404 Not Found


nginx
Știați că există un fruct care ne poate ajuta să avem un travaliu mai ușor? | Sarcina Mea

Știați că există un fruct care ne poate ajuta să avem un travaliu mai ușor?

Știați că cu DR Alexandra BRUJA

Când vine vorba despre nașterea naturală (pe cale vaginală), toate ne dorim să avem parte de un travaliu ușor, scurt și lipsit de durere. Ei bine, există un fruct care ne poate ajuta să avem un travaliu ceva mai ușor decât în mod obișnuit.

Este vorba despre curmală sau fructul palmierului Phoenix dactylifera, un fruct bogat în carbohidrați, proteine, vitamine și minerale.

Dragile mele, nu spun eu lucrul acesta ci datele științifice publicate în literatura de specialitate.

Un studiu care susține efectul benefic al consumului de curmale aupra nașterii vaginale este cel publicat în anul 2017, în renumita revistă Journal of Obstetrics and Gynaecology, de către Razali N. et al.

În acest studiu au fost incluse graviduțe aflate la prima sarcină și care urmau să nască pe cale vaginală. Criteriile de includere în studiu au fost: vârsta gestațională de cel puțin 36 de săptămâni, membrane amniotice intacte, fără alte patologii medicale asociate. Un numar de 77 dintre femeile însărcinate care au participat la acest studiu au fost desemnate în mod aleator să mănânace zilnic câte 7 curmale, adică echivalentul a 70-80 g de curmale/zi, iar alte 77 de graviduțe să se abțină de la consumul acestor fructe.

Ce au concluzionat specialiștii în urma rezultatelor obținute?

Ei bine, se pare că aportul acestor fructe în ultimele săptămâni de sarcină are un efect pozitiv asupra evoluției travaliului și al nașterii. Mai mult de atât, consumul de curmale scade nevoia susținerii și intensificării travaliului cu ajutorul oxitocinei.

Un alt studiu desfășurat în Iran, pe gravide cu vârste gestaționale cuprinse între 37 și 38 de săptămâni a dovedit efectul pozitiv al consumului de curmale în maturarea (“coacerea”, “înmuierea”) colului uterin, proces care însumează toate modificările chimice și fizice ale colului uterin.

“Coacerea” colului uterin este extrem de importantă pentru dilatația colului uterin și debutul travaliului.

De asemenea, consumul de curmale previne hemoragia din postpartum. Un studiu de specialitate publicat în anul 2007 în revista Shiraz E-Medical Journal, efectuat pe un număr de 62 de lăuze susține efectul surprinzător al consumului de curmale asupra sângerării vaginale cu debut în postpartum. Rezultatele studiului sunt mai mult decât intrigante.

Dragile mele, se pare că aportul a cca. 50 g de curmale imediat după delivrență, sau mai bine zis după nașterea placentei, reduce sângerarea pe cale vaginală din primele 3 ore de la naștere, mai mult decât o face administrarea intramusculară a 10 UI de oxitocină.

Rezultatele studiului sunt: 162,5 ml. de sânge pierdut în primele 3 ore de la naștere în cazul lăuzelor care au consumat curmale, respectiv 220.7 ml. de sânge pierdut în cazul lăuzelor care nu au consumat curmale.

Curmalele conțin calciu, serotonină, tanin și glucoză, toate aceste elemente fiind esențiale în controlul sângerării.

În concluzie, curmalele conțin o serie de proprietăți nutriționale și terapeutice care le recomandă atât în controlul sângerării pe cale vaginală cu debut în postpartum, cât și în obținerea unui travaliu mai ușor de tolerat.

Până la următorul “Știați că…?” vă îmbrățișez cu drag! 😊

2 thoughts on “Știați că există un fruct care ne poate ajuta să avem un travaliu mai ușor?”

  1. Bună. Aș dori să știu dacă trebuie consumate curmalele de la începutul sarcinii în fiecare zi până la naștere sau de la o anumită săptămână? Mulțumesc frumos.

    1. Buna, Madalina. Daca vei citi cu atentie articolul, vei observa ca toate studiile de specialitate sunt facute pe gravide aflate in trimestrul 3 de sarcina, care au cel putin 36 de saptamani de sarcina, si ce este cel mai important aspect, pe gravide fara alte patologii medicale asociate, precum cele cu risc de nastere prematura, placenta praevia, sarcina gemelara, etc. Specialistii recomanda utilizarea acestor fructe in ultimele saptamani de sarcina, sau mai bine zis in cele 3-4 saptamani inainte de termen. Iti recomand totusi sa-ti anunti medicul curant de intentia de a folosi curmale. Nastere usoara iti doresc! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *