Infecțiile vaginale în timpul sarcinii: cauze, simptome, tratament

Infecțiile vaginale în timpul sarcinii: cauze, simptome, tratament

Bună, dragile mele graviduțe!

Vaginita este o afecțiune ginecologică frecvent întâlnită în rândul femeilor.

Ei bine, pentru că foarte multe dintre voi mă întreabă ce înseamnă mai exact această afecțiune și care sunt riscurile și complicațiile acesteia pentru o sarcină, vă invit să rămâneți alături de mine până la finalul aricolului, pentru a vă satisfice toate aceste curiozități. Vă urez spor la citit! 😊

Ce este vaginita/vulvo-vaginita?

Vaginita este o infecție, o inflamație a vaginului, cauzată de dereglarea microflorei normale (formată în special din lactobacili).

Vulvo-vaginita se referă la inflamația concomitentă a vaginului și a vulvei.

Aceste afecțiuni pot rezulta în urma unor infecții cauzate de diverse organisme, cum ar fi bacteriile, ciupercile sau virusurile.

De asemenea, uscăciunea vaginală, deficitul de hormon estrogen, iritațiile produse de diferite substanțe chimice găsite în creme, spray-uri sau chiar îmbrăcămintea neporivită pot conduce la vaginite.

Ce sunt lactobacilii și care este rolul acestora?

Spuneam un pic mai sus în text faptul că, lactobacilii reprezintă componenta majoră a florei vaginale normale.

Hai să aflăm împreună mai multe informații despre aceste bacterii atât de benefice pentru organismul uman.

Lactobacillus este un gen de bacterii Gram-pozitive, facultativ anaerobe sau microaerofile, în formă de bastonaș, care nu formează spori.

Aceste bacterii reprezintă componenta majoră a grupului de bacterii care formează acid lactic (adică aceste bacterii se ocupă cu transformarea zaharurile în acid lactic).

La om, lactobacilii constituie o componentă semnificativă a microbiomului sistemului digestiv, sistemului urinar și sistemului genital.

Speciile Lactobacillus produc peroxid de hidrogen, care inhibă creșterea și virulența patogenului fungic Candida albicans, atât in vitro cât și in vivo.

Studiile in vitro au arătat faptul că Lactobacillus sp. reduce patogenitatea lui C. albicans prin producerea de acizi organici și anumiți metaboliți.  

Pe lângă efectele sale asupra C. albicans, Lactobacillus sp. interacționează si cu alți agenți patogeni. De exemplu, Lactobacillus reuteri poate inhiba creșterea multor specii bacteriene prin utilizarea glicerolului pentru a produce substanța antimicrobiană numită reuterină.

Un alt exemplu de acest gen este Lactobacillus salivarius, care interacționează cu mulți agenți patogeni prin producerea salivaricinei B, o bacteriocină.

Interesant, așa e?

De ce sunt gravidele mai predispuse la infecțiile vaginale?

În timpul sarcinii, modificările nivelului seric hormonal (de estrogen și progesteron) determină modificări fiziologice asupra valorii PH-ului vaginal.

Astfel de modificări fiziologice au drept rezultat congestia și hipertrofia mucoasei vaginale, aspect ce va susține creșterea bacteriilor anaerobe, precum și a altor microorganisme patogene în interiorul vaginului.

În plus, hipertrofia glandelor cervicale, proliferarea celulelor cervicale, scăderea numărului de limfocite B, modifică răspunsul imun local al colului uterin și al vaginului.

Așadar, această nouă predispoziție a gravidei pentru vaginite, va duce la inflamație vaginului și a colului uterin, aspect ce poate avea efecte negative asupra sănătății produsului de concepție.

Câte tipuri de vaginită există?

Dragile mele, există mai multe tipuri de vaginită, fiecare cu propria sa cauză, propriile simptome și propiul tratament, după cum urmează:

Candidoza vaginală sau vaginita candidozică

Candidoza este provocată de infecția fungică, cu Candida sp.

Candida reprezintă o ciupercă ce trăiește în mod normal în vaginul, în gura și tractul digestiv uman.

O infecție apare atunci când în mod anormal există o multiplicare excesivă a ciupercii, evident cu debutul simptomatologiei deranjante.

Infecțiile candidozice produc o secreție vaginală albă, densă, grunjoasă. Aspectul și consistența secreției vaginale este asemănătoare laptelui bătut.

Deși scurgerea vaginală poate fi oarecum apoasă, în general este inodoră (fără miros).

Candidozele vaginale determină inflamatia vaginului și a vulvei, cu apariția următoarei simptomatologii: mâncărime locala, usturimi vulvo-vaginale, vulvă roșie, edemațiată, disurie (disconfort la urinat), precum și „mici tăieturi” pe vulvă din cauza pielii extrem de friabile.

Vaginoza bacteriană (VB)

Vaginoza bacteriană este cea mai comun întâlnită vaginită determinată de o bacterie, de cele mai multe ori este vorba despre Gardnerella vaginalis.

VB va provoca o descărcare vaginală cu miros anormal. Secreția vaginală este de obicei subțire și lăptoasă și este descrisă ca având un miros de „pește”. Acest miros poate deveni mai pregnant după actul sexual.

Roșeața sau mâncărimea vaginului nu sunt simptome comune ale vaginozelor bacteriene, cu excepția cazului în care femeia are o co-infecție, adică VB i se asociază candidoza vaginală.

Unele femei cu vaginoză bacteriană nu au deloc simptome, iar vaginita este descoperită doar în timpul unui examen ginecologic de rutină.

Vaginoza bacteriană este cauzată de o combinație de mai multe bacterii care trăiesc de obicei în vagin, și apare atunci când echilibrul pH-ului vaginal este deranjat.

ATENȚIE! VB nu este o boală cu transmitere sexuală (BTS), deși se întâlnește la femeile active sexual. Factorii de risc pentru VB sunt: partenerii sexuali multiplii, dușurile vaginale, fumatul, etc.

Vaginita trichomoniazică

Este cauzată de un organism unicelular protozoar cu flagel, Trichomonas vaginalis.

Simptomatologia este caracterizată prin secreții vaginale gălbui-verzui, urât mirositoare, mâncărimi vulvo-vaginale, dureri vulvo-vaginale, disurie, durere în abdomenul inferior, etc.

De asemenea, această vaginită poate fi o infecție asimptomatică.

Face parte din categoria de BTS-uri, așadar ambii parteneri trebuie tratați.

Vaginita provocată de Chlamydia trachomatis sau Neisseria gonorrhoeae

Chlamydioza este una dintre cele mai frecvent întâlnite BTS-uri.

Din păcate, adeseori infecția este asimptomatică, făcând diagnosticul mai dificil.

Căteodată, infecția este acompaniată de o secreție vaginală gălbuie, sângerari vaginale după un contact sexual, durere în abdomenul inferior, etc.

Vaginita virală

Virusuri incriminate: Herpes simplex virus (HSV), Human Papilloma virus (HPV)

Vaginita non-infecțioasă

Cea mai frecventă cauză pentru acest tip de vaginită este reacția alergică la substanțele iritante din spray-uri vaginale, săpunuri, geluri intime sau produse spermicide, detergenți, lubrifianți, etc.

Femeile însărcinate cu unele tipuri de vaginite pot avea un risc mai mare pentru nașterea prematură.

Vaginita atrofică

Este o altă formă de vaginită non-infecțioasă cauzată de deficitul de estrogen. Se caracterizează prin simptome genito-urinare cu debut în premenopauză/menopauză.

Riscurile și complicații vaginitei pentru sarcină

Dragile mele, fătul este protejat de infecția cu microorganismele localizate în vagin, prin intermediul colul uterin, care controlează și limitează infecția microbiană prin producerea de citokine și molecule antimicrobiene.

De asemena, mucusul opac de la nivelul colului uterin reprezintă o barieră împotriva ascensionării bacteriilor din vagin spre cavitatea uterină.

Dacă această barieră este afectată, bacteriile pot intra în cavitatea uterină, ceea ce poate duce la corioamniotită (infecția cavității uterine și a produsului de concepție).

Ei bine dragile mele, rezultatele studiilor găsite în literatura de specialitate, referitoare la riscurile VB pentru o sarcină sunt controversate.

În timp ce unele studii de specialitate susțin o legătură între VB și avortul spontan sau nașterea prematură (NP), alte studii de specialitate susțin faptul că testarea screening la gravidele asimptomatice NU este recomandată.

Nici în cazul gravidelor asimptomatice cu istoric de NP, testarea pentru VB nu este recomandată.

Totuși, pentru gravidele cu istoric de NP cauzată de VB, ar fi utilă testarea screening și tratarea timpurie a infecției vaginale depistate.

În cazul simptomatologiei prezente, gravida este testată și tratată corespunzător.

Dragile mele, eu vă recomand să țineți aproape cu medicul vostru curant, și să urmați indicațiile acestuia.

Măsuri de prevenție împotriva vaginitei

Evită purtarea hainelor care păstrează căldura și umezeala. Purtarea lenjeriei din nylon, spandexul sau blugii strâmți pot favoriza apariția infecțiilor candidozice.

Ai grijă la igienă.

Există puține dovezi științifice care susțin faptul că iaurtul și probioticele care conțin lactobacili vor reduce apariția vaginitelor. Totuși, îți recomand să ai grijă la alimentație, să consumi produse lactate fermentate și să limitezi consumul zaharului.

Evită pe cât posibil gelurile intime și săpunurile parfumate.

Evită dușurile vaginale.

Practică sexul protejat.

Păstrează un singur partener sexual.

Evită consumul de alcool și droguri.                   

Tratament

Dragile mele, pentru a beneficia de un tratament adecvat, vă recomand o testare în prealabil la medicul curant.

Nu ezitați să cereți ajutor de specialitate.

Pentru detalii suplimentare despre cum vă pot ajuta eu, vă rog să consultați pagina de Servicii medicale.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *