Bună, dragile mele!
Astăzi vin în sprijinul vostru cu acest articol, în care voi aborda una dintre cele mai comune situații medicale în care se pot regăsi graviduțele, și anume incompatibilitatea de grup RH.
Ce este incompatibilitatea de grup RH?
Sistemul RH cuprinde 5 tipuri de antigene proteice, după cum urmează: C, c, D, E și e, codificate de două gene localizate la nivelul cromozomului 1.
Determinarea statusului RH ține cont de prezența sau absența celei mai frecvente proteine specifice pe suprafața hematiilor: factorul sau antigenul D.
Statusul de RH/D negativ se definește prin absența antigenului D de pe suprafața celulelor roșii ale sângelui. În medie, 15% din populația caucaziană este RH negativă.
Factorul RH este moștenit, adică este transmis de la părinte la copil, prin gene.
Incompatibilitatea de grup RH reprezintă situația medicală care apare atunci când mama are RH-ul negativ, iar fătul are Rh-ul pozitiv (moștenit de la tată).
Cum apare incompatibilitatea de grup RH?
Incompatibilitatea de grup RH apare prin două mecanisme. Primul mecansim este reprezentat de hemoragia feto-maternă, care apare la pacienta RH negativă, purtătoare de făt RH pozitiv, ca urmare a hemoragiei pe parcursul sarcinii, sau în urma unui avort spontan sau indus, ca urmare a manevrelor obstetricale invazive, sau a traumatismului obstetrical din timpul nașterii. Al doilea mecanism implicat în apariția incompatibilității de grup RH este transfuzia cu sânge RH pozitiv.
Întrucât cele două circulații sanguine, a mamei și a fătului sunt interconectate, mama este expusă la eritrocitele fetale, care dețin pe suprafața lor antigenul D. Sistemul imunitar al mamei percepe eritrocitele fetale RH pozitive străine, și va încerca să le distrugă (proces cunoscut sub denumirea de hemoliză), producând anticorpi anti-RH, aspect care va duce la apariția anemiei fetale.
Atenție!!! Acest proces se realizează treptat și nu afectează sarcina în curs. La prima expunere a sângelui matern la sângele fetal, anticorpii produși sunt de clasă Ig M. Aceștia au masa moleculară mare și nu pot traversa bariera feto-placentară.
Este incompatibilitatea de grup RH o problemă pentru sarcină?
Dragile mele, istoricul obstetrical este foarte important, cunoscut fiind faptul că severitatea incompatibilității de grup RH este progresivă la sarcinile următoare, cu posibilitatea de apariție a anemiei fetale, a hidropsului fetal sau chiar a morții fetale intrauterine.
Inițial, anemia fetală este compensată printr-o circulație fetală hiperdinamică și prin creșterea debitului cardiac fetal, mecanisme compensatorii care au menirea să asigure buna oxigenare a țesuturilor fetale.
Totuși, atunci când nivelul hemoglobinei fetale scade sub jumătate din valoarea medie pentru vârsta de gestație, mecanismele compensatorii mai sus amintite sunt depășite, rezultând acidoza lactică și hidropsul fetal, definit prin acumularea de lichid liber extracelular la nivelul cavităților și edem tisular fetal.
Care sunt metodele de supraveghere pentru sarcinile cu incompatibilitate de grup RH?
Dragile mele, dacă vă confruntați cu o asemenea situație medicală, sfatul meu pentru voi este să urmați îndeaproape recomandările medicului vostru curant. Respectați programul consultațiilor și discutați pe larg cu medicul curant orice nelămurire pe care o aveți cu privire la acest subiect.
Încă de la prima vizită antenatală, determinarea grupurilor de sânge ABO și RH pentru ambii parteneri, este esențială. În situația în care mama este RH negativă, iar tatăl este RH pozitiv, este necesară monitorizarea anticorpilor materni anti-RH/D. La pacientele fără istoric de izoimunizare și cu anticorpi absenți se repetă dozarea anticorpilor anti-D la 28 de săptămâni, respectiv la 34 de săptămâni de gestație.
În cazul existenței unui istoric de izoimunizare, atunci monitorizarea sarcinii este mai complexă: dozări seriate de anticorpi, ecografii fetale efectuate la intervale regulate de timp cu măsurarea velocimetriei de la nivelul arterei cerebrale medii fetale, dozarea bilirubinei fetale din lichidul amniotic sau recoltare de sânge fetal prin cordonocenteză.
De asemenea, este extrem de important ca gravida să monitorizeze atent mișcările fetale. La feții anemici este caracteristică o reducere a frecvenței miscărilor.
Cum putem preveni complicațiile unei incompatibilități de grup RH?
Dragile mele,în primul rând este esențial să vă cunoașteți grupa de sânge. După cum menționam și mai sus în text, istoricul obstetrical este esențial în cazul acestei situații medicale. Așadar, limitarea manevrelor obstetricale invazive contribuie la diminuarea apariției complicațiilor incompatibilității de grup RH.
Cu toate acestea, cea mai importantă metodă de profilaxie a izoimunizării este administrarea de imunoglobulină anti-D/RH. Acest lucru se poate efectua fie la 28 de săptămâni de sarcină în cazul gravidelor cu incompatibiliate de grup RH dar fără izoimunizare (anticorpi anti-D absenți), fie în primele 72 de ore de la naștere, la pacienetele RH negative, fără anticorpi anti-D, cu feți RH pozitivi.
De asemenea, dacă urmează să efectuați anumite proceduri/manevre obstetricale (chiuretaj uterin, etc.), menționați medicului curant grupul de sange, atât ABO, cât și RH, întrucât poate fi necesară profilaxia izoimunizării și în aceste circumstanțe.
Care este conduita medicală în cazul izoimunizării (anticorpi materni anti-D pozitivi)?
Ei bine dragile mele, în cazul incompatibilității de grup RH cu izoimunizare, este importantă anticiparea severității bolii hemolitice fetale (prin detalierea istoricului obstetrical, dozarea anticorpilor anti-RH, efectuarea de ecografii fetale) și corectarea anemiei fetale severe prin transfuzii de sânge intravasculare sau intraperitoneale.
Metoda medicală preferată pentru aprecierea gradului de anemie fetală este cordonocenteză. Ea se efectuează în cazurile medicale atent selecționate, în care se suspicionează anemie fetală severă, deoarece se asociază cu creșterea severității anemiei fetale prin hemoragie feto-maternă, cu riscul de avort spontan sau de moarte fetală intrauterină.
Ștați că…?
Știați că incompatibilitatea de grup ABO are rol protector în ceea ce privește izoimunizarea în sistemul RH? Eritrocitele fetale (RH pozitive) care intră în circulația sanguină maternă sunt distruse de anticorpii ABO înaintea recunoașterii antigenului D de către sistemul imunitar matern.
Așadar dragile mele, dubla incompatibilitate de grup (ABO și RH), reduce riscul izoimunizării în sistemul RH de la 16% la 2%.
Până data viitoare, vă îmbrățișez cu drag! 😊