Am voie să călătoresc cu avionul dacă sunt însărcinată?

am voie sa calatoresc cu avionul daca sunt insarcinata

Bună, dragile mele graviduțe!

Mă aflu în aeroportul Henri Coandă și aștept să urc în avionul cu destinația Leuven, Belgia. În urmă cu ceva timp, m-am hotărât să particip la un congres internațional care dezbate tema: “Cum se clasifică și se gestionează tumorile ovariene?” Congresul are loc într-un orășel studențesc din regiunea flamandă a statului belgian. Sunt foarte încântată de această călătorie, pentru că mă aștept să învăț multe lucruri noi și interesante participând la acest congres, dar și pentru că până acum, nu am avut ocazia să călătoresc în Belgia. Din ce am auzit, este o țară cel puțin interesantă de vizitat.

Am ajuns un pic mai devreme decât planuiam în aeroport, prin urmare mi-am propus să profit de timpul rămas până la îmbarcare și să dezvolt în câteva fraze o altă curiozitate de-ale voastre, mai precis, călătoria cu avionul. Bănuiesc că nu vă mai surprinde când afirm că, voi graviduțelor, sunteți principala mea sursă de inspirație. Așadar, dragile mele dacă aveți nelămuriri în ceea ce privește călătoria cu avionul în sarcină, vă invit să citiți cu atenție rândurile scrise mai jos. Vă urez spor la citit!  😊

Generalități

Dragile mele, în absența complicațiilor obstetricale sau medicale, călătoriile ocazionale cu avionul sunt considerate sigure pentru femeile însărcinate. Femeile gravide pot zbura în siguranță, respectând aceleași măsuri de precauție pentru călătoriile aeriene ca și populația generală. Turbulențele severe pot conduce la diverse traumatisme, prin urmare vă sfătuiesc să purtați centurile de siguranță în mod continuu în timp ce stați pe scaun.

Deși nu există dovezi care să asocieze călătoriile cu avionul în timpul sarcinii cu edemele membrelor inferioare, sau cu evenimentele trombotice venoase, nu strică să iei în calcul câteva măsuri preventive pentru a reduce la minimum aceste riscuri, și anume: folosește ciorapi compresivi elastici și mișcă periodic picioarele, evită îmbrăcămintea strâmtă și hidratează-te adecvat.

Referitor la riscurile pentru făt de la expunerea la radiații cosmice, acestea sunt neglijabile. Cu toate acestea, echipajul de zbor sau persoanele care călătoresc frecvent cu avionul pot depăși limitele expunerii la radiațiile cosmice.

Călătoria cu avionul îmi poate afecta sarcina?

Draga mea, dacă ai o sarcină fără risc obstetrical, nu-ți face griji! Modificările presiunii aerului și sau scăderea umidității nu au un efect dăunător asupra ta sau a fătului. Zborul cu avionul nu provoacă avort, travaliu prematur sau ruptură de membrane amniotice. Atenție! Oricine zboară este expus la o doza ușor crescută a radiației. Totuși, zborurile ocazionale nu reprezintă un risc pentru tine sau pentru copilul tău!

Când este cel mai potrivit moment în sarcină pentru călătoria cu avionul?

Îți recomand să alegi acest mijloc de transport înainte de 37 de săptămâni de sarcină, pentru că după această limită, este posibil să intri în travaliu oricând. În cazul în care ai sarcină multiplă fără complicații obstetricale, călătoria cu avionul este de preferat înainte de 32 de săptămani de sarcină. Mare grijă la politica companiilor liniilor aeriene. Majoritatea nu permit călătoria femeilor gravide cu o vârstă gestațională mai mare de 37 de săptămâni , și de asemenea obținerea asigurării de călătorie în acest caz poate fi dificilă.

Ce probleme medicale pot să apară în timpul zborului?

Unele dintre voi pot resimți disconfort: edeme ale mebrelor inferioare, nas sau urechi înfundate. Pe parcursul sarcinii, din cauza impregnării hormonale apare congestia mucoaselor. Mai mult de atât, modificările de presiune ale aerului din avion augmentează simptomatologia nasului înfundat. De asemenea, poate să apară starea de greață dacă ai rău de mișcare în timpul zborului.

Riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă (TVP) în timpul zborului cu avionul

TVP-ul presupune formarea unui cheag de sânge într-una dintre venele sistemul venos profund. Dacă acest cheag de sânge ajunge la plămâni (embolia pulmonară), există risc mare de deces. Un lucru important de reținut este acela că pe perioada gravidității și a lăuziei (perioada de 6 săptămâni imediată nașterii), din cauza unor modificări complexe ale echilibrului fluido-coagulant al sângelui, predomină un status protrombotic fiziologic.

Riscul de TVP pe parcursul zborului cu avionul crește pe măsură ce crește și durata zborului, și asta din cauza imobilizării pe o perioadă mai mare de timp. De asemenea, dacă asociezi și alți factori de risc precum prezența mutațiilor trombofilice, deshidratarea, fumatul, boli inflamatorii intestinale, varice, obezitate, etc, riscul pentru dezvoltarea TVP-ului crește.

Ce poți face pentru a preveni TVP?

-Încearcă să limitezi zborul cu avionul la un interval de 4 ore. În felul acesta nu vei avea nevoie de măsuri speciale de prevenție

-Îți recomand un consult la medicul specialist înainte de călătoria cu avionul pentru evaluarea riscului de TVP

-În cazul unui zbor cu durată medie sau mare (peste 4 ore): poartă haine lejere, încălțăminte confortabilă; alege scaunul de la culoar pentru a putea face plimbări scurte în avion fără a-i deranja pe cei de lângă tine, mișcă-ți picioarele la fiecare 30 de minute, hidratează-te în permanență, nu consuma alcool sau cofeină, poartă ciorapi elastici cu compresie gradată.

-Dacă ai asociați și alți factori de risc pentru TVP, indiferent de durata zborului, ți se poate administra un anticoagulant (heparină). O injecție cu heparină trebuie administrată în ziua zborului și zilnic timp de câteva zile după aceea. Din motive de siguranță, vei avea nevoie de o scrisoare de la medicul specialist pentru a ți se permite să faci aceste injecții în avion. Doza mică de aspirină nu pare să reducă riscul de TVP, dar continuă să o iei dacă aceasta a fost prescrisă dintr-un alt motiv.

Când să nu călătorești cu avionul

Dragile mele, dacă vă aflați într-una dintre situațiile de mai jos, recomandarea este să evitați călătoria cu avionul:

-Risc de naștere prematură

-Anemie severă

-Anemie falciformă (siclemie) și ai avut de curând o criză siclemică

-Episod recent de sângerare vaginală semnificativă

-Patologie pulmonară/cardiacă cu simptomatologie de tipul dispneei (respirație îngreunată)

-Unele linii aeriene interzic călătoria în caz de status medical post chirurgie abdominală (apendicectomie), otită medie, sinuzită, fractură osoasă.

-Dacă ești suspectă de sarcină ectopică sau ți s-a pus diagnosticul de amenințare de avort, te sfătuiesc să-ți faci o programare le medicul specialist pentru consult de specialitate si ecografie înainte de călătorie, pentru a te asigura ca ești în siguranță. Ține minte!!.. lucrurile nepravăzute se pot întâmpla pe perioada zborului!

Sfaturi și atenționări

Dacă ai peste 28 de săptămâni de sarcină, compania de linie aerienă îți poate cere o scrisoare medicală de la medicul specialist care să ateste vârsta gestațională, că ai o sarcină fără risc obstetrical crescut, si că ești sănătoasă și aptă pentru călătoria cu avionul. Unele companii aeriene au propriile formulare / documente care necesită a fi completate de către medicul specialist.

Este bine să ai la tine documentele de asigurare ale călătoriei, iar dacă alegi sa călătoresti în Europa, îți recomand să ai la tine un card de sănătate european. Acest card iți permite să obții îngrijiri medicale gratuite sau cu un cost redus în Europa. Dacă nașterea se întâmplă în mod neașteptat, cardul va acoperi costul tuturor ingrijirilor medicale atât pentru mamă cât și copil.

Ia după tine toate medicamentele pe care le iei zilnic!

Va trebui să treci prin verificările normale de securitate înainte de a zbura. Fără griji! Acest lucru nu este considerat riscant pentru tine sau pentru copilul tău. Poartă în permanență centura de siguranță când stai pe scaun, dar asigură-te că centura de siguranță este bine fixată pe partea superioară a coapsei și apoi sub burtică.

Atenție! Orice femeie însărcinată prezintă un mic risc să intre în travaliu mai devreme, sau să se rupă prematur membranele amniotice.  Dacă ți se întâmplă acest lucru în timpul zborului, nu există nicio garanție că exista pasageri la bord, sau membri ai echipajului instruiți și experimentați pentru a te ajuta să naști în siguranță. În consecință, pilotul ar putea fi nevoit să redirecționeze zborul pentru a te ajuta.

Graviduțelor, înainte să vă planificați călătoria cu avionul, gândiți-vă dacă este necesară această călătorie, dacă există facilități medicale la destinația aleasă, asta în cazul în care se poate întâmplă oricând o naștere neașteptată; dacă această călătorie va agrava probleme voastre medicale, sau dacă asigurarea medicală acoperă cheltuielile pentru nașterea și îngrijirile nou-născutului.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *