊
Ce este SGB?
SGB este una dintre numeroasele bacterii care trăiesc în organismul nostru. SGB face parte din flora bacteriană normală, iar într-o proporție de 10-30% se găsește în partea inferioară a tractului digestiv (rect) și în vagin.
Prezența SGB la nivelul vaginului presupune contaminarea de la nivelul rectului. Femeile purtătoare de SGB nu sunt bolnave și nu au nevoie de tratament în timpul sarcinii.
Atenție! Nu puteți face nimic pentru a evita contaminarea cu SGB.
De ce este atât de importantă această analiză?
După cum am menționat și mai sus în text, la femei, SGB se găsește la nivelul vaginului și al rectului. Asta înseamnă că SGB poate ajunge la făt în timpul travaliului, după ruperea membranelor amniotice prin ascensiunea acestuia din vagin, și poate cauza infecții streptococice neonatale cu prognostic rezervat.
Acest lucru este totuși rar întâlnit și se întâmplă la 1-2% dintre copii, atunci când mama nu primește tratament cu antibiotic în timpul travaliului.
Riscul unui nou-născut să se îmbolnăvească este mult mai mic atunci când mama primește tratament.
Cum poate afecta SGB nou-născutul?
Ei bine, SGB poate cauza infecții:
Cu debut precoce. Asta înseamnă că nou-născutul se îmbolnăvește în primele 12 până la 48 de ore de la naștere sau în primele 7 zile de la naștere.
De obicei, este vorba despre o meningită, o pneumonie sau chiar un sepsis neo-natal.
Un număr mic de bebeluși cu infecție cu SGB cu debut precoce pot ajunge chiar la deces în ciuda unui tratament imediat instituit.
Cu debut tardiv. În aceasta situație, bebelușul se îmbolnăvește între o săptămână si câteva luni de la naștere. Boala este de obicei cauzată de contactul cu mama după naștere, dacă aceasta este infectată, dar poate veni și din alte surse, cum ar fi contactul cu alte persoane infectate cu SGB.
În general este vorba despre o meningită cu debut tardiv.
Voi fi și eu testată pentru SGB?
Da, femeile însărcinate sunt testate pentru SGB ca parte a îngrijirilor prenatale de rutină.
Analiza pe care o poți cere sau care îți este recomandată de către medicul curant se numește cultură din secretia vaginala pentru SGB.
În prezent, recomandarea este ca această analiză să fie făcută între 35 și 37 de săptămâni de sarcină.
Acest test constă în introducerea unui tampon de vată steril în treimea inferioara a vaginului sau a rectului pentru recoltarea unui eșantion de la acest nivel și analiza acestuia pentru depistarea bacteriei.
Ce se întâmplă dacă rezultatul testului este pozitiv?
Draga mea, dacă rezultatul analizei tale arată că SGB este prezent, atunci vei primi tratament cu antibiotic cu administrare intravenoasă (IV) odată ce travaliul a început/s-au rupt membranele amniotice.
Acest lucru ajută la protejarea fătului împotriva infectării cu SGB, previne apariția timpurie a bolii la nou-născuți.
Antibioticul de primă intenție recomandat este penicilina.
În timp ce tratamentul cu antibiotic în timpul travaliului poate ajuta la prevenirea bolii cu debut precoce, acest tratament nu previne boala cu debut tardiv.
Ce se întâmplă dacă sunt alergică la penicilină?
Tratamentul cu penicilină se administrează după ce în prealabil se face o testare cutanată la acest antibiotic.
În cazul în care ești alergică la penicilină, se pot folosi și alte antibiotice pentru profilaxia bolii neo-natale cu SGB, precum: ampicilina, clindamicina, vancomicina, etc.
Există situații în care nu este necesară testatarea pentru SGB și totuși să fie indicată profilaxia cu antibiotic?
Raspunsul este DA!
Aceste situații sunt reprezentate de:
-ai în antecedente o sarcină din care a rezultat un copil infectat cu SGB
-bacteriurie cu SGB în orice moment al sarcinii
-status necunoscut pentru SGB dar ești în travaliu și ai febră
-status necunoscut pentru SGB cu declanșarea travaliului la o vârstă gestațională mai mică de 37 de săptămâni
-status necunoscut pentru SGB și au trecut 18 ore sau mai mult de când s-au rupt membranele amniotice
-status necunoscut pentru SGB pentru sarcina actuală, dar ai avut test pozitiv pentru SGB într-o sarcină anterioară.
Ce se întâmplă dacă nasc prin operație cezariană?
Draga mea, chiar dacă rezultatul analizei tale arată ca ești purtătoare de SGB, dacă naști prin operație cezariană nu ai nevoie de profilaxie cu antibiotic pentru SGB.
Totuși, pentru ca acest lucru să fie valabil, trebuie să ai membranele amniotice intacte și să nu fii în travaliu!
Cu toate acestea, iți recomand să-ți faci această analiză pentru că poți intra oricând în travaliu iar membranele amniotice se pot rupe prematur/înainte de data la care ești programată la cezariană.
În aceste condiții, tratamentul cu antibiotic devine necesar.
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊