Bună, dragile mele graviduțe!
Pentru că a venit vara și pentru că foarte multe dintre voi mă întreabă sau se întreabă dacă expunerea la soare prezintă vreun pericol pentru sarcină, m-am gândit să dezvolt un pic acest subiect în cele ce urmează.
Dragile mele, expunerea prelungită la soare este dăunătoare pentru sănătatea pielii noastre. Este greu de spus ce înseamnă expunere “excesivă” la soare, întrucât acest aspect depinde de o serie de caracteristici personale precum: puterea razelor solare, tipul de ten dar și de locul în care ne aflăm.
Evident, daunele produse de radiațiile solare cresc direct proporțional cu timpul de expunere la soare. Un sfat general valabil este acela de a evita expunerea la soare între orele 11:00 si 15:00.
Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că NU există noțiunea de bronz “sănătos”! Bronzul presupune o reacție de protecție a pielii împotriva efectelor nocive ale radiațiilor ultraviolete (UV) emise de soare.
Așadar, bronzul este un semn al deteriorării pielii. Expunerea prelungită la soare poate provoca arsuri solare, procesul de fotoîmbătrânire a pielii, și nu în ultimul rând cancer de piele.
Un lucru extrem de important de știut este faptul că în timpul sarcinii trebuie să avem grijă la temperatura corpului nostru. Mai precis, trebuie să evităm supraîncălzirea corpului (>37,5 grade Celsius).
Studiile de specialitate au demonstrat că gravidele cu o temperatură înaltă a corpului, înregistrată în special în primele trei luni de sarcină, au fost mai predispuse la a avea feți cu malformații ale sistemului nervos central, defecte de tub neural, precum spina bifida.
Prin urmare, vă recomand să evitați pe cât posibil băile fierbinți, sauna, întrucât acestea pot ridica temperatura organismului la un nivel care devine periculos pentru produsul de concepție.
Dragile mele, exact cum am menționat un pic mai sus în text, este important să evităm creșterea temperaturii corpului peste 38 de grade Celsius pe parcursul sarcinii. Este puțin probabil ca expunerea la soare să producă o astfel de modificare la nivelul temperaturii bazale a organismului.
Totuși, dacă hotărâți să vă expuneți la soare, este bine sa stați alternativ sub umbrelă, să folosiți creme cu factor de protecție solară (SPF), ideal 50+ pe timpul verii, cu reaplicare la fiecare trei-patru ore, eventual să purtați haine lejere care să vă protejeze de efectele dăunătoare ale razelor UV solare.
Atenție! Din cauza schimbărilor hormonale apărute pe parcursul sarcinii, pielea este predispusă la hiperpigmentare. Poate să apară cloasma, sau așa zisa mască a gravidei care constă în pete galben-brune, neregulate uneori confluente, situate la nivelul frunții, obrajilor și barbiei, pigmentarea liniei albe, pigmentarea vechilor cicatrici, etc. Expunerea la soare va accentua aspectul acestora, devenind inestetice pe termen lung. Desigur, pielea în timpul sarcinii este mai sensibilă, așadar mare grijă la arsurile solare! Vă puteți alege cu acestea foarte ușor.
Efectele razelor UV solare asupra unui produs de concepție în curs de dezvoltare nu sunt cunoscute, însă unele studii au demonstrat o legătură între expunerea la radiațiile UV și nivelurile materne scăzute de acid folic. Acidul folic poate fi descompus prin expunerea la razele UV emise de soare. Acidul folic este important în stadiile incipiente ale dezvoltării unui produs de concepție, în special pentru prevenirea defectelor de tub neural (spina bifida, etc).
Datele din literatura de specialitate susțin faptul că expunerea prelungită la soare afectează inclusiv gravidele care iau suplimente de acid folic. Expunerea prelungită la radiațiile solare UV reduc eficacitatea suplimentării gravidelor cu acid folic.
Referitor la necesarul de vitamina D, metoda sigură de a beneficia de dozele adecvate de vitamina D este expunerea la soare.
Pe timpul verii, expunerea la lumina directă a soarelui, a 25% din suprafața corpului, pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute este suficientă pentru a asigura necesarul de vitamina D. Utilizarea cremelor cu SPF reduce producția vitaminei D la nivelul pielii.
În schimb, pe timpul iernii, se recomandă suplimentarea vitaminei D. Dozele recomandate sunt cuprinse între 400 si 800 UI zilnic în funcție de categoria de vârstă.
Dragile mele, toate lucrurile făcute cu masură sunt sănătoase și binevenite. La fel este și cu expunerea la soare pe parcursul sarcinii.
Sfatul meu pentru voi este acela de a limita timpul petrecut în lumina directă a soarelui, în special în primul trimestru de sarcină, folosiți cremă cu SPF 50+, hidratați-vă corespunzător și purtați ochelari de soare, pălării, pentru a evita accentuarea cloasmei în sarcină.
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂