Mastodinia sau mastalgia reprezintă durerea mamară (de sâni), care poate să afecteze atât femeile (mai frecvent), cât și bărbații. Deși majoritatea pacienților nu necesită tratament, depistarea etiologiei mastalgiei este esențială.
Dragile mele, mastodinia este un simptom frecvent întâlnit în rândul femeilor, 70% dintre acestea vor experimenta cel puțin un episod de durere de-a lungul vieții, care le va determina să solicite asistență medicală.
Cu toate acestea, statisticile medicale efectuate ne arată că doar 30% dintre femei solicită o consultație de specialitate.
Prin publicarea acestui articol, doresc să cresc nivelul de conștientizare a faptului că mastodinia este un simptom medical care trebuie investigat.
Care sunt cauzele mastodiniei?
Mastodinia se clasifică în trei mari categorii: ciclică, non ciclică și extra mamară. Gestionarea durerii mamare este adeseori determinată de clasificarea ei.
Mastodinia ciclică
Se manifestă frecvent la pacientele cu vârstă cuprinsă între 25 și 30 de ani. Caracteristicile durerii sunt: durere bilaterală difuză; câteodată durerea poate fi localizată, însă cu o predilecție pentru cadranul mamar superior exterior; este corelată cu schimbările hormonale, așadar durerea este maximă cu 1 săptămână înainte de instalarea menstruației (în faza luteală a ciclului menstrual); afectează 2/3 din femeile care acuză mastalgie.
Un disconfort periodic la nivelul sânului poate fi considerat normal, aspect datorat stimulării ductelor mamare, prin creșterea nivelului hormonilor estrogeni. Alte schimbări hormonale care pot apărea pe parcursul vieții unei femei de vârstă fertilă sunt: scăderea nivelului seric de progesteron care duce la stimularea stromei mamare și creșterea nivelului de prolactină care are drept rezultat stimularea secreției ductelor mamare.
Durerea mamară ciclică poate fi asociată și cu utilizarea terapiei hormonale, precum contracepția orală sau terapia de substituție hormonală administrată la menopauză. În câteva cazuri, se pare că în timpul sarcinii și a menopauzei, simptomatologia dureroasă a fost ameliorată.
În medie, 60% dintre femeile care descriu durere mamară ciclică au episoade recurente, în timp ce restul prezintă o rezoluție spontană a durerii.
Mastodinia non cliclică
Afectează cu precădere femeile după vârsta de 40 de ani, în perioada perimenopauzei. În cazul mastalgiei non ciclice este esențial să excludem o patologie oncologică, inflamatorie sau vasculară. Durerea non ciclică nu este corelată cu ciclul menstrual. Ea poate să apară intermitent sau constant. De obicei, localizarea durerii este unilaterală și se remite spontan în aproximativ 50% din cazuri.
Cauzele durerii mamare non ciclice sunt: chisturile mamare, starea de graviditate, tromboflebita, trauma și intervențiile chirurgicale mamare în atecedente, afecțiunile inflamatorii precum mastita și abcesul mamar, ectazia ductală mamară, întinderea ligamentelor Cooper.
Mastodinia extra mamară
Poate fi cauzată de dureri musculo-scheletale, costocondrita (Sd Tietze), artrita cervicală, durerea pleuritică, afecțiuni ale colecistului, boala cardiacă ischemică, dieta bogată în grăsimi, cofeina și tutunul.
Cum investigăm durerea mamară?
Mastalgia necesită examinare clinică și imagistică.
Pentru femeile sub 30 ani se recomandă ecografia mamară +/- mamografie (în caz de antecedente heredocolaterale de cancer, modificări la ecografia mamară), pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30-40 ani: ecografia mamară + mamografia unilaterală/bilaterală, iar pentru femeile cu o vârstă de cel puțin 40 de ani se recomandă atât mamografia cât și ecografia mamară.
Cum tratăm mastodinia?
1. Este importantă alegerea articolelor vestimentare potrivite ca și mărime, pentru o susținere adecvată a sânului. Doamnelor, aveți mare grijă la sutienul pe care îl purtați. Vă recomand să învățați să alegeți corect măsura lenjeriei intime, altfel pot apărea probleme medicale serioase.
2. Este de preferat reducerea sau chiar evitarea consumului de cafea, ciocolată sau băuturi răcoritoare. Acestea conțin metilxantine, substanțe care provoacă vasodilatație, distensie și durere mamară. De asemenea, se recomandă reducerea consumului de acizi grași saturați, și creșterea consumului de acizi grași nesaturați.
3. Exercițiul fizic regulat poate ameliora durerea mamară prin eliberarea endorfinelor, iar uleiul de primulă s-a dovedit și el eficient împotriva mastodiniei.
4. Utilizarea AINS-urilor, precum și a acetaminofenului cu administrare orală sau topică, calmează în proporție de 80% mastodinia.
5. În caz de durere mamară severă, care nu cedează în urma aplicării măsurilor mai sus prezentate, se poate recurge și la terapie farmacologică precum Danazolul sau Tamoxifenul.
În concluzie, mastodinia este un simptom care nu trebuie neglijat. Vă recomand să discutați cu medicul vostru curant întreaga simptomatologie prezentată și să urmați sfaturile acestuia.