Bună, dragile mele graviduțe!
Astăzi, m-am gândit să scriu despre o temă de interes, atât pentru voi, cât și pentru restul populației generale, și anume avantajele nașterii naturale (pe cale vaginală).
Trebuie să recunosc că acest subiect mă tentează de multă vreme, însă nu am considerat niciun moment mai potrivit ca cel din prezent, pentru abordarea acestuia. De ce spun acest lucru?! 😊
Ei bine, una dintre prietenele mele, Alina, a aflat de curând că este însărcinată. Curioasă despre schimbările suferite de organismul său pe parcursul sarcinii, despre alimentația corectă din timpul sarcinii, precum și despre multe altele, Alina a început să-mi citească blogul.
A fost extrem de încântată de faptul că am creat acest blog în scop educativ pentru gravide, mai ales pentru că și ea a intrat de curând în comunitatea graviduțelor curioase. 😊
În urmă cu o săptămână, m-am întânit cu Alina la cabinet cu ocazia consultației lunare pentru sarcină. Printre multe altele, Alina mi-a adresat o serie de întrebări: “Nu ar fi mai simplu să nasc prin operație cezariană? De ce să nasc natural?” Ce mă sfătuiești să fac?”
Profit de ocazie, și prin intermediul acestui articol, vreau să răspund public acestei întrebări, pentru că sunt convinsă că multe dintre voi se întreabă același lucru ca și prietena mea, Alina.
Vă urez spor la citit! 😊
Ce înseamnă nașterea naturală?
Nașterea naturală este cea mai frecvent întâlnită modalitate de naștere în rândul mamiferelor și presupune expulzia spontană de la nivelul uterului, a fătului și a anexelor fetale, pe cale vaginală.
Mecanismul nașterii reprezintă toate mișcările efectuate de făt la traversarea filierei pelvigenitale, apărute ca urmare a contracțiilor uterine.
Dragile mele, deși există cazuri în care operatia cezariană este necesară pentru siguranța mamei sau a copilului, cum ar fi travaliul prelungit, ritmul cardiac fetal anormal sau anomaliile de placentă (praevia), există multe alte cazuri în care această intervenție chirurgicală majoră poate fi evitată.
P.S. Voi dedica un întreg articol nașterii prin operație cezariană, în care voi prezenta indicațiile medicale precum și avantajele/dezavantajele acestei modalități de naștere.
Care sunt avantajele nașterii naturale?
1. Nașterea vaginală ajută la dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului tău. Va primi bacterii benefice, cu impact pozitiv asupra sănătății intestinului.
Pe măsură ce bebelușul trece prin canalul tău de naștere, acesta va ingera bacterii care contribuie la sănătatea intestinală și dezvoltarea sistemul imunitar. Deși microbiomul unui bebeluș – sau colecția de microbi – începe să se formeze în pântecele mamei, nașterea vaginală este o parte esențială a procesului.
Unele studii au descoperit că bebelușii născuți prin operatie cezariană care pierd aceste bacterii cruciale, sunt mai susceptibili la a dezvolta mai târziu in viață, diverse probleme medicale, alergii alimentare, astmul bronșic, febră de fân și obezitate.
2. Nașterea naturală ajută bebelușul tău să respire corespunzător
În timp ce bebelușul tău este în pântece, plămânii lui sunt plini cu lichid amniotic. Schimbările hormonale care apar în timpul travaliului duc la absorbția lichidului amniotic în plămâni și la creșterea producției de surfactant pulmonar.
O mare parte din lichidul amniotic este eliminată pe măsură ce copilul trece prin canalul tău de naștere, prin comprimarea toracelui. În acest fel, plămânii sunt curățați iar bebelușul va putea respira singur după naștere.
Când lichidul amniotic rămâne în plămâni sau este eliminat prea încet, pot surveni probleme respiratorii, precum tahipneea tranzitorie a nou-născutului (TTN).
Bebelușii născuți prin operație cezariană prezintă un risc mai mare pentru TTN.
3. Nașterea naturală te ajută să eviți riscurile asociate unei intervenții chirurgicale
Toate intervențiile chirurgicale majore prezintă riscuri, inclusiv o reacție alergică la substanțele anestezice, infecție, hemoragie, tromboză venoasă profundă, vătămarea chirurgicală a intestinului sau a vezicii urinare, embolia cu lichid amniotic, etc.
4. Vei avea parte de o spitalizare scurtă
Pentru o naștere pe cale vaginală, lipsită de complicații medicale, perioada medie de spitalizare este de 48 de ore.
5. Ai un risc redus pentru complicațiile amenințătoare de viață la sarcinile ulterioare
Femeile care nasc prin operație cezariană sunt mai predispuse la apariția anomaliilor de placentă (praevia, accreta) sau ruptură uterină, la sarcinile ulterioare.
6. Nașterea naturală crește legătura emoțională dintre tine și bebelușul tău
Imediat postpartum, contactul piele-piele dintre tine și bebeluș va contribui la formarea unei legături speciale, care va dura tot restul vieții voastre.
7. La nașterea pe cale vaginală, lactația se instalează firesc, mult mai rapid decât în orice alt caz.
Ei bine, dragile mele, după cum ați citit și voi, nașterea pe cale naturală are o serie de avantaje atât pentru voi, cât și pentru bebelușii voștri.
Așadar, în absența unei contraindicații medicale, vă recomand nașterea pe cale naturală.
Mămici, vă urez mult curaj și naștere ușoară!
Până la articolul următor, vă îmbrățișez cu drag! 😊
Un articol util si interesant. Multumim 🙂
Cred ca fiecare mama își alege modul prin care vrea sa nască. Sfaturile medicului sunt în funcție de pregătirea acestuia. E mai ușor sa aștepți sa iasă un copil printr.o gaura decât sa o “faci” tu și sa ai “mana” ca să iasă “arta”. Cunosc mămici care au născut natural și au rămas cu probleme, unele destul de grave, altele mai puțin grave. Cat despre cezariana… A doua zi ești acasă… Cred ca depinde de corpul fiecărei femei. Medicul ( mai ales cel de la privat) este plătit sa te monitorizeze și sa îți asigure încrederea și siguranța în orice alegere pe care o faci.
Multumesc pentru opinia exprimata. Profit de ocazie si invit si alte mamici sa-si impartaseasca experienta nasterii. Vreau totusi sa fac cateva precizari la spusele dumneavoastra. Medicul specialist obstetrica-ginecologie face recomandarile potrivite fiecarei paciente in parte, tinand cont de foarte multe aspecte: situatia ginecologica locala, varsta gestationala, starea de bine fetala, patologii materne asociate, desigur in functie de pregatirea medicala a acestuia. Asadar, conduita medicala este diferita de la caz la caz. Indiferent de locul unde activeaza medicul, fie mediul privat, fie la stat, acesta are aceeasi responsabilitate si raspundere fata de pacienta sa. Cred ca daca exista o comunicare buna cu medicul curant, decizia asupra modalitatii nasterii va fi luata impreuna cu el.