Cum se schimbă corpul tău în sarcină

Cum se schimbă corpul tău în sarcină

Bună, dragile mele graviduțe!

O să încep prin a menționa faptul că mă bucur foarte mult când primesc feedback-uri din partea voastră, referitor la articolele publicate pe blogul sarcinamea.ro. După cum am menționat și cu alte ocazii, blogul a fost creat cu scopul de a veni în sprijinul vostru, precum și în sprijinul oricărei alte persoane interesată de acest subiect, cu informații de actualitate despre sarcină. Aștept în continuare părerile și ideile voastre pentre diverse subiecte de interes pentru voi, pe care să le discutăm împreună pe blog sau prin intermediul adresei de e-mail alexandra@sarcinamea.ro

Astăzi voi lăsa deoparte seria articolelor destinate simptomelor care nu trebuie neglijate în sarcină, și voi aborda o temă cerută de foarte multe dintre voi, respectiv modificările fiziologice suferite de organism pe parcursul sarcinii. Vă urez spor la citit!

Dragile mele, prima parte a sarcinii se caracterizează prin anabolism. Ce înseamnă asta? Înseamnă că organismul matern se pregătește pentru susținerea unei sarcini și începe să acumuleze sub formă de depozite, lipidele, proteinele, apare o creștere a volumului sanguin, etc. A doua parte a sarcinii este reprezentată de catabolism, sau mai bine spus de consum, prin dezvoltarea rapidă a fătului.

Nu cred că mai reprezintă vreo noutate afirmația “vom crește în greutate”. Creșterea în greutate considerată normală în sarcină, variază între 12 kg +/- 3 kg. O creștere în greutate de 15 kg este considerată normală, dacă ea nu este însoțită de proteinurie sau de valori crescute ale tensiunii arteriale (TA).

Creșterea în greutate se face pe seama: conținutului uterin (făt, lichid amniotic, anexe fetale), a uterului, a dezvoltării glandelor mamare, a creșterii retenției de apă, a creșterii volumului sanguin, a creșterii depozitelor de rezervă pentru grăsimi.

De reținut este faptul că se consideră anormală o creștere în greutate mai mare de 750 g pe săptămână, respectiv mai mică de 6 kg la termen.

Da, o să ni se umfle și picioarele în sarcină! Edemele apar din cauza modificărilor de hidratare a substanței fundamentale a țesutului conjunctiv, cauzată de hormonii steroizi secretați de unitatea feto-placentară. Dacă acestea nu sunt însoțite de hipertensiune arterială (HTA) sau de proteinurie, nu sunt semnificative din punct de vedere clinic.

O să apară și așa zisa anemie de sarcină. În sarcină, crește volumul sanguin, însă crește mai mult volumul plasmatic decât masa sanguină. Această anemie apărută prin hemodiluție, este mai accentuată spre finalul sarcinii și se manifestă prin scăderea hemoglobinei și a hematocritului.

Crește ritmul cardiac. Valorile ritmului cardiac cresc cu 10-15 bătăi/minut. Aceste modificări apar în orice poziție a mamei. Așadar, o să ne bata inima și cu 90-100 bătăi/minut.

Tensiunea arterială (TA) scade în mod normal, în special minima, începând cu trimestrul al doilea de sarcină. Atenție la TA care crește după 20 de săptămâni de sarcină, peste valoarea de 140/90 mmHg. Aceasta este patologică și necesită consult de specialitate.

Din cauza progesteronului, apare congestia întregii mucoase a tractului respirator, apar secreții nazale abundente, senzația de “nas înfundat”, cefalee, sinuzitele se pot accentua, poate să apară epistaxisul, etc. Ca urmare a acțiunii la nivel central a progesteronului, gravida suferă de  hiperventilație.

Apar modificări și la nivelul tubului digestiv. Motilitatea și tonusul stomacului sunt diminuate din cauza progesteronului (hormonul de sarcină), motiv pentru care apar adesea epigastralgii, pirozis.

Golirea stomacului este mai înceată și poate să apară reflux gastro-esofagian prin hipotonia cardiei. Același lucru se întâmplă și la nivelul intestinului subțire și gros, și anume motilitatea acestora este diminuată. Prin urmare, este favorizată constipația, accentuată și de reabsorbția apei și a sodiului la acest nivel.

Hemoroizii sunt mai frecvent întâlniți în sarcină! De ce? Pentru că uterul gravid voluminos aplică o presiune asupra venelor pelvine, asupra venei cave inferioare, crescând presiunea la nivelul venelor localizate sub uter, dilatându-le. Constipația agravează simptomatologia hemoroizilor. Pentru a preveni această problemă medicală, vă recomand să faceți exercițiu fizic regulat, să vă hidratați corespunzător și să aveți o alimentație bogată în fibre alimentare.

Dragile mele, apar și modificări tegumentare! Pielea este mai destinsă, mai lucioasă din cauza hipervascularizației caracteristică sarcinii. Crește pigmentația: apare cloasma, se pigmentează linia albă, cictrici existente, areolele mamare. O altă modificare apăruta pe parcursul sarcinii este reprezentată de apariția vergeturilor, violacee, devinite alb-sidefii după naștere.

Sânii cresc în volum, apare rețeaua venoasă Haller, iar din luna a treia de sarcină, la exprimarea mameloanelor apare colostru, galben opac.

Se modifică statica gravidei, din cauza modificării centrului de greutate. Crește lordoza lombară, iar corpul se deplasează spre posterior. Aceste modificări solicită musculatura dorsală a trunchiului și extensorii membrelor inferioare, conducând la dureri lombare și ale membrelor inferioare.

Dragile mele, sper ca informațiile de mai sus să vă fie de ajutor și să explice măcar o parte din modificările ce se instalează treptat la nivelul organismului vostru.

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *