Bună, dragile mele!
V-ați întrebat vreodată dacă rutina voastră în ceea ce privește îngrijirea zonei intime este corect efectuată?
Deseori, mă întâlnesc în practica medicală cu femei care fie nu pun accent pe igiena intimă, fie își spală vaginul de câteva ori pe zi. Ei bine, niciuna dintre cele două extreme nu este de preferat pentru sănătatea intimă.
Un vagin sănătos este echivalentul unei flore vaginale sănătoase.
Flora vaginală este compusă preponderent din Lactobacili (Doderlein), adică din acele bacterii “bune”, care protejează împotriva infecțiilor vaginale. Aceste microorganisme produc acid lactic, întreținând în felul acesta un PH moderat acid la nivelul vaginului, de circa 3.8-4.5.
În anumite circumstanțe, echilibrul florei vaginale este perturbat.
Care sunt principalele cauze care duc la reducerea numărului de Lactobacilli Doderlein?
1. Stresul
2. Igiena în exces
3. Un sistem imunitar deficitar
4. Administrarea de antibiotice
5. Modificările hormonale (contraceptive, sarcină, menopauză, etc.)
Iată mai jos câteva reguli pentru o igienă intimă sănătoasă
1. Îngrijește zilnic vulva (organul genital extern) și zona interfesieră.
2. Folosește produse de igienă intimă special concepute pentru această zonă sensibilă. Îți recomand să folosești produse testate dermatologic, hipoalergenice, cu ingrediente naturale, cu PH fiziologic, fără parabeni sau parfumuri.
3. Evită dușurile vaginale. Apelează la ele doar la indicația medicului tău curant. Dacă totuși optezi pentru un duș vaginal, execută-l cât mai superficial, întrucât vaginul are propriul sistem de curățare, prin intermediul secrețiilor sale. Altfel, vei risca să îndepărtezi și Lactobacilii, despre care spuneam că prezența lor în vagin este esențială pentru a preveni infecțiile bacteriene sau fungice.
4. Evită obiectele vestimentare strâmte pentru că acestea favorizează iritațiile intime, și renunță la lenjeria de corp intimă pe parcursul nopții.
5. Clătește cu apă din abundență zona intimă după ce ai ieșit din mare sau din piscină, și desigur, îndepărtează costumul de baie umed după ce ai finalizat activitatea de la plajă sau piscină.
6. Programează un consult ginecologic la cea mai mică suspiciune de infecție vaginală: prurit (mâncărime), usturime, secreție abundentă de culoare alb-gri, galbenă, verde sau maronie, eritem (roșeață) local.
7. Practică sexul protejat și limitează partenerii sexuali. Astfel, vei reduce riscul de boli cu transmitere sexuală.
Până data viitoare, vă îmbrățișez cu drag! 😊