Consumul de alcool în sarcină

consumul de alcool in sarcina

Buna, dragile mele graviduțe!

Ne despart câteva ore de cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, care a oferit omenirii speranță la viață veșnică și iertare, Paștele! Nu știu câte dintre voi știu, dar cuvântul Paște vine de la “pasha”, un cuvânt evreiesc care înseamnă trecere. Noi, creștinii, sărbătorim cu această ocazie trecerea de la moarte la viață, de pe pământ la cer.

Întrucât există tradiția să se mănânce mult de sărbători, vreau să recomand graviduțelor, dar și restului populației generale, să evite consumul excesiv al alimentelor și al alcoolului în aceste câteva zile de sărbătoare.

Dacă ați citit cu atenție articolele publicate până acum, sunt convinsă că deja cunoașteți principiile unei alimentații sănătoase în sarcină. M-am gândit să vin în ajutorul vostru și cu informații privind consumul alcoolului pe perioada sarcinii.

Înainte de a vă ura spor la citit, vreau să profit de această ocazie și să vă urez ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflete pace, fericire, liniște și să vă bucurați de împliniri pe toate planurile alături de familie și de cei dragi. Spor la citit!

Generalități

Cea mai sigură abordare este să nu bei alcool deloc dacă esti gravidă, dacă vrei să obții o sarcină în viitorul apropiat sau dacă alăptezi. În cazul în care consumi cantități mici de alcool în perioada incipientă a sarcinii, când încă nu știi că ești gravidă, riscul afectării sarcinii este mic. Cu toate acestea, nu există un prag “sigur” al consumului băuturilor alcoolice în sarcină.

Consumul de alcool în timpul sarcinii poate afecta modul în care copilul se dezvoltă și crește în uter, sănătatea bebelușului la naștere și sănătatea copilului pe termen lung. Consumul mare de alcool de pe parcursul sarcinii poate avea drept rezultat un copil cu dizabilități fizice și mentale grave, cunoscut sub numele de sindrom alcoolic fetal (SAF). Este important să îi comunici medicului curant sau profesioniștilor din domeniul sănătății despre consumul de alcool, astfel încât să-ți poată oferi sprijin și informații adecvate.

Cum îmi poate afecta sarcina consumul de alcool?

După cum spuneam, evitarea consumului de alcool în sarcină este cea mai sigură variantă de a avea o sarcină fără complicații. Nu există dovezi referitoare la o cantitate sigură de alcool pe care să o poți consuma cât timp ești gravidă. Alcoolul traversează bariera placentară, ajungând la făt, cu apariția diverselor complicații.

Consumul de alcool în sarcină poate provoca:

-avort spontan

-afectarea dezvoltării fetale, în special a sistemului nervos central fetal

-insuficiență placentară cu restricție de creștere fetală intrauterină (greutate mică la naștere)

-risc de travaliu/naștere prematur (ă)

-predispoziție la diverse boli în perioada copilăriei/de adult

-sindromul alcoolic fetal

Cu cât bei mai mult, cu atât creșterea și dezvoltarea bebelușului tău vor fi mai afectate. Cu toate acestea, dacă reduci sau întrerupi total consumul de alcool, fătul va avea o rată de creștere normală. Oprirea consumului de alcool în orice moment în timpul sarcinii poate fi benefică. Cu toate acestea, în unele cazuri, efectele consumului mare de alcool asupra fătului nu pot fi inversate.

Ce presupune sindromul alcoolic fetal?

Consumul de alcool în sarcină poate avea efecte nefavorabile asupra creșterii și dezvoltării fetale care pot fi ușoare, moderate sau severe. Acestea presupun: afectare cognitivă, comportamentală, malformații congenitale: ale urechilor, globilor oculari, etc, afectarea fizionomiei: cap mic, fața plată, probleme de creștere, greutate mică la naștere, comportament hiperactiv, deficit de atenție, IQ scăzut, probleme vizuale, auditive, etc.

Recomandările ghidurilor

Femeile gravide trebuie descurajate în ceea ce privește consumul de alcool în sarcină, întrucât nu există o cantitate sigură ce se poate consuma, fără a afecta fătul.

Ce înseamnă o “băutură”? Este în regulă dacă beau bere sau vin?

Consumul oricarui tip de alcool poate afecta dezvoltarea fetală. Asta înseamnă consumul de bere, vin sau orice alt tip de băutură. O băutură standard este definită ca 17,74 ml de alcool pur. Aceasta este echivalentul unei beri de 355 ml, unui pahar de vin de 148 ml sau a unei cantități de 44 de ml de băutură distilată 80%.

Este bine dacă beau puțin alcool sau în anumite momente în timpul sarcinii?

Nu există o cantitate de alcool sigură cunoscută în timpul sarcinii sau atunci când încerci să rămâi gravidă. Nu există un moment sigur în timpul sarcinii pentru consumul de alcool.

Consumul de alcool al tatălui poate dăuna copilului?

În prezent se studiază modul în care alcoolul afectează sperma. Indiferent de efectele pe care le găsim, acestea nu sunt tulburări de SAF. SAF este cauzat în special de consumul de alcool al mamei în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, rolul tatălui este important. El poate ajuta femeia să evite consumul de alcool în timpul sarcinii. El o poate încuraja să se abțină de la consumul de alcool prin evitarea situațiilor sociale care implică consumul de alcool.

Dragile mele, sper că informațiile prezentate în acest articol vă răspund la curiozitățile legate de consumul de alcool în sarcină.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂

2 thoughts on “Consumul de alcool în sarcină”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *