Cum să-ți monitorizezi sarcina, acasă

Cum să-ți monitorizezi sarcina, acasă

Bună, dragile mele!

Aș descrie prezentul printr-un singur cuvânt: PANICĂ! O panică generată de pandemia cu noul CORONAVIRUS și justificată de teama îmbolnăvirii.

Ei bine, în loc să ne temem, putem contribui la împiedicarea răspândirii bolii, prin limitarea contactului cu persoanele dragi, precum și prin respectarea regulilor de igienă a mâinilor.

În urma mesajelor primite pe adresa de e-mail alexandra@sarcinamea.ro, îmi este foarte clar faptul că viitoarele mămici sunt cele mai îngrijorate în această perioadă.

Astfel, am decis să public acest articol, în care veți găsi informații despre cum să vă monitorizați sarcina, singure, acasă.

Atrag atenția asupra faptului că informațiile medicale publicate în cadrul acestui articol sunt în scop educativ, și sub nicio formă NU substituie consultul de specialitate! Este absolut necesar să respectați indicațiile medicului vostru curant!

Dragile mele, tocmai pentru că toată lumea este conștientă de riscul pe care îl presupune noul virus, majoritatea clinicilor medicale au găsit soluții pentru consilierea la distanță a pacientelor care au nevoie de sfaturi de specialitate.

Acest lucru reduce la minim riscul de îmbolnăvire. O astfel de clinică este și Centrul Medical Memormed, unde ofer consultații de aproape 2 ani de zile.

Așadar, dragile mele, ne putem auzi la telefon pentru orice problemă medicală legată de sarcina voastră sau pentru orice altă problemă medicală ginecologică. Mai multe detalii găsiți pe www.memormed.ro/telemedicina.

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă! 😊

Fiecare sarcină obținută este un dar de la Dumnezeu. Prin urmare, acest dar trebuie prețuit. Cum facem asta? Informându-ne! Informația ne schimbă conduita și modul de gândire. Ne face mai atente la produsele alimentare pe care le cumpărăm, la necesitatea unei diete alimentare echilibrate, la necesitatea activității fizice săptămânale, precum și la renunțarea la unele obiceiuri nesănătoase!

Draga mea, daca ești o graviduță în primul trimestru de sarcină, sau mai bine spus dacă ai până în 14 săptămâni de sarcină, te sfătuiesc să fii atentă la toate lucrurile anterior menționate, și anume:

Ai grijă la alimentație

Este important să mănânci sănătos, pentru că sănătatea ta, precum și a sarcinii tale depind de acest lucru! Nu uita de suplimentele cu acid folic atât de esențiale pentru dezvoltarea normală a sistemului nervos central fetal.

Recomandările curente sunt: aport de 0,4 mg/zi la femeia de vârstă fertilă, în asociere cu o dietă bogată în folaţi. Această cantitate este crescută la 0,6 mg/zi în timpul sarcinii şi la 0,5 mg/zi în timpul alăptării. Graviduțele cu istoric de sarcini cu anomalii de tub neural ar trebui să suplimenteze doza până la 4 mg/zi, începând cu cel puţin o lună înainte de concepţie.

Hidratează-te corespunzător

Nu uita să te hidratezi! În felul acesta poți preveni constipația, apariția hemoroizilor, infecțiile de tract urinar inferior, etc. Îți recomand să consumi cel puțin 2l lichide/zi, dar și să-ți “simți” corpul. Dacă ai senzație de sete, poate fi un semn că organismul tău este pe cale de deshidratare.

Renunță la obiceiurile nesănătoase (consumul de alcool, fumatul, consumul excesiv de cafea)

Cea mai sigură abordare este să nu bei alcool deloc dacă esti gravidă, dacă vrei să obții o sarcină în viitorul apropiat sau dacă alăptezi. În cazul în care ai consumat cantități mici de alcool în perioada incipientă a sarcinii, când încă nu știai că ești gravidă, riscul afectării sarcinii este mic. Cu toate acestea, nu există un prag “sigur” al consumului băuturilor alcoolice în sarcină.

De asemenea, te sfătuiesc să renunți definitiv la fumat! Fumatul poate determina scăderea cantității de oxigen și de substanțe nutritive care ajung la făt prin intermediul placentei. 

Referitor la consumul de cofeină, recomandarea specialiștilor este să limitezi aportul acesteia la mai puțin de 200 mg/zi.

Masoară-ți temperatura corpului!

Draga mea, un aspect extrem de important în primul trimestru de sarcină este să NU faci febră. O temperatură a corpului de cel puțin 38° Celsius poate fi dăunătoare pentru bebelușul tau, pentru că poate cauza diverse malformații fetale.

Așadar, este bine să ai în casă un termometru, iar dacă valoarea acestuia indică 38° Celsius, îți recomand să-ți anunți imediat medicul curant, pentru a te sfătui ce ai de făcut în continuare!

Monitorizează-ți greutatea

Greutatea inițială este foarte importantă. Este valoarea de referință, la care te poți raporta, apropo de câștigul ponderal pe parcursul sarcinii.

ATENȚIE! Obezitatea pe parcursul sarcinii se asociază cu hipertensiune arterială, preeclampsie, diabet zaharat, macrosomie fetală, etc. O creștere în greutate pe parcursul sarcinii de 11.5-16 kg este considerată optimă, la o gravida cu un indice de masa corporala (IMC) normal anterior sarcinii.

Masoară-ți tensiunea arterială (TA)

Valoarea TA la începutul sarcinii este foarte importantă, întrucât îl ajută pe medicul tău curant la diagnosticul diferențial al hipertensiunii arteriale (HTA) depistate în sarcină.

Ține legătura cu medicul tău curant prin mijloacele electronice

Stabilește împreună cu medicul tău curant data și ora la care vă puteți “auzi”. Profită de acest moment și pune-l la curent cu toate analizele pe care le-ai făcut de la ultima întrevedere cu acesta.

Dacă ești o graviduță în al doilea trimestru de sarcină (săptămânile 14-28), sau în al treilea trimestru de sarcină (săptămânile 28-42), te sfătuiesc următoarele:

Monitorizează-ți atent TA

Fă acest lucru în special începând cu săptămâna 20 de sarcină! O valoare a TA >/= 140/90 mmHg, ar trebui să-ți atragă atenția. Iți recomand să-ți informezi de îndată medicul curant la asemenea valori ale TA, pentru a fi îndrumată pe mai departe.

Urmărește mișcările fetale

Un făt care mișcă de aproximativ 3-5 ori pe oră este un făt bine oxigenat. Ține minte faptul că fătul mai și doarme, prin urmare nu îl vei simți mereu activ. Îi poti stimula mișcările dacă mănânci ceva dulce, bei o băutura carbogazoasă sau dacă apeși ușor pe burtică cu degetele.

Totuși, dacă mișcările fetale sunt mai puține de 10 în 12 ore, este bine să-ți anunți medicul curant. Pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina starea de bine fetală.

Măsoară înălțimea fundului uterin pentru aprecierea creșterii fetale

Măsurarea fundului uterin este un instrument orientativ pentru dezvoltarea și creșterea normală a bebelușului tău. 

Tehnica măsurării este următoarea: plasează un centimetru pe burtica ta începând de la simfiza pubiană și până la vârful înălțimii uterului tău.

Valorile obținute sunt orientative, pentru că sunt o serie de factori care pot influența această măsurătoare: înălțimea ta, dacă ai vezica urinară plină, dacă ai sarcină multiplă (gemelară), etc.

În general, după săptămâna 12 de sarcină, înălțimea fundului uterin corespunde cu vârsta gestațională. Spre exemplu, la 28 de săptămâni de sarcină, înălțimea fundului uterin măsoară 28 de cm. Dacă nu te-am convins, cere lămuriri medicului curant.

Dragile mele, monitorizarea unei sarcini de acasă are limite serioase! Analizele de sânge, ecografiile fetale, în special morfologiile fetale sunt esențiale pentru stabilirea stării de bine fetale.

În cazul unor simptome precum sângerările vaginale, contracțiile uterine dureroase, absența mișcărilor fetale, pierderea de lichid amniotic pe cale vaginală, etc., contactați-vă de urgență medicul curant și mergeți la spital!

Cu toate acestea, sper că informațiile prezentate în articolul de astăzi să vă fie de folos! Aștept sugestiile voastre în continuare!

Până la următorul articol, vă îmbrățișez cu drag! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *