Bună, dragile mele graviduțe!
Am observat cu plăcere faptul că ultimul articol publicat pe blog, și anume riscurile expunerii la soare pe parcursul sarcinii, v-a stârnit interesul. Prin urmare, profit de ocazie și vă mulțumesc pentru feedback-urile primite. Recunosc cu modestie faptul că mă așteptam să se întâmple așa, pentru că această curiozitate și poftă pentru informație devine naturală când este vorba despre sănătatea sarcinii și a pielii noastre.
M-am tot gândit la ce să scriu în continuare, astfel încât să vă mențin interesul viu. Nu a durat mult și am găsit tema potrivită pentru articolul de astăzi. Bineînțeles că vă datorez vouă acest lucru! Cred că am spus-o și cu alte ocazii, cea mai bună sursă de inspirație pentru subiecte captivante și de interes pentru voi, graviduțelor, dar nu numai, sunteți chiar voi!
Dragile mele, blogul pe care îl scriu cu drag și empatie pentru fiecare dintre cele care experimentează bucuria de a deveni mamă, a devenit un proiect de suflet pentru mine. Voi face tot ce-mi stă în putință să-l umplu cu informații de actualitate, pentru ca toate dintre noi să avem parte de o sarcină cât mai sănătoasă. Menționez că aștept în continuare sugestiile și ideile voastre prin intermediul formularului de contact de pe blog.
Să revenim la tema de astăzi. Am hotărât să dau curs unei idei care aparține uneia dintre cititoarele blogului, și anume înotul și ce trebuie să știm despre acesta pentru a-l practica în siguranță pe parcursul sarcinii. Mă simt motivată să dezvolt acest proiect în continuare când observ că există viitoare mamici cu adevarat preocupate pentru minunea pe care o poartă în pântece. Vă urez spor la citit!
Dragile mele, înotul este una dintre activitățile fizice recomandate în timpul sarcinii. Apa ajută la susținerea greutății suplimentare, un avantaj binevenit în special în al treilea trimestru de sarcină. Totuși, înainte de a practica acest sport în sarcină, programați-vă la un consult de specialitate în cadrul căruia vor fi discutate particularitățile sarcinii voastre.
Dacă obișnuiați totuși să inotați înainte de sarcină, ar trebui să vă puteți continua rutina și pe parcursul acesteia. Desigur, puteți lua în considerare să vă apucați de această activitate chiar în timpul sarcinii. Este perfect în regulă. În general, este sigur să inotați în timpul sarcinii până la nașterea bebelușului.Cu toate acestea, faceți consulturi periodice la medicul curant pentru a vă asigura de bunăstarea bebelușului vostru, precum și de faptul că membranele amniotice sunt intacte.
Un pic de știință..!
Efectul major al imersiei în apă constă într-o redistribuire a fluidului extravascular în spațiul vascular, aspect ce va conduce la creșterea volemiei. Acest fenomen apare rapid, este direct proporțional cu adâncimea apei, și determină o scădere a tensiunii arteriale sistemice (sistolică, diastolică). Aceste modificări sunt însoțite de scăderea hormonului antidiuretic, a aldosteronului, a activitătii reninei plasmatice, respectiv de creșterea hormonului natriuretic.
Modificarea volumului sanguin determină modificari în ventilație, și anume: scade capacitatea vitală, scade volumul expirator de rezervă.
Nu s-au raportat efecte adverse asupra fătului în timpul exercițiilor practicate în apă în timpul sarcinii.
Beneficiile înotului:
– îmbunătățeste funcția cardiovasculară/respiratorie
– crește tonusul muscular, ușurând travaliul
– reduce edemele
– arde caloriile, prin urmare ajută la menținerea unei greutăți optime
– îmbunătățește calitatatea somnului
– ameliorează starea de oboseală
– ameliorează durerea de cauză sciatică
– reduce grețurile matinale, etc.
Dacă vă doriți să faceți acest tip de sport în sarcină, vă recomand să începeți cu începutul. Lucrați încet și treptat până când veți ajunge la sesiuni care durează până la 30 de minute. Alternați înotul în decubit ventral cu cel în decubit dorsal (pe față, respectiv pe spate), în timp ce loviți ușor apa cu picioarele. Aveți grijă să nu vă arcuiți spatele prea mult.
Reguli pentru înotul în siguranță
Verifică siguranța apei în care înoți! Dragile mele, am primit mai multe întrebari legate de siguranța înotului în timpul sarcinii în apa care conține clor. După cum bine știți, apa din piscine este tratată cu o substanță chimică, adesea clorul, pentru a preveni contaminarea bacteriană și infecțiile rezultate în urma multiplicării bacteriene. Vreau să menționez că înotul în apa care nu este tratată cu clor, este mai dăunător decât înotul în apa tratată, prin infecțiile care pot să apară. Din câte am reușit să aflu, se pare că nivelul clorului liber din apă trebuie să se încadreze între 0,5 și 2 g/mc, acesta depinzând de lumina soarelui, numărul de utilizatori, temperatură, etc.
S-au facut studii de-a lungul timpului care au analizat legătura între înotul în apa tratată cu clor și efectele adverse asupra produsului de concepție. Studiile au analizat cum influențează trihalometanul (THM), o substanță toxică ce se formează în urma interacțiunii clorului din apă cu materia organică, precum celulele pielii, diverse produse cosmetice, și dezvoltarea produsului de concepție. Din păcate, rezultatele nu sunt concludente.
Așadar, sfatul meu pentru voi este să evitați piscinele supraaglomerate, cu ventilație deficitară, să faceți duș înainte și după fiecare imersie în apa care conține clor, să limitați expunerea, eventual informați-vă referitor la concentrația clorului din apa piscinei pe care o frecventați.
Evită sauna/bazinul cu apă fierbinte. Petrecerea a mai mult de 10 minute într-o piscină cu apă fierbinte poate ridica nivelul temperaturii bazale a organismului peste 38 de grade Celsius. Acest aspect devine periculos pentru produsul de concepție, favorizând apariția malformațiilor sistemului nervos central fetal, precum spina bifida, riscul de avort spontan, în primele trei luni de sarcină.
Deși nu există nicăieri menționată temperatura optimă a apei, pentru siguranța ta și a bebelușului tău, te sfatuiesc să ai grijă ca apa piscinei în care înoți sau faci exerciții aerobice să aibă o temperatură cuprinsă între 27 și 33 de grade Celsius.
Pășește cu atenție. În timpul sarcinii, se modifică centrul de greutate, așadar ai mare grijă când pășești pe suprafețe alunecoase, precum marginea piscinei sau chiar în vestiar.
Nu-ți ține respirația! Bebelușul tău are nevoie de oxigen, așa că menține o respirație constantă pe parcursul înotului.
Hidratează-te! Deși nu realizezi, în timp ce înoți, transpiri! Acest lucru va duce la supraîncălzirea organismului. Așadar, ai grijă să bei macar 500 ml apă cu una-două ore înainte de înot, precum și să ai la tine o sticlă de apă pe care să o savurezi pe parcursul sesiunii de înot.
Alimentează-te! În timpul sarcinii, crește necesarul caloric. În trimestrul al doilea de sarcină necesarul caloric crește cu aproximativ 300 calorii, respectiv cu 500 calorii în ultimul trimestru de sarcină. Necesarul caloric specific poate varia în funcție de greutatea ta corporală, exercițiul fizic pe care îl faci. Înainte de antrenament, sunt considerate gustări potrivite: fructele, legumele, pâinea prajită, laptele, cerealele, etc. Este indicat ca masa anterioară antrenamentului să conțină carbohidrați ușor digerabili, fără multe grăsimi, fibre sau prea multe proteine. Ideal ar fi ca masa/gustarea să o finalizezi cu cel puțin 30 de minute înainte de a începe înotul. Post antrenament este permisă o gustare bogată în proteine, precum iaurtul grecesc sau un sandviș care să conțină carne slabă de pui/curcan.
Semne care sugerează că ar trebui să te oprești din a înota
Dacă te simți rău, dacă experimentezi orice simptom neobișnuit precum dificultate în respirație, durere, sângerare vaginală, amețeală, contracții uterine, absența mișcărilor active fetale, oprește sesiunea de înot și mergi de urgență la un consult de specialitate.
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂