Care sunt metodele de epilare considerate sigure în sarcină?

care sunt metodele de epilare considerate sigure in sarcina?

Bună, dragile mele graviduțe!

După cum bine știți, sarcina reprezintă un moment unic și palpitant în viața fiecareia dintre noi. Este perioada în care apar o multitudine de schimbări în organismul nostru, atât în planul emoțional cât și în cel fizic. Una dintre aceste modificări este creșterea părului în locuri neobișnuite și nedorite. Mai mult de atât, hormonii de sarcină determină o creștere mai viguroasă a firului de păr. Pentru că majoritatea dintre voi graviduțelor, mă întreabă “pot să mă epilez în sarcină? ce metodă de epilare este considerată sigură în sarcină?”, în continuare veți regăsi informații cu privire la această curiozitate. Vă urez spor la citit!

Generalități

Dragile mele graviduțe, după cum spuneam și mai sus în text, hormonii de sarcină sunt răspunzători pentru toate schimbările fiziologice (normale) prin care trece corpul vostru. O parte dintre acestea sunt reprezentate de: piele mai destinsă și mai lucioasă datorită vascularizației accentuate în sarcină, pigmentație crescută la nivel tegumentar (apare cloasma, se pigmentează areolele mamare, linia albă, ombilicul, cicatrici, etc),  apariția vergeturilor dar și creșterea firelor de păr pe locuri neobișnuite precum buza superioară, bărbie, sau în zonele lombar și abdominal (pe spate și pe burtică).

Din cauza vascularizației accentuate din zona pubiană, pielea voastră va fi mult mai sensibilă iar epilarea poate deveni mai dureroasa decât înainte de sarcină. Din fericire, există o serie de metode pentru îndepărtarea în siguranță a firelor de păr nedorite.

Epilarea cu ceară

Epilarea cu ceară în timpul sarcinii este în general, considerată sigură. Fie că faceți acest lucru singure acasă sau mergeți la un salon pentru înfrumusețare, asigurați-vă că respectați/sunt respectate regulile de igienă: să nu fie reutilizate benzile sau ceara între cliente, salonul să fie curat, personalul specializat să poarte manuși și să folosească o nouă spatulă de aplicat ceara pentru fiecare clientă în parte.

Această metodă de epilare oferă rezultate pe termen lung. Puteți opta pentru ea dacă pielea voastră nu devine prea sensibilă în sarcină. Vă recomand să evitați folosirea acesteia pe zonele cu varice, pe nas sau urechi, pe tegumentul cu nevi pigmentari (alunițe) sau negi, pe pielea iritată sau inflamată.

Vă sfătuiesc ca înainte de a vă epila cu ceară, să o testați prin aplicarea acesteia pe o mică zonă a pielii și să urmăriți preț de câteva minute dacă apar diverse reacții adverse. Folosiți o soluție antiseptică înainte și după acest procedeu de înfrumusețare pentru a diminua riscul de dobândire a vreunei infecții bacteriene, precum și de a calma o eventuală iritație a pielii.

Vă atenționez asupra următoarelor situații medicale care au contraindicație pentru epilarea cu ceară: taieturi deschise, varice, erupții cutanate, țesut cictricial, coșuri, alunițe, negi, etc.

Aveți grijă ca ceara să nu fie prea fierbinte, în felul acesta evitați o arsură tegumentară care se poate infecta.

Pe masură ce sarcina avansează, o să vă fie din ce în ce mai greu să vă epilați cu ceară singure acasă, așadar soluția rămâne un salon profesionist. Personalul specializat trebuie instruit corespunzător. Există tehnici și poziții specifice care trebuie utilizate.

Spre exemplu, gravidele începand cu luna a V-a de sarcină vor evita poziția culcat pe spate din cauza apariției sindromului utero-cav, au nevoie de sprijin suplimentar iar procedeul în sine trebuie să fie cât mai confortabil. După epilarea cu ceară nu uitați să folosiți o cremă hidratantă.

Epilarea cu lama de ras

Dragile mele, rasul este o metodă de epilare considerată sigură în sarcină. Poate fi folosită pentru îndepartarea firelor de păr de pe suprafețe mari tegumentare (mâini, picioare) sau de pe suprafețe mici tegumentare (față, zonă pubiană, axilă). Așteptați-vă să apelați la acest procedeu de înfrumusețare mai des decât înainte de sarcină, pentru că părul va crește mai gros și mai repede din cauza vascularizației crescute în tot organismul vostru.

Atât aparatele de bărbierit manuale cât și aparatele de ras electrice sunt sigure, însă asigurați-vă că folosiți întotdeauna o lamă de ras nouă. Nu împărțiți cu partenerul vostru o mașină de ras pentru că poate să crească riscul infecțios. Folosiși mult gel de ras hidratant care oferă protecție împotriva rănirii și sub nicio formă nu vă epilați în cabina de duș. Vă puteți dezechilibra și accidenta ușor. Așadar, cereți ajutor partenerului sau rugați o prietena să vă ajute.

Cremele depilatoare

Deși cremele, gelurile, aerosolii, loțiunile de îndepărtare a firelor de păr nedorite  pot părea o opțiune ușoară, studiile științifice nu afirmă siguranța utilizării lor în timpul sarcinii. Aceste produse conțin ingrediente active precum pulberea de sulfură de bariu și tioglicolatul de calciu care afectează structura proteică a părului, determinându-l să se dizolve într-o masă asemănătoare cu jeleul, ce poate fi ștearsă de pe piele cu ușurință. Substanțele chimice au un miros distinct, care este cel puțin foarte neplăcut și în cazuri rare se știe că provoacă o reacție alergică.

Vă recomand să amânați utilizarea acestora ca metodă de epilare până după naștere!

Decolorarea firelor de păr

Firele de păr crescute în locurile nedorite pot fi mascate cu ajutorul decoloranților. Totuși, aceste substanțe sunt aplicate direct pe piele iar o parte pot fi absorbite în circulația sistemică și pot să ajungă la făt.

Dragile mele graviduțe, din moment ce nu s-au făcut studii fiabile pentru a stabili dacă utilizarea decolorantului de păr este sigură sau nu în timpul sarcinii, cel mai înțelept este să renunțați la această opțiune până când veți naște.

Epilare laser diodă/electroliză

Utilizarea soluțiilor permanente de îndepărtare a firului de păr, cum ar fi laserul și electroliza este periculoasă în timpul sarcinii. Îndepărtarea părului cu laser este un procedeu prin care lumina laser urmărește pigmentul din păr, dăunând foliculului de păr pentru a opri creșterea viitoare.

Epilarea prin electroliză este o metodă prin care rădăcina firului de păr este distrusă cu ajutorul unui ac prin care trece curent electric pentru a distruge foliculul (riscant mai ales pentru gravide, deoarece lichidul amniotic care înconjoară fătul în curs de dezvoltare conduce electricitatea).

Pentru că nu s-au făcut studii fiabile pentru a determina dacă îndepărtarea părului cu laser sau cu electroliza sunt sigure pentru femeile gravide și pentru că părul nedorit ar trebui să dispară la șase luni de la naștere, cel mai bine este să amânați folosirea acestor metode până după naștere.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *