Cât de sigur este să luăm paracetamol în timpul sarcinii?

Cât de sigur este să luăm paracetamol în timpul sarcinii?

Bună, dragile mele graviduțe!

În urma experienței avute la cabinet, îmi este din ce în ce mai clar faptul că automedicația, sau mai bine zis consumul de medicamente fără prescripție medicală este un fenomen frecvent întâlnit.

Totuși, pentru cei/cele care practică acest obicei este bine de știut faptul că automedicația implică diverse riscuri, precum întârzierea stabilirii unui diagnostic de certitudine, intoxicația sau chiar decesul.

Pentru că militez pentru o sarcină sănătoasă și lipsită de riscuri, vă invit să citiți cu atenție informațiile prezentate mai jos cu privire la siguranța administrării acetaminophenului, substanță cunoscută publicului larg sub denumirea comercială de paracetamol, pe parcursul sarcinii.

Probabil vă întrebați de ce am ales să vorbesc despre paracetamol?!

Ei bine, pentru că paracetamolul este cel mai utilizat medicament cu proprietăți analgezice și antipiretice în timpul sarcinii, și pentru că nu demult era considerat lipsit de riscuri pentru dezoltarea normală a fătului.

Hai să vedem împreună cum stau lucrurile de fapt?! 😊

Dragile mele, studiile recente au demonstrat o conexiune între administrarea prenatală a paracetamolului și diverse probleme medicale cu potențial de dezvoltare la descendenți, în perioada copilăriei.

De menționat este faptul că majoritatea studiilor s-au desfășurat pe perioada ultimelor două trimestre de sarcină (săptămânile 18-32 de amenoree), cu o medie de 5 comprimate pe un episod dureros/febril, cu o durată medie a expunerii de 5-7 zile, maximum 28 de zile pe parcursul sarcinii.

Atentie! În primul trimestru de sarcina, când are loc organogeneza (săptămânile 3-8 de amenoree) ar trebui să evităm administrarea oricărei substanțe active.

Care sunt efectele adverse ale utilizării paracetamolului în sarcină?

Astmul bronșic

Posibila asociere între utilizarea acetaminophenului în timpul sarcinii și astmul bronșic cu debut în copilărie, se bazează pe faptul că metabolizarea acetaminophenului poate să scadă rezervele de glutation, un antioxidant puternic, din plămânul fetal aflat în curs de dezvoltare, ducând la leziuni și inflamații cauzate de stresul oxidativ.

Totuși, dovezile sunt neconcludente și sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili o posibilă relație de cauzalitate între cele expuse mai sus.

Tulburări de neurodezvoltare: tulburări din spectrul autismului (TSA)/tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD)/coeficient de inteligență (IQ) scăzut

Dragile mele, un studiu recent al israelienilor a concluzionat faptul că utilizarea prelungită a paracetamolului în sarcină poate fi asociată cu un risc crescut pentru bebelușii nenăscuți în ceea ce privește dezvoltarea ulterioară a TSA, precum și a ADHD.

Studiul a fost efectuat la Universitatea din Ierusalim și a implicat mai mult de 100.000 de femei, urmărite pe o perioada de 3 până la 11 ani.

Se pare că utilizarea paracetamolului pe o perioadă de cel puțin 28 de zile în sarcină, crește riscul relativ al apariției ADHD cu 30%, respectiv cu 20% pentru TSA, la descendenți, comparativ cu descendenții femeilor care nu au luat acetaminophen în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, creșterea riscului a fost mică, iar studiile existente au limitări semnificative.

De asemenea, a fost găsită o legătură între administrarea prenatală a paracetamolului la 32 de săptămâni de amenoree și tulburările emoționale dezvoltate la descendenți în viața adultă.

Afecțiuni ale funcției reproductive masculine

Dragile mele, în ultimii 5 ani, mai multe studii au investigat efectul diverselor analgezice (paracetamolul și antiinflamatoarele nonsteroidiene AINS) asupra dezvoltării tulburărilor reproductive masculine.

Se pare că expunerea la analgezice în timpul vieții fetale, reduce distanța anogenitală (scrot-anus), aspect ce poate prezice o afectare a funcției reproductive masculine.

Există dovezi epidemiologice pentru asocierile dintre expunerea la mai multe analgezice și dezvoltarea criptorhidismului (testiculul necoborât în scrot).

Studiile experimentale făcute pe rozătoare au demonstrat afectarea funcției celulelor Leydig (inclusiv a producției de testosteron) și a fertilității. Studiile recente in vitro care utilizează țesutul testicular fetal uman susținut ideea că expunerea la analgezice, în perioada fetală poate interfera cu funcția celulelor Leydig din testiculul fetal.

Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a determina riscul potențial pe care îl poate prezenta paracetamolul asupra sănătății reproducerii umane.

Mesaj de luat acasă

În timp ce utilizarea inutilă a oricărui medicament trebuie evitată în timpul sarcinii, cercetătorii studiilor menționate mai sus în text, sunt de părere că aceste rezultate nu ar trebui să afecteze practica curentă, iar femeile nu ar trebui să evite utilizarea acetaminophenului pe termen scurt atunci când acesta este necesar din punct de vedere clinic.

Atât durerea cât și febra pot să aibă consecințe devastatoare asupra produsului de concepție.

Dragile mele, concluzia articolului de astăzi este aceea că paracetamolul trebuie utilizat la cea mai mică doză eficientă, pentru cel mai scurt timp posibil și doar la recomandarea, precum și sub stricta supraveghere a specialistului.

Dacă noi cunoaștem complicațiile posibile, atunci ar trebui să folosim paracetamolul doar în situația în care acesta este necesar din punct de vedere clinic, precum și atunci când nu există o opțiune mai sigură pentru a scăpa de durere sau de febră.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *