Bună, dragile mele graviduțe!
Am observat în rândul pacientelor pe care le urmăresc la cabinet, o foarte mare dorință de informare cu privire la toate schimbările suferite de organismul lor, precum și la orice simptom care apare în timpul sarcinii. Acesta este și motivul pentru care am lansat seria de articole denumită “simptomele din timpul sarcinii care nu trebuie neglijate”. Voi incerca să scriu despre cele mai frecvent întâlnite simptome în sarcină.
Vreau să precizez faptul că dacă aveți nelămuriri asupra informațiilor scrise în articole, sugestii pentru diverse alte simptome sau alte subiecte de interes pentru voi, vă puteți exprima părerea în scris, prin email sau lăsând comentarii la articolele publicate pe blog.
În articolul de astăzi voi vorbi un pic despre contracțiile uterine care apar pe parcursul sarcinii.
Dragile mele, sunt convinsă că pe parcursul sarcinii, s-a întâmplat să vi se întărească burtica, cel puțin o dată. Asta înseamnă că ați avut contracții uterine. Trebuie să știți că sunt două tipuri de contracții uterine: dureroase și nedureroase.
Contracțiile uterine nedureroase sau așa numitele Braxton-Hicks pot să apară oricând în sarcină, însă apar cu precădere în a doua jumătate a sarcinii. Ele sunt neregulate, nedureroase, și de multe ori poți să nici nu știi că le ai, dacă nu pui mâna pe burtică pentru a observa că aceasta s-a întărit.
Apropo de mângâierea burticii, știu că toata familia iși doreste să “comunice” cu bebe atingându-ți burtica, însă iți recomand să limitezi aceste atingeri. Să ne întelegem! Orice mușchi (uterul are în compoziția sa fibre musculare) pe care îl stimulezi, va reacționa, contractându-se.
Așadar, dacă putem controla factorii de risc pentru stimularea contracțiilor uterine, să o facem, pentru că ele pot provoca și modificări asupra colului uterin (scurtare, deschidere, dilatare). Atenție la acest aspect mai ales voi graviduțelor, cu incompetență cervico-istmică!
Contracțiile uterine care sunt nedureroase, apar sporadic, la interval neregulat, durează puțin (câteva secunde) și care dispar relativ repede dacă te întinzi, te hidratezi, iei tratament spasmolitic, nu sunt periculoase pentru sarcina ta.
Contracțiile uterine care prevestesc nașterea, au anumite caracteristici. În primul rând sunt regulate. Asta inseamnă ca ele apar la un interval fix, la fiecare 10 minute de exemplu. Le putem asemui cu un ceas elvețian dacă vreți. 😊
Sunt dureroase. Cu siguranță nu vor trece neobservate precum cele despre care vorbeam anterior. Desigur, depinde și de pragul de durere al fiecareia dintre voi, dar indiferent de acesta, la un moment dat ele devin dureroase.
Cresc în intensitate și în amplitudine. Ce înseamnă asta? Înseamnă că vor deveni din ce în ce mai dureroase și durează mai mult decât la debutul lor, până la 60 de secunde. De asemenea, se scurtează intervalul la care apar contracțiile uterine. Pot să apară și la 1-2 minute.
Atenție!! Dacă resimțiți contracții uterine dureroase și aveți vârsta gestațională mai mică de 37 de săptămâni (ceea ce înseamnă prematuritate), mergeți de urgență la spital!
Alte recomandări pentru a merge la spital sunt următoarele: sângerarea vaginală cu sânge roșu/maroniu, pierderea unei secreții apoase/lichid pe cale vaginală, contracții uterine dureroase apărute la fiecare 5 minute sau dacă simțiți mai puțin de 6-10 mișcari fetale/oră.
Important! Pentru gravidele care suferă de HTA cronică, HTA indusă de sarcină, fumează, care au căzut și s-au lovit la nivelul abdomenului, care consumă substanțe ilicite (cocaină, etc), trăiesc în zone cu altitudine ridicată (munte), se știu cu trombofilii, fibroame uterine, este bine să recunoască următorul scenariu: contracții uterine puternice (așa numitul uter de lemn) persistente, însoțite de durere abdominală violentă, secreții vaginale maronii, lipsa perceperii mișcărilor active fetale.
Toate aceste simptome întregesc tabloul unei urgențe obstetricale, și anume dezlipirea prematură de placentă normal inserată (DPPNI). După cum spuneam, aceasta este o urgență și necesită terapie imediată.
De ce v-am nominalizat pe voi? Pentru că tot ce am menționat mai sus (HTA, fumatul, altitudinea mare, etc) reprezintă factori de risc pentru DPPNI.
După cum bine ați citit, contracțiile uterine pot fi un simptom normal întâlnit în sarcină, fără riscuri asociate, daaaar poate presupune și o urgență obstetricală.
Dragile mele, pentru a scăpa de orice grijă care gravitează în jurul acestor contracții uterine, vă recomand un consult de specialitate.
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊