Bună, dragile mele graviduțe!
Se spune că bărbații sunt șoferi mai buni decât femeile. Dacă ar fi să comentez această zicală, aș spune că experiența personală din trafic m-a învățat să nu judec oamenii după sex la acest capitol. Totuși, este adevărat că noi femeile, suntem un pic mai atente și mai precaute din fire. Poate că din acest motiv putem părea mai lente la volan. Eu spun totuși că atenția și precauția sunt două calități utile în șofat, care pot salva vieți.
Sunt convinsă că după intro-ul de mai sus v-ați dat seama ce subiect voi aborda de această dată. Pentru că mă întâlnesc de foarte multe ori cu întrebarea “pot să conduc în sarcină?” la cabinet, vă invit să vă satisfaceți și această curiozitate citind rândurile scrise mai jos. Spor la citit!
Pot să conduc mașina atunci când sunt însărcinată?
Dragile mele, sarcina nu reprezintă o contraindicație pentru conducerea unui autovehicul. Atât timp cât vă simțiți confortabil o puteți face pe tot parcursul sarcinii. Totuși, este bine să evitați această activitate în condițiile care sporesc stresul, și anume: condiții meteorologice nefavorabile (ploaie, vânt, polei, zăpadă, etc.), condusul pe timp de noapte, etc. Evitați condusul dacă suferiți de disgravidie emetizantă (stări de greață, vărsături) sau de rău de mișcare.
Un sfat! Dacă intri în travaliu nu te urca la volan! În cazul în care partenerul tău nu este disponibil pentru a te conduce la spital, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să suni la serviciul de ambulanță!
Care este perioada cea mai adecvată din sarcină când pot să conduc mașina?
Șofatul în timpul sarcinii poate fi obositor și frustrant însa dacă ai o sarcină fără complicații obstetricale, ar trebui să poți conduce mașina fără probleme în primele două trimestre de sarcină. Înainte de a face o călătorie mai lungă cu mașina, gândește-te că ești gravidă și încearcă să te menajezi pe cât de mult posibil permițându-i partenerului tău să preia controlul volanului. Dacă experimentezi sângerari vaginale, contracții uterine dureroase, crampe abdominale, iți recomand să amâni călătoria cu mașina. Edemele membrelor inferioare caracteristice sarcinii, pot îngreuna condusul. Așadar dacă te confrunți cu ele, iar condusul iți creează disconfort iți recomand să renunți la acesta.
Condusul mașinii în ultimul trimestru de sarcină poate deveni îngrijorător întrucât travaliul se poate declanșa în orice moment, membranele amniotice se pot rupe. Prin urmare, încercați să evitați acest lucru în ultimele 3-4 săptămâni de sarcină. Mai mult de atât, burtica va continua să crească și să se apropie de volan iar acest lucru poate deveni neplăcut și inconfortabil.
Trebuie să port centura de siguranță în timp ce conduc?
Răspunsul este DA! Am observat că multe dintre voi sunt confuze în ceea ce privește siguranța purtării centurii de siguranță în timpul șofatului. Dați-mi voie să vă lămuresc asupra acestui aspect. Nu există dovezi care sa afirme că folosirea acestei măsuri de siguranță crește riscul lezării uterine sau fetale. Aveți mai multe șanse de supraviețuire în urma unui accident de mașina dacă purtați centura de siguranță față de situația în care nu o purtați.
Indiferent de vârsta gestațională, este imperios necesar să purtați centura de siguranță în timpul călătoriei cu mașina. Atât scaunele din față cât și cele din spate sunt dotate cu centuri de siguranță, așadar folosiți-le!
Care este metoda corectă de a purta centura de siguranță?
Există o teamă comun întâlnită, și anume aceea că utilizarea centurii de siguranță pune multă presiune asupra abdomenului provocând leziuni fetale mai ales în cazul producerii unui accident rutier. Adevărul este că centura de siguranță vă poate salva viețile atât ție cât și fătului!
Forma corectă de fixare a centurii de siguranță este următoarea: partea transversală a centurii trebuie plasată la nivelul coapselor, sub abdomen/burtică (niciodată pe burtică) iar partea umerală să traverseze umărul și nu să vă atingă gâtul. NU puneți niciodată centura de umăr în spatele acestuia sau sub braț.
Mai jos regăsiți forma corectă de fixare a centurii de siguranță.
Virginia Department of Health (sursă poză)
Airbag-urile sunt periculoase pentru sarcina mea?
Dragile mele, airbag-urile alături de centurile de siguranță au rolul de a proteja atât mama cât și fătul. Airbag-urile se umflă într-o secundă de la producerea accidentului. Acestea creează o pernă de siguranță între șofer/pasager și volan, bordul mașinii sau parbriz.
Recomandarea este să vă fixați scaunul cât mai în spate posibil, ideală fiind o distanță de 30 cm între șofer și volan. De asemenea, înclinați scaunul pe spate și lasați airbag-urile funcționale.
Sfaturi
Optimizează-ți poziția și înălțimea scaunului din față în așa fel încât condusul să fie confortabil. Nu uita de reglarea oglinzilor. Ai grijă să ajungi la pedale.
Lasă un spațiu între burtică și volan (cel puțin 10 cm).
Renunță la hainele groase care iți limitează mișcarea la volan și încălzește-te cu ajutorul sistemului de climatizare.
Dacă ai dureri lombare, folosește o pernă pentru a o poziționa la nivelul curburii inferioare a coloanei vertebrale sau acolo unde este comod pentru tine.
Evită să călătorești singură, în special în ultima lună de sarcină.
Dacă ai grețuri matinale încearcă să consumi ghimbir, un antiemetic natural.
În cazul călătoriei cu mașina în sezonul rece, împachetează câteva haine călduroase, gustări, apă, pături. Trebuie să fii pregătită pentru surprizele neplăcute (probleme tehnice ale mașinii, etc. )
E bine să ai telefonul mobil la tine precum și cartea de identitate, asigurarea medicală și cardul de sănătate.
Amintește-ți mereu că siguranța ta este pe primul loc.
Ori de câte ori este posibil, lasă pe altcineva să conducă.
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊