Bună, dragile mele graviduțe!
Așa cum v-am obișnuit deja, în articolul de astăzi voi aborda un alt simptom destul de frecvent întâlnit în sarcină, și anume cefaleea sau mai bine zis durerea de cap. În rândurile de mai jos veți citi despre principalele cauze ale cefaleei cu debut în sarcină și despre posibilele mijloace de tratament. Vă urez spor la citit!
Când debutează durerea de cap în sarcină?
Draga mea, durerea de cap este un simptom frecvent întâlnit în sarcină. Așadar, cefaleea poate să survină în orice moment al sarcinii. Există totuși o predispoziție a acestui simptom pentru primul, respectiv pentru ultimul trimestru de sarcină.
Care sunt cauzele cefaleei cu debut în sarcină?
După cum vă povesteam și în alte articole publicate pe blog, în timpul gravidității, organismul nostru suferă o serie de modificări fiziologice. Printre acestea se enumeră modificările hormonale și creșterea volumului sanguin alături de creșterea fluxului sanguin către mucoase. Toate aceste schimbări conduc la edemațierea mucoaselor, congestia sinusurilor, înfundarea nasului, apariția secrețiilor nazale abundente, respectiv cefalee.
Pe de altă parte, durerile de cap pot fi inițiate/agravate de o postură incorectă a corpului, stresul emoțional pe care îl presupune o sarcină, insomniile, oboseala, deshidratarea apăruta pe fondul unui sindrom emetizant din primul trimestru de sarcină, renunțarea la consumul de cofeină, hipoglicemia, etc.
Există și o veste bună pentru graviduțele care suferă de migrenă. Datorită modificărilor hormonale din sarcină, migrenele apar cu o frecvență mai mică iar simptomatologia este diminuată.
Durerile de cap apărute în ultimul trimestru de sarcină sunt puse mai degraba pe seama unei posturi corporale deficitare, accentuate și de creșterea în exces a greutății.
Atenție!!! Cefaleea cu debut după 20 săptămâni de sarcină poate fi cauzată de o situație medicală denumită preeclampsie. Preeclampsia este o complicație a hipertensiunii arteriale induse de sarcină și reprezintă o urgență medicală.
Ce pot să fac pentru durerea de cap?
Evită factorii de risc declanșatori ai migrenelor: stresul, consumul anumitor alimente (alcoolul, ciocolata, arahidele, branza veche, etc).
Încearcă să ai o postură corectă a corpului (în special în ultimul trimestru de sarcină).
Iți recomand să faci exerciții fizice în mod regulat (vezi articolul referitor la “Sportul în sarcină”).
Fiziokinetoterapia te poate ajuta.
Odihnește-te și relaxează-te! Fă-ți timp 30 de minute pe zi, pe care să le petreci într-un mediu relaxant, ferit de lumină, cu muzică ambientală. Luminile fluorescente pot declanșa cefaleea, așadar evită-le pe cât posibil. De asemenea, compresele reci aplicate pe regiunea nucală pot fi utile.
În cazul în care te confrunți cu o sinuzită, bea lichide multe, în special ceai fierbinte și supă. Pentru a ajuta la decongestionarea mucoasei, folosește un umidificator de aer sau un inhalator de aburi. Nu uita de consultul la medicul specialist O.R.L. Acesta este necesar pentru a exclude o infecție sinusală și pentru a ți se prescrie un decongestionant nazal.
Ai grijă la alimentație! Este recomandat să ai trei mese pe zi care să conțină toți macronutrienții esențiali, alături de două gustări zilnice ( vezi articolul “Principiile unei alimentații corecte în sarcină”). Evită consumul unor alimentele considerate factori declanșatori pentru durerea de cap.
Iți recomand să eviți utilizarea ibuprofenului în sarcină. Totuși, pentru calmarea durerii de cap, poți folosi acetaminofenul (paracetamolul) dar strict la recomandarea medicului curant.
Când este necesar un consult la medicul specialist?
Dragile mele, dacă cefaleea persistă mai mult de patru ore, dacă se asociaza cu alte semne și simptome precum: febră, frison, stări de greață, vărsături, hipertensiune arterială, durere în hipocondrul drept (partea dreaptă superioară a abdomenului), durere în epigastru (capul pieptului), vedere în ceață, etc, vă recomand să vă prezentați de urgență la cea mai apropiată cameră de gardă a unui spital de profil.
De multe ori cefaleea cu debut în sarcină, poate fi pusă pe seama modificările fiziologice pe care le suferă organismul în timpul gravidității. Cu toate acestea, durerea de cap poate fi cauzată și de adevarate urgențe obstetricale, precum preeclampsia.
Prin urmare, pentru a exclude o patologie medicală cu adevarat serioasă, care pune în pericol sănătatea sarcinii voastre, vă recomand să mergeți la un consult de specialitate încă de la debutul simptomatologiei.
Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊