Bună, dragile mele graviduțe!
Imaginea pe care o afișăm contează foarte mult, fie că ne dorim sau nu. Bineînțeles că toate ne dorim să fim văzute frumoase, curate, stiliate și îngrijite de către cei din jurul nostru.
Se spune că manichiura este cartea de vizită a unei femei. Desigur, o manichiură îngrijită denotă sănătate, curățenie, ca să nu mai vorbim despre faptul că manichiura ajută la formarea primei impresii a interlocutorului despre tine.
Așadar, la rugamintea cititoarelor blogului, voi aborda o temă mult așteptată, și anume ce trebuie să știm despre îngrijirea unghiilor în sarcină și cum să prevenim orice risc pe care îl presupune acest mic răsfăț. Vă urez spor la citit!
Dragile mele, nu există multe studii de specialitate care să analizeze principalele metode de înfrumusețare desfășurate pe parcursul sarcinii. Cu toate acestea, se pare că a-ți face manichiura, respectiv pedichiura în timpul sarcinii, este considerat un lucru sigur. Cea mai mare preocupare este reprezentată de infecțiile cutanate sau ale patului unghial care se pot dezvolta în urma acestui procedeu de înfrumusețare.
Fie că sunteți însărcinate sau nu, dacă alegeți să vă faceți manichiura/pedichiura la un salon de cosmetică, asigurați-vă că acesta are o igienă corespunzătoare și respectă normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea materialelor/instrumentelor folosite. Pentru a putea face asta, ar trebui să cunoașteți și voi aceste norme. Le puteți afla accesând site-ul ministerului sănătății.
Atunci când instrumentarul folosit nu este sterilizat temeinic, riscați să dezvoltați tot felul de infecții bacteriene, fungice, virale. Tabloul clinic se poate instala imediat sau la un interval de câteva săptămâni/luni de zile.
Atenție! Cele mai multe produse folosite pentru îngrijirea unghiilor, precum primerul pentru ojă, oja, diluantul de ojă, sau extensiile de unghii din gel/acril, conțin compuși organici volatili. Prin urmare, în timpul petrecut la salonul de înfrumusețare poți fi expusă la următoarele substanțe chimice:
-Toluenul- o substanță chimică care se regăsește și în benzină; poate provoca amețeli, afectează funcția de reproducere, etc;
-Formaldehida- un agent cancerigen; folosită pentru prezervarea țesuturilor moarte; de evitat inhalarea și contactul cu pielea;
-Dibutil ftalatul- o substanță chimică deosebit de periculoasă, afectează sistemul de reproducere masculin; perturbă sistemul endocrin;
Principalul pericol este reprezentat de inhalarea acestor substanțe chimice, deși ele pot fi absorbite la nivelul pielii sau pot fi chiar ingerate accidental. Partea bună este că acești compuși organici volatili se evaporă în aer, prin urmare un sistem de ventilație corespunzător împiedică o expunere periculoasă.
Diluanții de ojă pot să conțină acetonă, cunoscută drept o substanță cu efect toxic asupra sistemului nervos. De asemenea, acetona poate provoca fragilitatea/friabilitatea unghiilor.
Deși ne încântă ideea că ojele semipermanente ne mențin unghiile frumoase timp de 2-4 săptămâni, acestea pot să conțină substanțele chimice menționate mai sus în text. Mai mult de atât, pentru uscarea ojei sunt folosite lămpi UV/LED. Ambele tipuri de lămpi emit UV de tip A ce pot provoca deteriorarea ADN ului celular de la nivelul pielii. De asemenea, procesul de îndepărtare a ojei implică înmuierea unghiilor în acetonă timp de 20 de minute, ceea ce nu este recomandat femeilor însărcinate.
În componența materialelor moderne de modelare a unghiilor, printre care și gelul sau acrilul, se mai găsește o substanță chimică denumită metacrilat. Acesta este de două tipuri: metacrilatul de metil (MMA), care este nociv pentru dezvoltarea fetală, chiar cu posibilitatea apariției malformațiilor fetale în cazul folosirii acestuia, și metacrilatul de etil (EMA). EMA reprezintă o variantă mai puțin toxică pentru făt. Folosirea MMA a fost interzisă în SUA și Europa. Totuși, acesta se poate regăsi în materialul originar din China.
Cu toate că este necesară o cantitate mult mai mare de MMA/EMA față de cea gasită în extensiile pentru unghii din gel/acril, pentru a putea fi afectat produsul de concepție, vă recomand să stați departe de gel/acril cel puțin în primul trimestru de sarcină, când are loc organogeneza.
De luat în calcul faptul că obținerea unei manichiuri cu gel este un proces care durează mult, prin urmare prelungește expunerea voastră la substanțele chimice.
Din fericire, industria îngrijirii unghiilor a dezvoltat produse sigure de folosit pentru gravide. Aceste produse, denumite “3 free” nu au în compoziția lor trioul toxic format din fomaldehidă, toluen și dibutil ftalat. Mai mult de atât, mai există și oje “5 free”, din compoziția cărora sunt excluse și rășina de formaldehidă sau camfo.
Unele companii au facut un pas înainte și au creat produse de îngrijire a unghiilor din care au fost excluse mai multe substanțe toxice, făcând aceste produse mai prietenoase pentru o sarcină.
Așadar, citește bine eticheta produsului înainte să-l achiziționezi!
Sfaturi de luat în considerare
După cum bine știi, mirosul este accentuat pe parcursul sarcinii, iar mirosul de acetonă/ojă îți poate declanșa greața. Prin urmare, îți recomand să alegi un salon cu o bună ventilație pentru a preveni expunerea inutilă la vaporii substanțelor chimice.
Încearcă să eviți manichiura cu gel/acril în primul trimestru de sarcină.
Folosește lacurile pentru unghii/ojele cele mai puțin toxice, precum cele “3 free”, “5 free”, “7/9 free”.
Fă-ți programare la un salon de cosmetică recunoscut pentru respectarea normelor de igienă sanitară.
Iți recomand să alegi o formă pătrata a unghiei, întrucât scade riscul de apariție a unghiilor încarnate, respectiv a infecțiilor.
Nu-ți tăia cuticulele! Te expui la infecții în acest fel. Orice mică leziune este o poartă de intrare pentru bacteriile care mișuna pe suprafața pielii.
Nu consuma alimente în salonul de cosmetică pentru a evita ingerarea accidentală a substanțelor chimice.
Ai grijă la masajul picioarelor pe care îl primești în salonul de cosmetică. Există anumite puncte de presiune localizate la nivelul tălpii care pot fi stimulate în vederea declanșării travaliului. Dacă vrei să beneficiezi de acest mic răsfăt, te sfătuiesc ca masajul primit să fie delicat sau să fie făcut de un specialist în domeniul reflexoterapiei.
Asigură-te că instrumentele folosite sunt sterilizate corespunzător, la autoclav. Siguranța este pe primul loc, prin urmare întreabă ce metodă de sterilizare folosește salonul de cosmetică pe care îl frecventezi. Altfel, adu-ți trusa de unghii de acasă. În acest fel ești sigură că nu te expui vreunui risc infecțios.
Dragile mele, sper ca informațiile de mai sus să vă fie de folos. Nu uitați că lucrurile făcute cu măsură sunt considerate sigure și sănătoase.
Folosirea ocazională a produselor de îngrijire a unghiilor, într-un spațiu bine ventilat nu se asociază cu riscuri pentru sarcina voastră.
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂