Sughițul fetal – Motiv de îngrijorare?

Sughiúl fetal

Bună, dragile mele graviduțe!

Majoritatea dintre voi veți începe să simțiți mișcările bebelușului oricând între săptămânile 16 și 20 de sarcină, unele dintre voi chiar și mai târziu, pe la 25 de săptămâni de sarcină.

De asemenea, pe măsură ce sarcina va progresa, ușor ușor veți putea distinge mișcările fetale între ele și veti ajunge să diferențiați mișcările fetale executate cu mânuțele, piciorușele, rostogolirile fetale, dar și sughițurile fetale.

Deși identificarea sughițului fetal poate fi cu adevărat dificilă, acest tip de mișcare fetală este definită de ritmicitatea sa. Unele gravide descriu acest tip de mișcare fetală ca pe o zvâcnire sau pulsație la nivelul abdomenului, asemănătoare unui spasm muscular.

Ce este sughițul fetal?

Dragile mele, sughițul fetal însumează mișcările bruște, involuntare și ritmice cauzate de contracția mușchiului diafragmatic fetal aflat în plină dezvoltare, mușchiul care separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală. Pe măsură ce bebelușul inhalează lichidul amniotic, acesta pătrunde în plămâni și după cum spuneam și mai devreme, determină contracția mușchiului diafragmatic fetal.

Începând cu cel de-al treilea trimestru de sarcină, majoritatea femeilor încep să simtă sughițurile fetale, însă acestea pot fi identificate la o simplă examinare ecografică încă din primul trimestru de sarcină, atunci când se dezvoltă diafragmul fetal.

Care sunt cauzele sughițului fetal?

Ei bine, specialiștii nu cunosc cu exactitate motivele pentru care bebelușii sughit în uter. Este bine cunoscut faptul că nu toți bebelușii vor sughița pe parcursul sarcinii, în timp ce alții vor executa acest tip de mișcare de mai multe ori pe parcursul sarcinii.  

Există unele teorii care susțin faptul că sughițurile fetale au legatură cu dezvoltarea plămânilor fetali. Totuși, acest lucru nu este dovedit medical.

Este normal ca fătul să sughită?

Dragile mele, în general sughițul fetal este considerat un semn bun și o evoluție naturală a sarcinii. Totuși, rareori, sughițurile fetale pot prevesti și o evoluție negativă în ceea ce privește dezvoltarea normală a fătului. Un studiu de specialitate care a avut drept subiecți oile gestante, a sugerat faptul că sughițurile fetale pot să apară atunci când cordonul ombilical este comprimat. Ce se întâmplă atunci când este comprimat cordonul ombilical? Fluxul sanguin care ajunge la făt, bogat în oxigen și nutrienți este compromis, aspect care poate să conducă la apariția suferinței fetale acute.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a dovedi faptul că episoadele de sughiț fetal frecvent întâlnite sau cele cu o durată mai mare de 15 minute, sunt cu adevărat motive de îngrijorare.

Este puțin probabil ca după vârsta de 32 de săptămâni de sarcină o gravidă să simtă că bebelușul sughite în uter în fiecare zi.

Dragile mele, dacă veți observă sughițuri fetale în mod regulat, mai ales zilnic și de mai mult de 4 ori pe zi după vârsta gestațională de 28 de săptămâni, este bine să vă anunțați medicul curant. Un consult de specialitate și o examinare ecografică vă pot oferi detalii suplimentare despre starea de bine fetală, precum și despre inserția și poziția cordonului ombilical.

Sfaturi pentru reducerea disconfortului mișcărilor fetale:

Așează-te într-o poziție confortabilă pe partea stângă;

Folosește o pernă specială pentru gravide pentru a-ți susține burtica și coloana vertebrală lombară; pentru detalii suplimentare îți recomand articolul “De ce să folosești o pernă de gravidă în sarcină?”

Mănâncă sănătos; pentru detalii suplimentare îți recomand articolul “Principiile unei alimentații sănătoase în sarcină

Fă sport; pentru detalii suplimentare îți recomand articolul “Sportul în sarcină

Hidratează-te corespunzător: aport hidric de 2-3l/zi;

Ține minte!

Femeile gravide ar trebui să țină evidența mișcărilor bebelușului lor.

Se recomandă să acorzi atenție mișcărilor active fetale, deoarece mișcarea fetală frecventă și regulată este un semn pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului tău.

Dacă observi orice mișcare fetală neobișnuită sau o reducere a mișcărilor active fetale, anunță-ți imediat medicul curant.

În majoritatea cazurilor, sughițurile fetale nu ar trebui să te îngrijoreze. Cu toate acestea, dacă există vreun motiv pentru care dezvolți o neliniște cu privire la sughițurile fetale, cel mai bine este să te adresezi medicului tău curant, care poate verifica dacă totul este în regulă cu bebelușul tău.

Dragile mele, voi cum ați resimțit această senzație a sughițului fetal și mai ales când a apărut prima dată? Aștept răspunsurile voastre pe adresa de mail a blogului, alexandra@sarcinamea.ro sau sub formă de comentariu la articol.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *